Pucheanu a majorat cu 68% taxa de habitat, de când a ajuns primar. Cât era taxa de habitat în 2016 și cât va fi în 2020

In ClientiCaptivi, Economic

Primarul Ionuț Pucheanu (PSD) a reușit să pună serios jugul taxelor pe gălățeni. De exemplu, taxa de habitat a crescut cu 68%, în ultimii 3 ani, de când Pucheanu a ajuns primar al Galațiului. Este o creștere nu doar semnificativă ci și nejustificată, atâta timp cât creșterea cuantumului taxei nu se regăsește deloc în calitatea serviciilor prestate de Ecosal Galați.

Cât timp a fost director al serviciului public Ecosal (martie 2013 – aprilie 2016), care se ocupă cu strângerea gunoiului din Galați, Ionuț Pucheanu (foto) nu s-a plâns că primește prea puțini bani de la Primăria Galați ca să adune resturile manajere din municipiu.

În decembrie 2016, la șase luni după ce a fost ales primar al Galațiului, Pucheanu a realizat brusc că Primăria Galați mai poate susține activitatea Ecosal doar dacă majorează taxa de habitat. Așa că taxa a fost majorată cu 19,6%, de la 56 de lei la 67 de lei.

„Actuala taxă, de 56 lei/persoană/an, nu mai acoperă nici pe departe cheltuielile Ecosal pentru colectare şi depozitarea deşeurilor. Deci, nu vorbim de cheltuieli mai mari anul viitor, ci sunt aceleaşi cheltuieli pe care le are Ecosal de trei ani încoace, cheltuieli neacoperite…”, declara primarul Pucheanu pentru cotidianul Adevărul, în decembrie 2016.

Astfel, în decembrie 2016, la propunerea primarului Pucheanu, majoritatea PSD-ALDE-UNPR (Picu Roman) din Consiliul Local a votat majorarea taxei de habitat de la 56 de lei la 67 de lei/an/persoană.

 

„Colectare selectivă” la Galați

Anul următor, în decembrie 2017, Pucheanu a propus și obținut majorarea taxei de habitat de la 67 de lei la 85 de lei, adică o creștere de 27%. Explicațiile date atunci de primarul Pucheanu au fost de-a dreptul jenante.

„Am majorat taxa de habitat pentru că preţenţiile au crescut, după cum probabil s-a remarcat, prezenţa pe stradă a angajaţilor Ecosal este mai mare şi asta înseamnă că şi costurile sunt mai mari…”, a declarat primarul Pucheanu pentru cotidianul Monitorul de Galați, în decembrie 2018.

Taxa (de habitat) care tot crește și nu se mai oprește

În vara lui 2019, administrația Pucheanu a majorat din nou taxa de habitat, de la 86 de lei la 90,27 lei/an/persoană, după cum anunța cotidianul Viața Liberă, în octombrie 2019.

Iar săptămâna trecută a fost operată o nouă creștere, la propunerea aceluiași primar Ionuț Pucheanu, scuza fiind aceea că taxa de habitat trebuie indexată cu indicele de inflație, de 4,6%, pentru că așa a decis Consiliul Local Galați încă din primăvara lui 2019.

În concluzie, de la 1 ianuarie 2020, gălățenii vor plăti o taxă de habitat de 93,92 de lei/persoană/an.

Așadar, din 2016 încoace, de când fostul director al Ecosal, Ionuț Puccheanu, a ajuns primar al Galațiului, taxa de habitat s-a majorat cu 68%, de la 56 de lei la 94 de lei.

Aceste majorări nu se regăsesc însă în calitatea serviciilor oferite de Ecosal. În continuare, la ghenele de gunoi din municipiu sunt aceleași containere și pubele împuțite, care îți întorc stomacul pe dos. Iar ridicarea la timp a gunoiului menajer se face după principiul „o zi da, trei nu”.

Bine însă că în fiecare decembrie din 2016 încoace Pucheanu a avut grijă să majoreze taxa de habitat și, astfel, să mai ia un rând de piele de pe gălățeni.


Cei ce vor să sprijine financiar activitatea publicației Alternativa – Jurnalism fără mogul o pot face accesând acest link. Sau pot da click mai jos, pe contul nostru de Patreon, unde de asemenea pot face donații. Mulțumim de pe acum!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

One commentOn Pucheanu a majorat cu 68% taxa de habitat, de când a ajuns primar. Cât era taxa de habitat în 2016 și cât va fi în 2020

  • mai taiem din vrajeala?

    adica nici 8 lei pe luna. impartiti doar la 15 (echivalentul unei treceri la doua zile pe la containere) si iese vreo 0.50 lei pentru fiecare ridicare de gunoi de om. mult tare, ce sa mai vorbim. oamenii de la ecosal nu au voie sa primeasca salarii, concedii, utliaje, echipamente, nimic. sa munceasca moka, cu mainile goale. ca negrii (faraalte conotatii) pe plantatii, acum 300 de ani. curat constitutional.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu