Lașitate marca PSD: Pucheanu face gât la Vâlcov și Orlando, dar pe sub masă, să nu (se) afle Nica…

Când se vede mai bine tăria de caracter decât în situații limită? Și, pe un pesedist de frunte, ce altceva l-ar putea caracteriza mai bine decât duplicitatea?

Lui Ionuț Florin Pucheanu îi plac funcțiile. Genul ăla de slujbe în care te prefaci deștept și curajos, dar ești cât se poate de umil față de cei mai sus puși ca să-ți iasă și ție de-un salariu baban, o mașină la scară cu rezervorul plin, una-cinci secretare, deplasări fără număr etc.

Și se vede că nu degeaba a alergat Pucheanu după funcții încă de când era la grădiniță probabil. Că doar nu era prost să alerge după muncă când, vorba-aia, o vorbă bună pusă unde trebuie te poate propulsa rapid. De exemplu, în Primărie, pe post de cărător de mapă și limbi măiastre în ureche pentru Marius Stan, apoi director la cel mai finanțat serviciu public al orașului, iar apoi, peste noapte – cu puțin noroc și cointeresare din partea greilor și-așa prea pătați pentru o campanie electorală pe bune – direct primar. Așa de sus că-i saltă pălăria ca oala-n par de-atâta mărire fără multă pregătire…

Ca primar al Galațiului și bineînțeles membru în Asociația Municipiilor din România (AMR), Pucheanu n-a stat ca prostu-n banca lui și a vrut și acolo într-o funcție. Sau măcar un scaun. În Comitetul Director, de exemplu. Unde, între noi fie vorba, era de porc să nu fie și primarul Galațiului alături de alți pesediști iluștri ai estului, precum primarii Brăilei, Focșaniului, Tulcei sau Bacăului.

Însă, pe primărița Sibiului, de exemplu, n-o vedem în boardul acestei asociații cu rezonanțe ceaușiste.

Funcția obligă dacă nu conștiința…

Dar poziția de membru în comitetul director al AMR nu înseamnă doar o panglică la pălăria parvenitului.

Când a fost de luat poziție împotriva tăierilor de fonduri prevăzute în bugetul amatoristic Dragnea-Vâlcov, Pucheanu nu s-a putut da deoparte de pe lista de semnături a întregii conduceri a asociației. Decât, probabil, cu prețul pierderii inclusiv a locului din boardul conducător. Și astfel, la poziția 22, îl găsim și pe primarul Galațiului în lista celor 31 de semnatari care resping categoric propunerile Ministerului Finanțelor Publice privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate la bugetele locale.

Atât doar că, întrebat fiind de către consilierul PNL Alexandru Șerban despre poziția prim-ministresei Dăncilă vizavi de nemulțumirea Galațiului ca urmare a sarcinilor suplimentare ce vor greva bugetul și așa ciuntit, Ionuț Pucheanu a dat-o la întors.

Consilierul PNL Alexandru Șerban așteptându-l la cotitură pe primarul Pucheanu cu o întrebare bine chitită.

Deși se ajunsese la secțiunea de interpelări și diverse a ședinței de Consiliu Local din 31 ianuarie, primarul a încercat să discrediteze întrebarea consilierului opoziției, taxând-o drept „subiect de conferință de presă”. Doar că, fără să se intimideze, tânărul liberal i-a dat scurt o lecție de administrație edilului-șef, amintindu-i că legea obligă primul-ministru să se consulte cu primarii înainte de a le fixa bugetele.

Sfeclit, Pucheanu a pus o placă răgușită cu „Ascoiația Municipiilor din România care ne reprezintă interesele”, adică nu trebuie să se ducă fiecare primar la ușa Vioricăi după bani dacă tot ne-am băgat într-o așa structură reprezentativă.

În plasa aburerilor lui Pucheanu aproape că a picat și Onuț Atanasiu, președintele de ședință de la reuniunea din ianuarie a CL, care l-a liniștit pe colegul său de partid cu asigurarea că oricum se vor vedea rezultatele după discuțiile AMR cu guvernanții, nefiind doar Galațiul singurul „atins” de noile măsuri.

Conștiința de pesedist a lui Pucheanu

Doar că, la fel ca un profesor care și-a amintit înainte de pauză că mai era o formulă de predat, liberalul Atanasiu s-a întors brusc, la prezidiu, către primarul Pucheanu:

„A, deci dacă susțineți că Asociația Municipiilor din România ne reprezintă interesele, înseamnă că sunteți de acord cu obiecțiunile ridicate mai ales de primari ai opoziției (Ilie Gavril Bolojan, primarul municipiului Oradea, Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad,  Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani, Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca, Nicolae Robu, primarul municipiului Timişoara etc., n.n.) vizavi de bugetul impus de domnii Teodorovici și Vâlcov, nu?!…”

Întrebare care l-a dezechilibrat total pe Pucheanu care a început să îngaime ca un copil căruia îi răvășesc adulții jucăriile prin țărâna din parc:

„Haideți, dom’le, acum începeți să mă întrebați și ce am mâncat dimineață!?…”

Acum puneți-vă și dvs. în situația ingrată a lui Pucheanu, viteaz copil de trupă pesedistă: ce era să facă, să zică că nu e de acord cu primarii răzvrătiți și îi convin „ajustările” de cel puțin 25% „operate” de colecționarul de tablouri în pereți și spaima discotecilor de old boys? Cum să ieși în fața cetățenilor unui oraș în care 70% din bugetul pe 2018 s-a dus pe cheltuielile de funcționare ale aparatului administrativ și să le spui că, din sărăcia de până acum, vor mai rămâne cu o șeptime în 2019 dacă ținem cont și de inflație?…

Ingrată postură mai ales atunci când, neica nimeni fiind în fața greilor locali de la partid – Dan Nica, Florin Popa, Viorel Ștefan etc. – trebuie să ai mare grijă pe unde calci. Fiindcă de cealaltă parte a gardului, în afara PSD, te așteaptă la cotitură toți cei din politică, dar și din viața „civilă”, pe care ai avut grijă, la un moment dat sau altul, să-i șuntezi, să-i carotezi, să le pui piedică, să-i scuipi sau măcar să-i înjuri, mă rog, înțelegeți voi, după conștiință și facultăți…


Citește în acest link cum poți să susții financiar activitatea publicației independente Alternativa – Jurnalism fără mogul.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version