Liber la tunuri din bani publici! Sub domnia lui Pucheanu, Primăria trece achizițiile dubioase la secret | FACSIMIL

In Actual, BugeTun, Local

Fiind prima oară în 20 de ani când ni se refuză accesul la un dosar, pentru noi sunt indicii că în Primăria Galați se întâmplă lucruri penale.

„Povestea de iarnă” plătită cu 200.000 de lei din bani publici a devenit un secret de care se ține cu dinții în instituția condusă de Ionuț Pucheanu.

Pentru cei care nu-și mai amintesc toate șușele jenibile din mandatul actual, scriam aici, pe Alternativa – Jurnalism fără mogul, că, de doi ani încoace, Primăria Galați tot alocă 50.000 de euro, din bani publici, pentru niște evenimente hibernale care nici nu promovează Galațiul și nici nu îi atrag pe gălățeni. De exemplu, câteva concerte anemice grefate pe o încropeală de târg semirural amplasat în parcarea de la Casa Sindicatelor, pe perioada 29 noiembrie – 24 decembrie, sub titulatura diafan-batjocoritoare „Poveste de iarnă”.

În 2016, Radio Galați Media SRL a pus mâna pe contract. În 2017, firma unui gălățean mutat în București – Cristi Ochiu – a luat caimacul. Interesant este că aceasta a fost singura înscrisă la licitație și a făcut o ofertă cu doar 600 de lei mai mică decât estimarea Primăriei – 199.401 lei față de 200.000 de lei.

Parcă ar fi știut că nu se va mai înscrie altcineva la licitație, care să ofere un preț mai mic…

Uite dosarul, nu-i dosarul

Plecând de la aceste nebuloase, am vrut să vedem pe ce s-au decontat 50 de mii de euro și am cerut, în baza Legii 544, a liberului acces la informații de interes public, să consultăm dosarul achiziției, în formă fizică. Chiar am precizat că

„suntem deopotrivă interesați de documentele premergătoare achiziției, respectiv caiet de sarcini, deviz estimativ etc., dar mai ales de cele ulterioare atribuirii, cele de urmărire a îndeplinirii serviciilor contractate și justificare a plăților efectuate, inclusiv pentru sumele alocate promovării și publicității evenimentului”.

Inițial, am primit răspuns favorabil. În sensul că, la scurgerea celor 10 zile de termen legal de răspuns (pentru răspunsurile ce nu implică analiză și compilații de date), am fost convocați la Primărie să vedem dosarul de către însuși d-l primar (vedeți facsimil).

Pe 18 aprilie, data convocării, cu un sfert de oră înainte de a ne prezenta la studierea dosarului, am primit un telefon chiar când intram în sediul Primăriei. Că nu se mai poate vedea dosarul, că d-na care îl are în grijă are o problemă medicală și e dusă la doctor, că n-o înlocuiește nimeni etc., mă rog, numai scuze penibile. La insistențele noastre de a ni se consemna venirea conform convocării și a ni se înainta în scris motivele pentru care nu ni s-a putut arăta dosarul, am primit abia după două ore un mesaj evaziv, cel de mai jos.

„From Registratura <registratura@primariagalati.ro>
Date: Wed, 18 Apr 2018 10:23:42 +0200
From: Registratura <registratura@primariagalati.ro>
Subject: convocare
To: redactia@faramogul.ro

Ne cerem scuze,dar, din motive independente de voința noastră, nu putem să vă punem la dispoziție  materialele solicitate de dumneavoastră azi 18.04.2018,urmand sa va comunicam o noua data pentru intrevedere.

 Va multumim pentru intelegere.
Relatii cu Publicul
Directia Generala Servicii Publice
Directia Relatii Publice si Comunicare
Serviciul Relatii cu Publicul
Primaria Municipiului Galati
Tel:  +(40)0236/307775
Cocalcu Cristina”

Cum adică „independent de voința noastră”? Adică, le-au sucit unii din altă primărie, din alt oraș, de la vreun minister, de la vreun sediu de partid (!?) mâna la spate și nu ne pot arăta documentele?

La insistențele noastre de a ni se comunica un motiv clar pentru amânare, precum și o dată certă a reprogramării, Primăria lui Pucheanu s-a sucit. Și ne-a trimis răspunsul de mai jos.

După cum se poate observa, „băsescul” roșu din Domnească 54 ne-a „reevaluat” și a ajuns la concluzia că poate să ne refuze. Și să ne dea din documentația de achiziții doar ce „vrea” mușchii lui. Adică acele documente generice deja publicate pe site-ul Primăriei, înainte de licitație. Concret, doar referatul de necesitate și caietul de sarcini, care nu spun nimic despre modul în care s-a decis câștigătorul „Poveștii” și, mai ales, cum s-au cheltuit banii.

Pucheanu „reevaluează” legea, inclusiv HCL-urile date sub bagheta sa măiastră în blaturi

În obrăznicia sa, de pesedist hârșit în ascunderea informațiilor publice – a se vedea contractele secrete pentru terenul acordat unui investitor „strategic” din Parcul Industrial, pentru modernizarea plajei Dunărea cu aventurierii de la Karan sau pentru concesionarea pe zeci de ani la un preț de nimic a portului de mici ambarcațiuni – Pucheanu ne mai crede și analfabeți funcționali.

Ne aruncă un HCL 635/2017 în ochi, ca și cum noi n-am ști să citim. Dincolo de faptul că HCL-ul respectiv a fost adoptat pe repede-înainte, cu  chiar câteva ore înainte ca firmei lui Ochiu să-i fie atribuit contractul, dincolo de faptul că niciun HCL nu poate prevala asupra legislației naționale care ne dă dreptul să studiem în integralitate dosarele de achiziție, chiar în hotărârea respectivă – prin care se aprobă lista de documente cu caracter public – sunt trecute documentele cerute de noi!

Mese goale la Târgul de Crăciun

Mai precis, la pagina 7 a Anexei 2 la HCL, la punctul 5 din lista documentelor produse și/sau gestionate de Primărie la Biroul Învățământ, Cultură, Turism, Agrement, Culte, Sănătate și Evenimente (și ce s-o mai găsi, n.n.) găsim „deconturi aferente evenimentelor socio-culturale”. Deci, poate încercați refrenul cu HCL-ul la alte mese, dom’ primar.

Pucheanu, mai arogant ca Stan, mai ostil decât Nicolae

Trecem peste faptul că, într-un stil aparte de ținere a corespondenței la Primăria Galați, atât solicitarea noastră, cât și răspunsurile poartă același număr de înregistrare dar pe date diferite (!). Trecem și peste faptul că un primar și consilieri două echipe de fotbal cu tot cu rezerve dau acte normative (HCL-uri) cu pagini nenumerotate. Și disponibile sub forma unor scanări primitive, ca la o primărie rurală, în care nu se poate face căutare după cuvânt, din care nu se pot copia fragmente de text etc.

Dar cum să îndrăznești tu, ditamai primarul social și cică democrat – om tânăr, nu fosilă comunistoidă! – să negi dreptul liberului acces la informații publice în anul 2018? La aproape 20 de ani de la adoptarea unei legi care a adus România pe harta Europei în domeniul guvernării transparente?

Căciuli și papuci la 30 de lei

Sincer, niciunul dintre primarii Galațiului, de la adoptarea Legii 544 încoace nu mi-a refuzat accesul la dosarele cu documente publice. Nici Nicolae sub care am avut acces și la dosarul cârpelii de la ParculRizer, și al lucrărilor de mântuială de pe străzile Eroilor și Oltului, ba și la cel al asfaltării a șase străzi din care a reieșit că jumătate din 1,6 milioane de euro lipseau „la apel”. Se târguia, încerca să mă umilească sugerând că nu m-aș pricepe la cifre fiindcă n-am calificarea necesară (am cea mai bună calificare, aceea de contribuabil, dom’ Nicolae, mai țineți minte răspunsul?). Dar, în final, dădea dosarele fostul „dumnezeu” de la Sidex, altminteri un primar de doi lei și 30 de bani…

Marius Stan se plângea că „unii” au mereu ceva de cârtit și de aceea îi vin controale de la Curtea de Conturi, că cineva plătește și/sau trimite cârcotași pe capul lui, dar n-a refuzat nicio cerere. Ba mi-a dat acces la partea a 2-a de lucrări la Parcul Industrial sau la lemnăria de pe fațada Palatului Gheorghiu și atunci când eram doar un simplu ziarist independent.

Nici măcar Eugen Chebac, fost președinte de Consiliu Județean, cât era el de „baron” PSD, n-a îndrăznit să nu-mi permită accesul la dosarele „țărăniei”  din Pădurea Gârboavele, un „kitsch cu chirpici” pe care s-au aruncat 400.000 de euro.

Vă dați seama la ce grad de corectitudine s-a ajuns sub Pucheanu încât nu doar că se văd banii aruncați pe fereastră de la o poștă, dar se mai și ascund dosarele sub preșul abuzului la adresa legii transparenței informațiilor publice?! Noi credem că „Povestea de iarnă” dar și alte „povești” cu aceleași personaje ar putea fi unele de succes, cu audiență la un „public” interesat. Și, mai ales, competent. Noi o vom populariza…

Foto: Iulian Grosu, 7 decembrie 2017

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu