Chiar dacă i s-au părut anemic de puțini gălățenii „protestanți”, să știe organizatorul protestului de 15 minute din 15 martie ora 15 că gălățenii, din toată Moldova, sunt cei mai opriți în trafic din cauza lipsei de infrastructură. Zilnic stau opriți mai mult de 15 minute.
Protestul 15-15-15 s-a manifestat, practic, doar pe Faleza Dunării, acolo unde circulația a fost complet oprită, benevol, de către automobiliști. Iar pietonii prezenți au început să tracerseze încontinuu pe trecerea de la Elice.
O reflectare video a protestului, dar și a „liniștii” din zona centrală a Galațiului vedeți în filmele de la finalul acestui articol.
Ne-am fi așteptat la o blocare în centrul Galațiului. Aici, pe lângă binefacerile „undei verzi” înroșite de incompetență și al managementușui catastrofal al timpilor semaforizați și al fluxurilor din intersecții, lucrările tărăgănate de luni de zile au dus viteza traficului la o așa lentoare înncât, dacă se opresc mașinile de tot, aproape că nici nu-ți dai seama.
Ne-am fi așteptat la un stand still la intrarea în Galați, acolo unde, după așa-zisa modernizare, traficul este aproape la fel de lent din cauză că schema fluxurilor a rămas aceeași, doar s-au mai lățit puțin benzile.
Ei bine, doar pe Faleză, acolo unde deobicei se relaxează, au găsit gălățenii potrivit să protesteze. Bun și acolo! În multe alte orașe, cum este Brăila, automobiliștii nu s-au sinchisit să se oprească, lăsând protestul în baza unor pietoni mai cu simț civic.
Gălățenii, săracii, din toată Moldova, sunt cei care zilnic au de suferit chiar mai bine de 15 minute pauză forțată din cauza lipsei de infrastructură. Iată aici coada care se formează aproape în fiecare zi lucrătoare, la trecerea bac, acolo unde se adună zeci de șoferi să-i plătească bir inclusiv vicepremierului PSD Viorel Ștefan.
Acesta este acționar la Navrom BAC, firma care leagă nu doar două maluri ale Dunării din teritoriul aceleași Românii cică. Dar și două segmente ale drumului național 22B, din județul Tulcea și din județul Galați, drum pentru care, pe lângă taxa de bac, se plătește și taxa de drum, omniprezenta rovinietă!
Citește în acest link cum poți să susții financiar activitatea publicației independente Alternativa – Jurnalism fără mogul.