Populism meschin. Ca să le dea mai puțin, primarul semidoct al Galațiului împarte elevii silitori în excelenți și deosebiți

Urnele de vot din sălile de clase fiind probabil tot ce-i mai amintește legat de școală, primarul Pucheanu dă încă o dovadă de populism grețos pe spatele elevilor.

În lipsa unei popularizări corespunzătoare a măsurilor guvernamentale, pesedistul din fruntea Primăriei Galațiului a ajuns să-și aroge meritul măririi burselor pentru elevi.

Mai mult, ca să nu cheltuie prea mult pe bursele elevilor în loc de salarii și sinecuri nesimțite în Primărie și serviciile subordonate, semidoctul Pucheanu a introdus o distincție între elevii care au dreptul la burse de merit: cei cu rezultate excelente și cei cu rezultate deosebite.

Guvernul a decis, pesediștii gălățeni încearcă să tragă pe turta lor

Absolvent al unei amărâte de (facultăți) private la „Nicolae Titulescu” –  primarul care-și scrie în CV că a terminat și „Institutul Diplomației Române”, de parcă a primit diploma direct prin poștă și n-a ajuns pe la școală să vadă măcar cum se numește – încearcă astfel să meargă pe suma minimă legiferată, să nu cumva să sărăcească bugetul alocat firmelor de casă.

CV-ul de corigent al primarului Galațiului. Cu un astfel de CV, Pucheanu ar fi trimis la plimbare de orice angajator serios | FACSIMILE & VIDEO

În ședința din 4 decembrie 2020, guvernul a aprobat hotărârea prin care se stabilește, în premieră, la 100 de lei cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență.

Pe 11 decembrie, Onuț Atanasiu, (încă) inspectorul general școlar al Galațiului, a trimis Primăriei o situație din care reiese câți elevi sunt îndreptățiți la astfel de burse.

Fiind foarte puțin timp până la ultima ședință de Consiliu Local din 2020, care s-a ținut pe 17 decembrie, discuția a fost amânată pentru ianuarie.

Între timp însă, aparatul primarului a tot sucit cifrele și strategia de aprobare ca să pară inițiativa lui Pucheanu, dar și sumele plătite să fie cât mai mici.

Scurt istoric al meschinăriei creșterii burselor pentru elevi în municipul Galați

În noiembrie 2018, după numeroase zbateri ale liberalilor în Consiliul Local, s-au actualizat cuantumurile burselor pentru elevi astfel: 196 de lei/lună bursa de performanță, 52 de lei/lună bursa de merit, 46 de lei/lună bursa de studiu și 46 de lei/lună bursa de ajutor social.

Elevii cu burse de performanță sunt cei care au obținut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale olimpiadelor și concursurilor naționale școlare, cultural-artistice sau cu caracter sportiv ori tehnico-științific, dar și cei care fac parte din loturile naționale pe materii.

Elevii care au dreptul la burse de merit sunt cei care au media generală anuală cel puțin 8,50 și nota 10 la purtare sau cei care au luat locurile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor menționate mai sus.

În noiembrie 2019, într-un acces de mărinimie, tot după insistențele liberalilor conduși de profesorul Atanasiu, majoritatea condusă de PSD a acceptat să mărească bursele elevilor cu 10%. Asta deși salariile din Primărie au crescut, doar în acel an, cu minim 25% sub măsurile populiste ale cuplului Dăncilă-premier și Olguța Vasilescu-ministrul Muncii, pesediștii fiind speriați de prăbușirea din sondaje, în special după căderea lui Dragnea…

Totuși, bursele au crescut cu mai puțin de 10%, rotunjirea făcându-se în defavoarea elevului. Astfel, bursa de performanță a crescut de la 196 la 215 lei, cea de merit – de la 52 la 57 de lei, iar cele de studiu și socială – de la 46 la 50 de lei/lună de elev.

În continuare însă, de câte ori are ocazia, primarul și instituția pe care o conduce își bat joc de elevii merituoși, așa cum nu o dată ați aflat chiar și de aici, de pe site-ul Alternativa – Jurnalism fără mogul.

Pucheanu îi ia în râs pe premianți. Primăria Galați oferă în scârbă câte 1.000 de lei elevilor de nota 10. La Suceava, primăria a dat câte 5.000 de lei fiecărui elev merituos | FACSIMIL

Aceeași sumă le-a oferit Primăria drept premiu elevilor care au luat 10 pe linie la examenele naționale sau de bacalaureat și în 2017. Indexările și majorările sunt doar pentru ei…

Tupeu de semidoct deosebit care frizează excelența

Marțea trecută, pe 19 ianuarie, consilierii locali ai USR PLUS au depus un proiect pentru creşterea burselor elevilor.

Ca să se asigure că nu se va merge la minimul prevăzut de Guvern – o sumă modică care să poată fi suportată și de primării sărace, de pe la țară – USR PLUS propune creșteri substanțiale.

Astfel, față de sumele meschine prevăzute de PSD, limitate în marea lor majoritate la minimul hotărârii de guvern sau la nivelul votat acum trei ani în Consiliul Local, USR PLUS propune o creștere de 50% sau măcar o rotunjire decentă a burselor de performanță.

De exemplu: Pucheanu și majoritatea PSD din Consiliul Local voiau să lase la 215 lei/lună bursa de performanță, iar USR PLUS a cerut ca aceasta să urce măcar la 250 lei/lună. Iar bursele de merit, de studiu și socială să crească la 150 lei/lună, nu la nivelul minim stabilit de guvern, de 100 de lei, cum vrea PSD.

A doua zi, miercuri, 20 ianuarie, aparatul primarului a întocmit un raport de specialitate în care a fost însușită propunerea USR PLUS pentru bursele de performanță. Însă s-a găsit o cale de a diminua impactul bugetar al burselor de merit, de studiu și sociale.

Practic, USR PLUS a propus marţi 150 de lei, primarul PSD a propus miercuri 100 de lei pentru bursele de merit, de studii și sociale, adică nivelul minim impus de Guvern. Ca să-și acopere meschinăria, primarul a desfăcut bursele de merit în două categorii, burse de merit pentru rezultate deosebite și burse de merit pentru rezultate excelente.

Primele, în viziunea geniilor din Primărie, sunt pentru elevii cu media generală mai mare de 8,50 sau care au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor naționale. Cele din urmă au fost definite pentru elevii cu media generală peste 9,50.

Apropo de semidoctism, conform Dicționarului explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), editat de Institutul de Lingvistică al Academiei Române în 2009, dă următoarea definiție în care găsim „excelent” și deosebit”.

EXCELÉNT, -Ă, excelenți, -te, adj. (Adesea adverbial) Care excelează; deosebit, admirabil, minunat, excepțional. – Din fr. excellent, lat. excellens, -ntis.

Dar aceasta nu înseamnă nimic pentru un primar cu imaginea distrusă, care nu știe cum să mai iasă în evidență, să-și cârpească epava politică chiar și cu inițiative care nu-i aparțin, ba, mai mult, pe care este obligat să le pună în practică de către legislația națională.

Iată cum apare pe Facebook postarea prin care Pucheanu încearcă să prostească gălățenii despre cum dublează și triplează el și partidul său bursele când, de fapt încearcă să dribleze bunul-simț și amendamentele opoziției cu niște sume meschine și populism ieftin.

Postare de pe contul Facebook al lui Ionuț Pucheanu, primarul Galațiului

Legislaţia în vigoare nu prevede nicio departajare între elevii cu medii între 8,50 şi 9,49 şi elevii cu medii între 9,50 şi 10.

Dar Pucheanu și PSD sunt în stare să adauge la legislația națională tot felul de exprimări pleonastice numai ca să-și justifice, în final, eternul dispreț pentru cetățeni, inclusiv pentru acei tineri studioși, cuminți și cu siguranță mult mai inteligenți decât groparii politici ai Galațiului.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version