Oprirea apei reci de astăzi, în legătură cu ce s-a îngropat pe vremea uceniciei unui proaspăt șef uns la Primărie | VIDEO

In Actual, BugeTun, Local

Dacă vă amintiți, pe Stadionului, a avut loc acum câțiva ani o surpare deasupra unei magistrale de canalizare.

Magistrala respectivă a făcut parte, cel puțin temporal, ca perioadă de desfășurare a lucrărilor, din uriașul proiect pe fonduri europene de reabilitare a bulevardelor Oțelarilor și Gheorghe Asachi, cu străzile Stadionului și Frunzei între ele.

Pentru cine nu și-a bătut capul cu detalii până acum, acest proiect a fost unul dintre primele de anvergură manageriate de recent unsul şef al Serviciului Proiecte și Finanțări Externe din Primărie, Ovidiu Costea.

Soțul consilierei locale Marcela Daniela Costea, PSD, fostă directoare generală la APDM de unde, tot recent, a ajuns, tot prin concurs organizat pe bune, ca și al soțului, directoare generală la Administrația Piețelor.

Ca consilieră (sic!), doamna Costea s-a remarcat prin propunerea fără dezbatere publică, direct înainte de votarea indexării taxelor și impozitelor cu rata inflației, mărirea impozitului pe autovehicule cu 50%.

Ca să aibă de unde cheltui soțiorul pe proiecte de reabilitare a străzilor cât cheltuiesc alții ca să construiască autostrăzi de la 0.

O conductă cu racord întârziat?

Revenind la magistrala de canalizare de sub strada Stadionului, ne amintim că, la intervențiile de remediere a unei surpări apărute la începutul verii lui 2015, s-a descoperit un lucru foarte interesant. Conducta era nefolosită deși se plătiseră bani grei, mai ales europeni, pentru ea.

În toamna lui 2014, s-a pornit intervenția pentru înlocuirea unor conducte de alimentare cu apă. Acestea au fost de altfel cauza surpării unei conducte de canalizare care, nefiind totuși utilizată, era săraca uscată, deci nevinovată.

Au fost necesare, între noiembrie 2014 și septembrie 2015, două intervenții, care au răscolit strada Stadionului pe toată lungimea dintre bd. Oțelarilor și turnul TV.

În noiembrie 2014, la câteva zile după ce prima lucrare, încredințată direct, în spiritul de jecmănire pe sub masă a banului public cu care ne-a obișnuit Primăria Galați indiferent sub ce edil s-a aflat, se comunica către populimea contribuabilă:

„Conductele de 400 mm şi 700 mm care alimentează zona trebuie reabilitate de urgenţă”.

Inițial, lucrarea a fost estimată la peste 3 milioane de lei și a fost votată de consilieri pentru finanțare integrală de la bugetul local. Ulterior, sesizând că este vorba de înlocuirea a două conducte – nu una cum s-a crezut inițial – aleșilor li s-a pus sub nas o creștere a investiției la aproape 4,2 milioane de lei, adică, la vremea respectivă, o rotunjire din pix la milionul de euro.

Mai mult, pentru intervenția la conducta de canalizare surpată, s-a mai cheltuit, în regim de urgență, vreo jumătate de milion de euro.

Vedeți un film edificator mai jos.

Pe de altă parte, este inexplicabil cum, la câte milioane de euro s-au cheltuit inclusiv pentru reabilitarea străzii Stadionului în cadrul marelui proiect manageriat de Ovidiu Costea între 2011 și 2013, nu s-au înlocuit și conductele de sub această stradă, care sunt mai vechi de jumătate de secol.

Ori s-au înlocuit dar numai pe hârtie?

Tărășenia a ieșit grav la iveală fix acum doi ani, în seara zilei de 1 iunie 2019. Când conducta de apă de pe strada Stadionului s-a spart câteva zeci de metri mai departe de porțiunea unde strada se surpase cu cinci ani mai devreme.

Citește despre Nesimţirea Apă Canal. Magistrala care s-a spart pe str. Stadionului era veche de 60 de ani. Zero investiții, dar salarii de mii de euro pentru șefi | VIDEO

Astăzi, la mai bine de șase ani de la prima surpare de pe Stadionului, cu apa potabilă încă oprită preț de o zi în trei sferturi de oraș (ca populație) – cartierele Dunărea, Țiglina III și IV, dar și Dimitrie Cantemir, pe Stadionului s-a umblat fix la racordurile unei conducte de mari dimensiuni – cea din imaginea de mai jos.

O fi aia de 60 de ani care riscă mereu să crape? O fi aia de canalizare care a stat degeaba în pământ până acum, plătită și nefolosită?

Se lucra la o conductă pe Stadionului, la intersecția cu Oțelarilor. Vedere dinspre est, dinspre trotuarul din fața vilelor

Stai și te întrebi, oare ce lucrări se fac de fapt când se fac? Oare când trebuia făcută operațiunea de racordare de astăzi? Nu cumva acum mai bine de un cincinal, dar banii probabil că s-au încasat și cheltuit de mult, iar acum se plătesc din nou?

Adică, după ce a ruginit și panoul care atestă lucrările cu fonduri UE terminate în 2013, după ce s-au mai băgat un vagon de bani și în 2014, abia acum s-a racordat o magistrală – fie ea de apă sau de canalizare – care merge pe sub strada Stadionului către turnul TV?

Noi nu știm exact ce trebuia făcut sau ce s-a făcut, dar de acuzat putem acuza lucrările repetate în același loc. Și pentru detalii, așteptăm explicațiile Primăriei, dar și ale Apă Canal S.A. Galați, dar cu dovezi concrete, elaborate, nu cu vorbe meșteșugite în comunicate de adormit netreziții.

Mai credem că, dincolo de ceea ce nu ne este clar, sigur autoritățile au îngropat, pe lângă banii publici, și nereguli grave pentru care unii ar trebui să dea cu subsemnatul. Dar și o mare demonstrație de incompetență, plătită pe bani grei, care, din păcate, credem că se scurg necontrolat, precum se scurgeau (și s-or mai fi scurgând și acum, că guri de canalizare tot nu vedem) apele pe sub carosabilul străzii Stadionului.

Pe de altă parte, să nu uităm că așa merită să fie tratat, cu dispreț și apă la lighean, un oraș fără câini de pază, fără atitudine, fără consilieri care să sesizeze, procurori care să cerceteze sume certe, fără cetățeni care să ceară socoteală autorităților.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu