Dispreț: funcționarii unei primării pesediste au program mai scurt decât cei din orașe conduse de „oameni noi”

In Actual, ImpoziTaxe, Local

Modul în care o instituție relaționează cu contribuabilii spune multe despre respectul autorităților față de aceștia.

În ultima vreme, televiziuni naționale cu pretenții au început să-și păteze ecranele, probabil contra cost, cu imaginea unui edil-șef care-și bate joc pe față de proprii cetățeni.

În timp ce ditamai Bocul din Cluj se fălește pe la București la braț cu pesedistul Pucheanu – unul dintre cei doi prim-vicepreședinți ai săi de la Asociația Municipiilor – scheunând amândoi după bani mai mulți de la Guvern ca să-și vaccineze proprii cetățeni (pe care oricum îi cocoșează cu taxe locale), măcar clujenii o duc relativ mai bine ca gălățenii.

40% din cetățenii Cluj-Napocăi au fost vaccinați, în timp ce doar 6% dintre gălățeni au avut onoarea asta, după cum a declarat, la o televiziune națională, însuși populistul Pucheanu, primarul Galațiului, cel mai mare oraș din România rămas încă sub papucul PSD.

Luni, 26 aprilie, Pucheanu a fost invitat la televiziunea gălățeanului Maricel Păcuraru, în emisiunea fiicei acestuia, să plângă ipocrit de mila săracilor pensionari nespeciali

Când vine vorba de prestații în ograda proprie dincolo de tânguielile ipocrite de la televizor, Pucheanu se poate mândri cu o Primărie care ia pielea de pe gălățeni mai abitir decât iau alte primării din țară de pe cetățenii lor.

În schimb le furnizează servicii publice în scârbă, eventual și la aproape jumătate din program.

De exemplu, la Starea Civilă din Galați, deși – cel puțin în cazul deceselor, dat fiind că suntem în pandemie – formalitățile ar trebui să se desfășoare pe repede-nainte, funcționarii au tot program scurt, de aristo-birocrați.

Cam așa arată programul lor de lucru, ca pe detaliul foto de mai jos. Vedeți acolo cum funcționarii de la biroul Decese lucrează cu publicul doar 27 ore pe săptămână. Iar cei de la Nașteri și Căsătorii lucrază cu publicul și mai puțin, doar 19 ore săptămânal. La cei de la Căsătorii, am mai putea adăuga cele 4-5 ore de oficieri de sâmbăta și ajungem astfel la maxim 25 de ore săptămânal lucrate cu publicul.

Spre comparație, să vedem cât lucrează cu publicul funcționarii Stării Civile a Sectorului 1 din București, cu o populație comparabilă cu a Galațiului (între 230 și 250 de mii de locuitori) și condus de Clotilde Armand, USR PLUS. Conform programului afișat, 41 de ore cu publicul la Decese, 33 de ore la Căsătorii (plus eventual alte 4-6 ore sâmbăta la oficieri) și 34 de ore la Nașteri, adopții etc.

La primăria Sectorului 2, condusă de useristul Radu Mihaiu, Starea Civilă lucrează cu publicul 41 de ore la Căsătorii dacă luăm în considerație și intervalul 8:30-14:00 de oficieri de sâmbăta, la Nașteri se primesc și eliberează acte timp de 31 de ore săptămânal, iar la Decese 47,5 ore.

La birourile de Stare Civilă din sectoarele 1 și 2 se observă, de altfel că nici nu există pauză de masă. Cu atât mai puțin una de două ore (!), ca la Galați. Mai mult, inclusiv duminica și în sărbătorile legale, la Starea Civilă a Sectoarelor 1 și 2 este program de la 10:00, respectiv chiar de la 9:00, la 13:00, așa numita „gardă decese”!

La Timișoara, sub Dominic Fritz, primar ales tot din partea USR PLUS, la Decese se lucrează cu publicul 44 (!) de ore săptămânal, inclusiv sâmbăta 10:00 – 12:00, iar la Nașteri se lucrează cu publicul 36,5 ore. Toate serviciile Stării Civile ale orașului de peste 300 de mii de locuitori se pot obține prin programare online, ca să nu stai să aștepți în ploaie, ca la Galați, în fața instituției.

