Într-adevăr, vrem să oferim un premiu virtual, pe această cale, celui/celor care au avut ideea să vină cu pancarta din imagine la protestul din seara de duminică, 5 noiembrie. În sfârșit, cel puțin una bucată gălățean a început să vadă rădăcina relelor și să-i bată, timid, obrazul.
Fiindcă hoți din banul public și corupți vor exista mereu. Lor n-ai ce să le ceri, la mintea lor de răuvoitori. Și vor fi cu atât mai mulți și mai îndrăzneți pe cât de nevolnici sau nepăsători vor fi cei puși să-i prindă.
Iar Galațiul excelează prin numărul mare de câini vagabonzi, dar și prin cel infim de câini de pază la stâna comunității. Iată de ce, pe bune, noi credem că cel care a venit cu mesajul „DNA Galați/Bucuria pesedeului…” este demn de toată admirația și susținerea comunității. Pentru aceasta, din punctul nostru de vedere, pe bune, poate primi Premiul „Deșteptul Satului”, ca apreciere sinceră pentru faptul că a avut curajul să spună lucrurilor pe nume. Mai ales în contextul în care mulți preferă să se amăgească visând cum va veni Kovesi pe un cal alb să-i scape de rahații în/pe care se feresc să(-i) calce procurorii DNA Galați.
Iată, în imaginea de mai sus, ditamai sloganul „Susținem DNA!” Care DNA? Structura Teritorială Galați? Susțineți instituția despre care mulți spun că „doarme”?
Dacă protestatarii gălățeni se vor limita la un pur mimetism, ieșind în stradă doar atunci când văd că se întâmplă asta la București și cu lozincile văzute la TV, vor reuși, cel mult, să fie simpli spectatori la schimbările petrecute la Centru. Când se va întâmpla așa ceva și acolo, mai vedem…
Cei mai loviți strigă cel mai slab
Dintre toate orașele mari ale țării, gălățenii sunt cei mai loviți de soartă. Și, indiferent ce-am scrie noi pe-aici, o dovedesc cifrele migrației: Galațiul – cel mai depopulat oraș important din România.
Dar, în contextul protestelor din marile orașe, Galațiul s-a remarcat o singură dată cât de cât notabil. Când au ieșit în stradă vreo șapte mii (hai 10, din entuziasmul relatărilor de presă) de protestatari.
Pe de altă parte, mesajele nu au diferit de cele uzuale, lansate din Piața Victoriei, deși mare parte din „răul” acuzat astăzi că sufocă România la vârfurile puterii își are rădăcina în provincie și, într-o bună măsură, și în Galați. Care, din perpetuarea mentalităților și practicilor născute din comunism, securism și corupție, devine pe zi ce trece una dintre cele mai întinse ruine social-economice din mediul urban.
Fix acum, când „baronismul” politic își rânjește una dintre cele mai hidoase fețe ale sale prin instaurarea fostului baron de Teleorman ca șef de facto al Guvernului și Camerei Deputaților, gălățenii par loviți de amnezie. Ei uită că mari baroni, sprijinitori ai lui Dragnea și PSD-ului în general, se adapă fix din județul lor. Ce-ar fi actuala putere fără proptele mai mult sau mai puțin vizibile, în Parlament, în Guvern și în conturile de partid, din partea unora ca Durbacă, Nica, Viorel Ștefan, Pâslaru sau Florin Popa? Și alții ca ei din alte județe, „vedete” de care ar trebui să se „ocupe” protestatarii din diverse alte orașe mari…
Și ce-ar fi cei enumerați mai sus, dar și „urmașii” lor aflați în diverse stadii de evoluție, dacă DNA-ul și-ar face treaba inclusiv la Galați?
La asanare politică, Galațiul ar putea fi „fruncea”
Galațiul a experimentat pe pielea lui tot felul de probleme care pe alții încă nu i-au ajuns din urmă sau abia acum încep să-i încolțească.
La Galați a capotat termoficarea centralizată, pe mâna sinecuriștilor de partid și a firmelor-căpușă. La Galați se pierd sume uriașe de bani într-un transport public învechit care, mai ales rămas fără concurență, ar trebui să aducă profituri cel puțin decente. Servicii publice elementare – apa, salubritatea, gospodărirea urbană și întreținerea străzilor – evaporă la Galați sume uriașe și netransparente fix pe mâna unor firme de (partid și de) stat, ale autorităților locale, de decenii împănate de aceleași „găști”.
Pionieri și ulterior campioni la incompetență, ineficiență și corupție în administrație, politrucii Galațiului sunt ocoliți de propriii cetățeni când își aleg ținta protestelor. Deși, la cum merg lucrurile, criticile pe care le-ar putea formula gălățenii se vor potrivi curând, cu vârf și îndesat, și administrațiilor din alte mari orașe, inclusiv Bucureștiul.
Însă, cu o Brăilă mută la capitolul proteste și un Galați anemic, locuitorii acestei zone urbane speră în van că, într-o bună zi, vor deveni al doilea pol urban al țării și al avantului economic, după București. Dezvoltarea nu vine din resemnare. Așa cum nici cinstea nu se impune, la vârsta și vremurile astea, cu vorba-bună a unor scandări generice, lipsite de acuze punctuale.