PSD și PNL se pregătesc să se ia cu acte. Deocamdată, cele două partide antagonice, care însă au format nenoricirea USL, în 2012, trăiesc în concubinaj politic. Însă, pentru alegerile parlamentare din 2024, PSD și PNL se gândesc să candideze pe o listă comună, pentru ca astfel, cred șefii celor două partide, să își sporească șansele de a obține un procent mai mare după scrutinul electoral.
Invitat vineri seara, 7 ianuarie 2022, la Digi 24, ideologul și eminența cenușie a PSD, Vasile Dîncu, altfel un sforar fără scrupule încă de pe vremea lui Adrian Năstase, a anunțat că PSD și PNL se gândesc serios să candideze împreună, în 2024, să nu mai participe separat în alegeri, adică fiecare cu lista lui.
Vasile Dîncu, 60 de ani, a vorbit în termeni laudativi de colegii din PNL, alături de care guvernează în prezent România, împreună cu UDMR.
„Am văzut că liberalii au reacționat destul de corect la indicatorii sociali pe care i-am cerut noi (PSD – n. red.), legat de creșterea procentului de pensii sau de acele sume de bani pe care le-am folosit pentru a ajuta populația să treacă această iarnă.
Am găsit, deci, o destul de bună colaborare (cu PNL – n. red.). Ceea ce ne lipsește încă, și cu siguranță că o s-o câștigăm în timp dacă și colegii liberali vor merge la asta, noi nu avem în România o cultură a colaborării.
Nu se rupe coaliția nici anul acesta și nici anul viitor. Ține de parcursul pe care îl vom face în acești 2-3 ani până la alegeri. Dacă vom reuși să câștigăm în cultura colaborării, atunci s-ar putea să candidăm împreună, dar deocamdată – și așa este bine – ne păstrăm fiecare identitatea noastră”,
a declarat Vasile Dîncu, vineri seară, la Digi 24.
Participarea PSD și PNL pe liste comune ar putea să provoace nemulțumiri în interiorul celor două partide.
Și asta pentru că vor fi PSD-iști și PNL-iști care nu se vor mai regăsi pe listele comune.
O listă comună, în funcție de sondajele care vor fi făcute în 2024 și de procentele pe care le au cele două partide în teritoriu, ar presupune, de exemplu, ca PSD să ia partea leului din listă, în timp ce liberalii s-ar putea alege doar cu firimituri.
De pildă, în județul Galați, unde PSD a obținut, în anul 2020, 40% din totalul voturilor exprimate iar PNL numai 20% este limpede că pesediștii vor revendica mai multe locuri eligibile comparativ cu cele dorite de PNL.
O să fie bătălie mare pe ciolan, iar unii care acum sunt parlamentari PSD și PNL de Galați s-ar putea să nu mai prindă locuri eligibile pe listele comune și astfel să rămână fără serviciu în Parlament, din 2024 încolo.
Sforarul Vasile Dîncu, care în prezent este ministru al Apărării în Guvernul Ciucă (PSD-PNL-UDMR-minorități naționale) a ținut să adauge că, din punctul lui de vedere, în politica românească nu există în acest moment mari diferențe ideologice între stânga și dreapta.
„Eu mă așteptam să fie mai greu să lucrăm împreună (cu liberalii – n. red.), vă spun sincer, și chiar să construim un program de guvernare împreună. Credeam că va fi mult mai greu.
Politica noastră este condusă mai degrabă de oameni care se ocupă de campanii electorale și care se ocupă de războiul politic. După alegeri, ar trebui războiul politic să înceteze. Eu cred că pandemia a ajutat, a fost un auxiliar important. Aceasta a creat deja o agendă comună. Suntem obligați să facem anumite lucruri împreună.
Apoi, nu există mari diferențe ideologice în momentul acesta între stânga și dreapta, pentru că trăim într-o dinamică socială total diferită (…)”,
a mai spus Vasile Dîncu la Digi 24.