De asemenea, pauza de masă, acolo unde există, durează doar o oră.

În Brașovul cu peste 275 de mii de locuitori – condus de Alen Coliban, alt primar USR PLUS – Decesele lucrează cu publicul 34,5 ore săptămânal din care 4 ore sâmbăta. La Nașteri, se lucrează cu publicul 30,5 ore săptămânal, iar la Căsătorii, se lucrează cu publicul 16 ore pe săptămână, alte 3 ore fiind afectate în zilele de lucru de miercuri, joi și vineri oficierilor. Deci, în total, 19 ore de lucru cu publicul, ca la Galați, doar că ceremoniile se oficiază atât sâmbăta, cât și duminica, în funcție de solicitări. Deci, în total, aproape 30 de ore săptămânal.

La Nașteri, au pauză aparent o oră și jumătate, dar la Căsătorii, doar 30 de minute.

Gălățenii sunt mai prost tratați și decât băcăuanii!

La Bacău, unde USR PLUS a câștigat Primăria cu fostul lor deputat Lucian Daniel Stanciu Viziteu, funcționarii Stării Civile lucrează cu publicul, la toate birourile, 35,5 ore săptămânal.

Nici la Bacău, programul zilnic nu este întrerupt de vreo pauză.

La biroul Decese, se mai prestează publicului încă 2,5 ore suplimentar, vinerea dup-amiază. Adică, cu 38 de ore, aproape se dublează numărul orelor lucrate de funcționarii gălățeni ai primăriei conduse de pesedistul Ionuț Florin Pucheanu.

Interesant mai este și că la Bacău se pot oficia căsătorii oricând în interiorul orelor de lucru ale celor de la Căsătorii, pe lângă intervalul 9:00 – 16:00 de sâmbăta. Așa ajung practic cei de la Căsătorii să lucreze, de fapt, peste 42 de ore săptămânal cu cetățeanul contribuabil.

Mai mult, și la Bacău se pot face programări online pentru declarări de nașteri sau decese și înscrieri la căsătorii. Procedură care la Galați, cel puțin deocamdată, este o utopie.

La Alba Iulia, cu Gabriel Pleșa primar USR PLUS, Starea Civilă lucrează cu publicul 27,5 ore săptămânal, dar Decesele 39 de ore, inclusiv sâmbăta 4 ore.

La Galați, ca și la București, Timișoara, Brașov, Bacău sau Alba Iulia, funcționarii primăriilor au salarii aproape identice, mai ales că la Galați aproape 100% din încadrări se fac la maximul de gradație permis de lege, inclusiv la serviciile publice din subordinea Primăriei, precum Poliția Locală, Ecosal etc.

Serviciul de Stare Civilă al urmașei urbane a castrului Apulum face pauză o oră și jumătate zilnic, dar nu și pentru preluarea deceselor, acolo programul este neîntrerupt.

Adică nu se țin oamenii la coadă nici măcar pentru preluarea cartoanelor cu ouă de la șoferul de serviciu și datul unor noi comenzi, de „miel fără cap, că eu cap nu iau!”, cum făceau niște funcționare de la Dunărea de Jos ieri, în Miercurea Mare, pe treptele serviciului gălățean de stare civilă.

Culmea este că gălățenii plătesc aceleași cote de taxe și impozite pe venituri ca și locuitorii altor orașe, ba chiar au mai mult de plătit la anumite taxe locale (pe salubritate sau impozit auto), însă plătesc și taxe care s-au desființat de mult în alte orașe (cum ar fi cea pentru ecarisaj).

În schimb, după cum se vede, funcționarii Primăriei, sub bagheta edilitară a pesedistului care a câștigat cu peste 57% un al doilea mandat, îi tratează pe gălățeni cu un respect direct proporțional dorinței de schimbare pe care aceștia au dovedit-o la urne.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu