Disperat după imagine, primarul Galațiului a inaugurat o grădiniță într-o clădire de peste 100 de ani ca fiind una nouă | GALERIE FOTO

In Actual, ImpoziTaxe, Local, Scoala, Sistemul

În goana după voturi și o imagine genială, primarul Pucheanu cade adesea în ipostaze ridicole, de grădinița administrației și jenibilul politicii.

Disperat probabil de remarca liberalului George Stângă – aceea că peste o mie de copii din municipiul Galați se vor întoarce din toamnă în grădinițe aflate la parter de bloc unde Direcția de Sănătate Publică nu a dat autorizații fiindcă au acces comun cu locatarii – primarul Ionuț Pucheanu a contracarat rapid dar ridicol.

Făcut public în dimineața zilei de 28 august, reproșul senatorului Stângă a fost contrat în aceeași zi cu o postare triumfalistă pe pagina primarului Galațiului.

Iat-o, mai jos, în toată splendoarea sa:

Ei bine, într-un oraș în care nu s-a construit nicio grădiniță de zeci de ani – cu atât mai puțin în mandatul actualului primar pretins social și democrat – pesedistul Ionuț Pucheanu anunță o grădiniță nouă!

Adică îi crede pe gălățeni într-atât de proști încât să considere ca fiind „nouă” o clădire din perioada antebelică a secolului trecut. Respectiv casa parohială a bisericii Trei Ierarhi, unde a fost mutată Grădinița nr. 6 de la un parter de bloc de pe strada Ovidiu, din Mazepa 2.

Deși probabil că ar fi putut construi cel puțin o grădiniță, de la zero, doar cu banii aruncați pe bordurile supraetajate – care, așa cum am văzut recent, pot costa și de câteva ori mai mult decât prețul pieței – Pucheanu se mulțumește să trimită copilașii într-o clădire mai veche cu vreo 50 de ani chiar și decât clădirile în care generația sa a făcut grădinița, în cartiere muncitorești precum Dunărea, Aviației, Țiglinele I, II sau III ori Siderurgiștilor.

E drept că Mazepa 2 – la fel ca I.C. Frimu – este o rușine de cartier pentru orice standard urban, fie chiar și cel mai coborât de pe vremea comuniștilor. O îngrămădeală de cutii de chibrituri, fără locuri suficiente de parcare, fără piață proprie, fără grădiniță sau școală la atâtea mii de locuitori.

Dar, ce să vezi, chiar în acea aglomerație sufocantă, unii mai găsesc resurse locative. De exemplu, vizavi de sediul Apă Canal, pe strada paralelă cu Ovidiu, Constantin Brâncoveanu, un antreprenor a ridicat un bloc de vreo șase-șapte etaje. Pe Faleza superioară, în ciuda rezultatelor alarmante ale măsurătorilor, un alt dezvoltator ridică nu unul, ci trei coloși de beton, cu nouă etaje, blocuri de locuințe într-un oraș tot mai depopulat…

Iar grădinița, spațiul educațional de unde pornesc copiii în viața lor de învățăcei, se deschide „ca nouă” într-o clădire întunecoasă, strâmtă, cu uși interioare neetanșe, de lemn, o clădire mai veche de un secol!…

Mai la deal de Biserica Trei Ierarhi, pe partea acesteia, hala dinspre sud-est din curtea fostei Întreprinderi de Plase Pescărești, stă pustie, cu geamurile sparte, dar cu structura de beton – specifică pentru o construcție industrială – intactă, reutilizabilă și pentru alt scop industrial, darămite pentru utilități civile, cu sarcini ușoare și medii.

Soluții s-ar putea găsi dacă nu s-ar insista prostește în renovarea pe bani mulți și cu foarte mare chin a unor clădiri depășite cu care probabil că nici biserica nu mai avea ce face de le cedează atât de ușor, aparent fără vreun beneficiu…

Singurătatea tăietorului de panglici, revărsând panglici electorale pe gura Facebookului

După cum se vede din poze, niciun responsabil din Primărie nu a îndrăznit să-și lege imaginea de o asemenea ipostază jenibilă (jenant + penibilă). Ionuț Pucheanu privind în gol la clădirea pretins nouă, ca o poartă spre dezastru…

Fiindcă ce vedeți în imagini nu corespunde nicidecum standardelor unei instituții de învățământ, cu atât mai puțin ale unei grădinițe.

Calorifere și țevi nelambrisate, o minimă protecție astfel încât copilașii să nu se frigă dacă se ating de ele. Dar cel mai grav este ceea ce vedem în grupul sanitar.

Toalete fără uși, în aceeași încăpere, patru de-o parte pentru fetițe, patru de cealaltă pentru băieței. De parcă, fie ei și de 3 – 6 anișori, copiii nu ar avea nevoie de intimitate, de parcă nu ar fi și ei demni de o minimă decență.

O asemenea imagine poate doar într-un stat comunist de cea mai joasă decădere morală, precum Coreea de Nord, ar mai fi de acceptat. Deși poate nici acolo…

Chiar suntem curioși dacă Inspectoratul Școlar al Județului Galați, acum condus de fostul consilier local și lider al opoziției din „legislativul” Galațiului, liberalul Onuț Atanasiu, va aproba așa ceva ca spațiu conform pentru activitatea unei grădinițe în deceniul trei al secolului 21.

Prin Hotărârea de Consiliu Local (HCL) nr. 428 din 30 august 2018, se prevede, fără a se da vreun minim detaliu despre clădirea în care urmau să se desfășoare lucrările „modernizare și extindere Grădinița nr. 6, str. Ovidiu nr. 10”.

Or, aici nu vorbim de vreo extindere a spațiului didactic propriu-zis, rămân aceiași 100 și ceva de metri pătrați, doar că sunt mutați într-o fostă casă parohială, construită la câțiva ani după biserica „Trei Ierarhi” care a fost ridicată între 1871 și 1886.

Din ce date am reușit să obținem, cu aproape 260 de mii de lei (peste 50 de mii de euro) s-au reabilitat sub 110 mp de construcție, separându-se utilităţile de gaz, apă și electricitate de ale bisericii, refăcându-se instalaţia electrice, montându-se alte corpuri de iluminat corespunzătoare și construindu-se în spatele clădirii un fel de mică hală unde sunt sala lapte-corn şi cabinetul medical.

Mai mult, după cum se poate vedea în imagini, totul este ieftin, săli de clasă fără garderobă, fără protecții la sursele de căldură, sală de toalete cu suporturi de role igienice din sârmă, ca la vagoanele de tren, fără recipienți pentru săpun lichid, fără uscătoare de mâini sau suporți pentru prosoape etc.

Iar pentru grădinița propriu-zisă vorbim doar de o suprafață utilă afectată activităților educaționale mai mică decât cei vreo 150 mp, cât are un apartament la blocul Miorița, de pe strada Gării, în parcarea din spatele căruia poate fi admirat în cea mai mare parte a timpului SUV-ul primarului Pucheanu!

Este clar că ceea ce s-a făcut pe strada Ovidiu e mult sub așteptările pe care le-ar putea avea cineva de la primarul celui de-al optulea oraș ca populație al țării.

Dacă privim cele două fotografii – cea de deschidere și cea de mai jos – în care apare și întâiul aflător în treabă al Galațiului, vom observa că dumnealui îi plouă, îi ninge sau îi e de ducă. Are privirea aruncată undeva, pe fereastră. Nicidecum nu are curaj să privească, prin obiectiv, în ochii cetățenilor.

Probabil, de „mândru” ce este de ceea ce a realizat…

Mai mult, deși termenul de execuție a lucrării prevăzut în HCL era de numai 2 (două!) luni, primarul Ionuț Pucheanu a reușit această „genială ctitorie” în doar 2 (doi) ani!…

Deci, pentru o improvizație într-o clădire veche, căreia i-a tăiat panglica de inaugurare în disperare, ca răspuns la acuzele opoziției locale că mii de copii vor învăța tot la parter de blocuri în spații neautorizate de DSP, primarul Pucheanu iese și-și trâmbițează penibila victorie pe Facebook de parcă ar fi construit respectiva grădiniță de la 0, de la teren cu iarbă!

Iar la așa „victorii mărețe”, mulți gălățeni încă se mai așteaptă ca, alegându-l încă o dată, primarul Pucheanu să facă mandatul praf! Sau poate doar atât va și face – dar, și acela, în ochii celor care încă-l mai cred…

(Foto: pagina de Facebook a primarului Ionuț Pucheanu)

Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu