Cu asigurarea de sănătate încasată și serviciile de sănătate refuzate, gălățenii trebuie să mai și înghită informații halucinant de contradictorii, date parcă în bătaie de joc.
Sosit în mare grabă la Spitalul Județean de Urgență din Galați, Nelu Tătaru a văzut cu ochii lui cum se infectează cadrele medicale și câte 10 pe zi, dar consideră că Galațiul își acoperă nevoile de testare.
Întrebarea noastră a sunat așa: „Față de celelalte județe din țară, Galațiul are suficientă capacitate de testare pentru nevoile proprii?”
Ministrul Tătaru ne-a răspuns:
„Este un aparat Real Time PCR în Spitalul Județean, cu 64 de teste pe zi, au fost colaborări cu laboratoare particulare care în acest moment au alte solicitări, mai ales în perioada de concedii (pentru testarea celor care pleacă în vacanță, n.n.)”
Deși i-am spus ministrului Sănătății că în urmă cu aproape două săptămâni (trei până la momentul acestui articol) s-a dat în funcțiune încă un aparat la Spitalul de Urgență pentru Copii, Nelu Tătaru s-a arătat foarte neîncrezător:
„Dacă are documentație, are autorizație, noi putem autoriza orice aparat Real Time PCR pentru decontare (de teste, n.n.) în programul de boli transmisibile. [Dar] n-am avut această informație.”
Pe de altă parte, în urma unei interpelări făcute de noi Direcției Sanitare de Sănătate Publică, instituția ne-a răspuns vizavi de situația de la sfârșitul lunii aprilie:
Așadar, cu toate laudele autorităților, că vom avea aparat la Spitalul de Urgență pentru Copii, la Infecțioase, ba și la Târgu Bujor – unde a fost „descoperit” Costel Fotea, președintele Consiliului Județului, de Dan Nica, pe când primul lucra ca administrator/intendent la spitalul orășenesc – gălățenii au rămas tot cu un singur aparat la stat, decontat din programul național împotriva răspândirii bolilor infecțioase, adică cu testare gratis.
Atenție, procurori! La Galați, combaterea COVID-19 ar putea fi infestată de coruptoviruși | VIDEO
Iar de restul banilor, din asigurările plătite de fiecare la nivel de 10% din salariu, se îngroașă punga inclusiv la două laboratoare private, nici măcar acestea din Galați…
Câte aparate a numărat Pucheanu
Foarte sigur pe el, într-o emisiune la Realitatea TV Galați-Brăila ce a avut ca temă tocmai fake news (!), primarul Pucheanu a declarat foarte sigur pe el că
„La Galați, avem în momentul de față, operaționale, la nivelul instituțiilor de stat, al spitalelor de stat, cred că 4-5 PCR-uri…”
Deja Ministrul Sănătății pare a fi în plus pe lângă fabulosul primar Pucheanu, nu vi se pare?
Și atunci am pus și noi o întrebare oficială, aceeași ambelor instituții, Primăria și Prefectura, ca „reprezentanță” în teritoriu a Guvernului din care și d-l dr. Nelu Tătaru face parte ca ministru.
„Vă cerem, domnule Prefect și domnule Primar, în calitățile dvs. de șefi ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență, să ne 1. confirmați veridicitatea susținerii d-lui Primar dimpreună cu 2. lista instituțiilor medicale unde se află aceste aparate în funcțiune pentru a o face cunoscută publicului.”
Credeți că, de pe 15 iulie la prima oră, când au dat cu ochii de acest mesaj adresat reverențios, cu adresare instituțională, din partea Asociației pentru Afirmarea Libertății de Opinie, deținătoarea publicației Alternativa fără mogul, domnii Primar, dar și Prefect au catadicsit să răspundă?
Evident, nu. Fiindcă dumnealor au probabil impresia că le răspund jurnaliștilor – Angheluță sau Grosu – nu se gândesc că noi poate am scrie mai departe pamflete sau review-uri muzicale sau cronici de film ori impresii de drive test dacă n-ați fi dumneavoastră, cititorii. Nu au capacitatea să înțeleagă că inși necomplexați, ca noi, s-ar ocupa să scrie ceva mult mai plăcut și mai bănos dacă n-ar avea în spate povara datoriei miilor de afișări de la articolele despre cum merge acest oraș din rău în mai rău.
Dar să presupunem că nu am primit un răspuns fiindcă un pesedist, recte Pucheanu, a aruncat o informație în public și zece d-alde Pristanda au fost trimiși de prefect s-o verifice…
Aparatul de la Spitalul de Copii, sursă de venit uriaș chiar și fără aviz
La o întâlnire cu presa prilejuită de primirea aparatelor de ventilație mecanică achiziționate din donații la inițiativa Universității Dunărea de Jos, medicul Aurel Nechita a declarat bucuros că, mai nou, au fost dotați și cu un aparat Real Time PCR de testare a prezenței coronavirusului.
„De zece zile funcționează și are o capacitate de 72 de teste la un ciclu de testare” a ținut să ne precizeze doctorul Nechita, pe 8 iulie.
Inițiativa universitarilor aduce Oxigen pentru copiii internați la Spitalul de Pediatrie din Galați. Donație de 63.000 de euro
Așadar, în medie, cum ne-au confirmat mai multe surse, din zona spitalului dar și a autorității publice guvernamentale în teritoriu, 250 de teste pe zi. Doar că nu pot fi recunoscute la o cercetare mai riguroasă fiindcă, așa cum spune și Ministrul Sănătății în videoul de mai jos, aparatul nu a fost încă avizat de ministerul pe care îl conduce!…
Așadar, de trei săptămâni, la Spitalul de Urgență pentru Copii, funcționează un aparat de testare care încă nu a fost avizat de Ministerul Sănătății. Deci probele luate și prelucrate acolo nu pot fi folosite la modul oficial, standardizat, indiferent dacă vin de la pacienți ce trebuie internați într-o unitate spitalicească din Galați sau de la medici suspectați de infectare.
De altfel, cand ne-am interesat dacă ne putem programa la un test anti-COVID-19, cei de acolo ne-au precizat că testul costă 270 de lei (aproximativ 56 de euro – la Lufthansa, de exemplu, costă 59 de euro și durează 6-8 ore până la predarea rezultatului), dar utilizarea rezultatului livrat se face pe proprie răspundere! „Clienții” chiar sunt avizați în privința acestui „inconvenient”, ei fiind în majoritatea cazurilor persoane care vor să plece în vacanță peste hotare, acolo unde prezentarea unui astfel de test este obligatorie.
Fotea se laudă că a cumpărat primul în Galați ce Universitatea are de 15 ani. Și a dat un preț mult mai mic!
Tot din surse ale autorităților publice, mai știm că, încă de la începutul pandemiei, la Spitalul de Boli Infecțioase, pe un culoar, zace aparatul Real Time PCR trimis de autoritățile guvernamentale, prin grija Ministerului Sănătății. Doar că acesta nu poate fi folosit pentru că spitalul gălățean, care se pare că are mari întârzieri în reabilitarea ce include inclusiv un laborator microbiologic, nu are și linia necesară operării aparatului – încăperi specifice, cu circuit strict, mobilier specializat, cuve etc.
Acum înțelegeți de ce, în România „normală” lipsită de responsabilitatea statului în fața contribuabililor, autoritățile, pe de o parte, se codesc să ne spună clar câte aparate de testare a coronavirusului are Galațiul și unde prestează acestea. Iar pe de altă parte se raportează „producții” fabuloase de Real Time PCR precum raportau activiștii și politrucii producțiile agricole la hectar pe vremea PCR – Partidului Comunist Român.
3 commentsOn La Galați, Pristanda numără aparatele de testare? Diferență de cinci ori între ce susțin ministrul Tătaru și primarul Pucheanu! VIDEO
stire facuta pe genunchi. Spitalul de copii era acreditat la data articolului…….dar e greu de verificat lista
http://www.ms.ro/centre-testare/
Noi nu putem să stăm să verificăm zi de zi. Cu două zile mai devreme, când am sunat la autorități, nu era. Și pandemia nu a început acum trei zile. Iar Pucheanu a făcut numărătoarea acum două săptămâni aproape. Deci, despre ce inexactități vorbim?
Și, apropo, în listă vedeți că apare și laboratorul de la Infecțioase care nu există și aparatul de testare stă aruncat pe culoar degeaba. Dar și laboratorul de la Pneumoftiziologie care nu face decât pentru pacienții proprii, deci practic este sistem închis chiar în interiorul sistemului de Sănătate bazat pe solidaritate și echitate… Poate dvs. ar trebui să vă mai documentați, măcar așa, ca să știți pe ce dați banii…
eu fiind direct interesat ( nevoia de test pentru iesirea din tara ), am sunat la toate sa aflu detalii, lucru care, in opinia mea, ar fi trebuit sa-l faceti si dumneavoastra pentru a scrie un articol bine fundamentat.