Pucheanu a dat startul pentru sluțirea Falezei Galați. Au fost ignorate ideile fabuloase ale unor arhitecți premiați, în 2019, chiar de Primăria Galați

Notați-vă data asta: 12 ianuarie 2022. Este ziua în care, oficial, administrația Pucheanu a dat startul pentru sluțirea Falezei Galați. Primăria Galați a alocat suma de 2,5 milioane de lei (500.000 de euro) „pentru servicii de proiectare”, însă nu a făcut public nici măcar numele firmei (firmelor) care a câștigat licitația pentru întocmirea proiectelor. Mai mult, nimeni nu știe ce anume a comandat Primăria Galați firmei de proiectare, ce coordonate/direcții de modernizare a ales primăria. Este posibil ca gălățenii să se trezească încă o dată în fața faptului împlinit, să constate că „marea” modernizare nu este altceva decât o ciopârțire, un fiasco total și iremediabil, așa cum s-a întâmplat în zona Spicu.

Administrația Pucheanu (PSD) nu va face altceva decât o spoială pe Faleza Dunării, atâta timp cât în cadrul lucrărilor de modernizare nu va fi cuprinsă și consolidarea falezei (un demers vital pentru această zonă) ci doar niște banale amenajări.

„Am făcut pași importanți astfel încât Faleza Dunării și Valea Țiglinei să devină pe viitor spații moderne și atractive pentru petrecerea timpului liber. Au fost atribuite prin licitații contractele pentru serviciile de proiectare care trebuie finalizate în termen de 8 luni, iar valoarea acestora este de aproximativ 2,5 milioane de lei fără TVA.

Ne dorim ca Faleza Dunării să îmbine un circuit cultural dat de monumentele de for public, unul sportiv și unul de promenadă, pe lângă multe alte posibilități de relaxare (…)”,

s-a lăudat primarul Ionuț Pucheanu pe Facebook, pe contul său de persoană publică, miercuri, 12 ianuarie 2022.

În anul 2015, pe vremea lui Marius Stan, Primăria municipiului Galaţi a inclus proiectul de consolidare a Falezei Dunării pe lista de priorități pentru atragerea de finanţări europene în exerciţiul bugetar comunitar 2015-2020.

Actuala conducere a Primăriei Galați, cu Ionuț Pucheanu în frunte, din anul 2016 încoace, nu a insistat pentru atragerea de fonduri europene necesare consolidării falezei, costurile pentru o asemenea lucrare de amploare fiind estimate la 100 de milioane de euro, imposibil de suportat de la bugetul local.

Prin urmare, modernizarea Falezei Dunării anunțată astăzi de primarul Pucheanu nu va însemna decât reconfigurarea spațiului verde actual, eventual mai multe betoane, spații comerciale pentru tot soiul de întreprinzători care vând vată de zahăr, pufuleți etc.

Merită să amintim faptul că, în anul 2015, Primăria Galați a încheiat cu Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti un contract de servicii pentru o expertiză tehnică şi un studiu hidrogeotehnic cu privire la Faleza Dunării – zona Bulevardului Marii Uniri, Parcul La Elice şi zona blocurilor P.

Documentaţia, pentru care Primăria a plătit 347.200 de lei, s-a realizat într-un an, iar concluziile au fost îngrijorătoare.

„În urma unor măsurători din satelit s-a descoperit că multe zone de-a lungul Falezei prezintă deplasări destul de accentuate, de exemplu zece milimetri deplasare în plan orizontal, în termen de o lună! Într-o altă zonă a Falezei, am înregistrat deplasări importante, un plan de alunecare, la o adâncime foarte mare, de aproximativ 30 de metri. Fenomenele evoluează până la un moment dat în care, pur şi simplu se declanşează un fenomen de instabilitate acut, şi o ia la vale!”,

a declarat, în 2015, prof. univ. dr. ing. Manole-Stelian Şerbulea, coordonatorul expertizei, citat de portalul Justiție Curată.

Primăria Galați a organizat degeaba un concurs de idei pentru modernizarea falezei

Primarul Pucheanu a minimalizat de fiecare dată situația delicată în care se află Faleza Dunării, care riscă să ajungă pe malul celălalt, afirmând că faleza nu se duce la vale așa cum susțin unii (întâmplător specialiști cu școala făcută pe bune).

Acesta este și motivul pentru care primarul Pucheanu nu s-a arătat niciodată preocupat să înceapă un proiect temeinic pe faleză, adică să înceapă de la bază cu lucrările de consolidare.

Ciudat este că, în octombrie 2019, administrația Pucheanu a organizat un concurs de idei pentru modernizarea Falezei Galați și a zonei din Valea Țiglinei, concurs dotat cu premii totale de 45.000 de lei plătiți din bani publici.

La concurs s-au înscris arhitecți și firme de arhitectură care au prezentat diverse soluții urbanistice pentru amenajarea falezei, unele dintre acestea fiind de-a dreptul impresionante (vezi foto mai jos).

La concursul care a vizat Faleza Dunării, premiul întâi i-a revenit lui Mocanu Radu Alexandru, cu un punctaj de 88,50. Premiul al doilea a fost adjudecat de ARIA CONCEPT ARCHITECTURE SRL, reprezentant Panait Irina-Gabriela, cu un punctaj de 85,50, iar premiul al treilea a revenit societăţii TERRA DESIGN STUDIO SRL, reprezentant Roseti Tamara, cu un punctaj de 79,88, potrivit cotidianului Adevărul de Galați.

Credeți însă că primarul Pucheanu a ținut cont de vreo idee prezentată de firmele de arhitectură la concursul din octombrie 2019?

Administrația Pucheanu a făcut acest concurs doar pentru propria imagine, să arate că este deschisă la dezbateri și idei, că vrea binele falezei.

Iar când a venit vremea să și implementeze ideile cu care au venit diverși arhitecți, administrația Pucheanu s-a dat rănită în aripă și și-a stabilit propria strategie, neținând cont de ideile propuse la concursul pe care chiar ea l-a organizat cu surle și trâmbițe.

Primăria Galați a organizat o licitație pentru atribuirea contractului de proiectare, iar firma care a câștigat licitația va trebui ca în cel mult 8 luni (până în octombrie 2022) să vină cu proiectul de modernizare.

Interesant este însă de aflat ce direcții i-a trasat Primăria Galați firmei care a câștigat licitația.

Pentru că atâta timp cât Primăria Galați plătește lucrările de modernizare a Falezei Galați, este normal ca ea să stabilească niște coordonate, niște repere de la care să pornească firma cu pricina care va întocmi proiectul pe baza căruia ulterior constructorul se va apuca efectiv de treabă.

E ca la croitor.

Croitorul (proiectantul în cazul nostru) îți face costumul, dar tu, în calitate de client, îi spui cum vrei sacoul, cum vrei să arate pantalonii.

Că doar tu plătești costumul.

Nu îl lași pe croitor să îți facă el un costum (proiect) după cum crede el, iar când vii să îl iei la gata să constați că nu îți place deloc costumul, dar că, asta e, trebuie să îl plătești.

Administrația Pucheanu are antecedente în proiecte eșuate.

La Spicu spațiul verde a dispărut subit, iar în loc au apărut betoane cât cuprinde ca să facă loc unor terase de prost gust.

Apoi, modernizarea Pasajului Dunărea s-a dovedit o mare dezamăgire, pentru că una a fost în proiect și altceva a apărut pe teren, cu acei „gândaci” dizgrațioși care nu respectă deloc proiectul inițial prezentat în machete de administrația Pucheanu.

În concluzie, Dumnezeu cu mila.

Modernizarea Falezei Galați, care are un potențial imens, s-ar putea transforma într-un măcel ecologic, cu construcții kitsch-oase, cu mârlănii și alte influențe din zona cocalarilor de Dunăre.

Iar odată demarate operațiunile de sluțire a Falezei, va fi imposibil de reparat, de îndreptat răul făcut de o administrație fără viziune, care parcă este pusă doar pe căpătuială și care pare să dea cu târnăcopul la temelia Galațiului.

Sursa foto: contul de Facebook al primarului Ionuț Pucheanu


Dacă vrei să sprijini financiar publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face dând click AICI. Sau mergi mai jos, spre contul nostru de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version