PNL Galați își dă singur palme la fund de i se va colora în roșu PSD-ist! Liberalii nu au curajul să apuce taurul de coarne

Când cel mai mare partid de opoziție intră pe teren cu jucători în minus, vorbim deja de-o durere-n mandat vizavi de voturile cetățenilor. Fiindcă electoratul îți dă votul, cât îți dă, dar nu-ți bagă și puterea-n traistă.

Iată cum se vede de la centru lupta opoziției liberale locale cu tăvălugul pesedist, dar, mai ales, cum înșiși liberalii locali par că au uitat prima condiție ca să câștigi o luptă: să ieși la bătaie. Sau măcar pe câmpul de luptă…

La Galați, într-o conferință de presă recentă, din 14 mai, trei aleși ai PNL au ieșit public inclusiv să ceară sprijinul presei fiindcă pur și simplu nu sunt băgați în seamă de majoritatea PSD în frunte cu baronetul roșu, Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați (CJG).

Practic, din ce am înțeles succint din expunerea făcută în special de consilierii județeni PNL Georgia Mocanu și Valentin Radu, propunerile lor nici nu sunt luate în seamă, darămite puse pe ordinea de zi, în dezbaterea plenului CJG.

Indiferent că este vorba de drumuri județene ce trebuie reabilitate – cum ar fi cel dintre Șendreni și Smârdan, prin spatele combinatului sau unul care să ocolească, în drumul spre Tecuci, aglomerația rezidențială Liești, Ivești, Umbrărești, Barcea, Drăgănești – sau de construirea unui nou spital, separat, pentru nevoile municipale, în locul secțiilor-anexă făcute tot în curtea strâmtă a bătrânului Spital Județean.

Sprijin mediatic sau de la structurile ierarhic superioare?

Și, exasperați de obtuzitatea discuțiilor din CJG în cadrul cărora orice propuneri de la opoziție sunt respinse a priori de majoritatea inexpugnabilă a PSD-ALDE, consilierii județeni PNL s-au gândit să ceară sprijinul presei. Să reușească astfel, prin expunere mediatică, măcar să-și facă publice inițiativele și, în cazul în care se va forma o masă critică de interes în rândul cetățenilor, să spere la o eventuală presiune din partea acestora pentru ca mașina de vot condusă de Fotea să mai accepte și din propunerile opoziției.

Nouă ni s-ar părea mai firesc ca liberalii locali să ceară mai întâi sprijinul colegilor care, spre deosebire de ei, au trecut din opoziție la putere. De exemplu, cei din structura centrală a partidului și, implicit, cu puteri în instituțiile centrale ale țării. Inclusiv de control dacă este cazul.

Dar, oricum, sub imperiul acestei doleanțe a consilierilor județeni liberali, am profitat de vizita președintelui de partid Ludovic Orban la Galați să-l întrebăm ce sprijin de la centru întrevede partidul său într-o eventuală strategie de contracarare a „impetuozității” pesediștilor în județele care (încă) le-au rămas captive.

„Democrația înseamnă și un raport de forțe care generează majorități și minorități. Obligația noastrpă este să susținem toate priectele pe care le considerăm importante pentru Galați, atât la nivelul municipiului, cât și la nivelul județului, să încercăm să le comunicăm, să discutăm, să le punem pe masa autorităților locale… Până la urmă, decizia de adoptare a acestor proiecte este o decizie pe care o impune majoritatea. Consilierii noștri județeni se plâng. (De fapt) au relevat faptul că orice propunere formulată de Partidul Național Liberal în Consiliul Județean este respinsă fără nkiciun fel de discuție. Este normal să comunici lucrurile pe care tu le consideri a fi importante să fie reașizate la nivelul județului, să le comunici inclusiv prin intermediul mass-media.”

„Prin ei înșiși”, liberalii se dau loviți în aripa locală cu pene răsfirate la centru

Dincolo de faptul că răspunsul dimplomat al președintelui PNL Ludovic Orban nu a atins în niciun fel detaliul că propunerile liberalilor județeni nu sunt nici măcar aduse la masa votului, „ratând” înscrierea pe ordinile de zi ale ședințelor, să vedem totuși cu ce abnegație se luptă „prin ei înșine” consilierii județeni PNL Galați.

Păi, de exemplu, din achipa acestora ar trebui să facă parte 12 aleși, însă, de la începutul mandatului practic, aceștia defilează doar cu 10 în teren.

Începând cu decembrie 2020, când, în urma alegerilor parlamentare, fostul consilier local Onuț Valeriu Atanasiu – ajuns la alegerile locale din septembrie același an consilier județean – a reușit să obțină un scaun de deputat în Parlamentul României, locul său la masa deciziilor Consiliului Județean a rămas gol. Cale de patru ședințe ordinare (ianuarie-aprilie 2021) și câte alte extraordinare/deîndată s-or mai fi ținut.

Abia la ultima conferință de presă, la solicitarea noastră în numele publicației ALTERNATIVA – Jurnalism fără mogul, consiliera județeană Georgia Mocanu ne-a precizat că s-a depus la instanță o solicitare de recunoaștere a „succesiunii” următoarei candidate de pe lista cu care PNL a candidat la CJG anul trecut. Și a precizat că este vorba despre doamna Mărioara Gătej, fostă comisăreasă-șefă la Garda Națională de Mediu.

Greșit! Mărioara Gătej a plecat de la Garda de Mediu abia la începutul lunii martie, iar înaintea sa, pe listă, la alegeri, s-a aflat doctorul veterinar Anghel-Costel Căluean. Și credem că ar fi fost interesant de aflat, pentru opinia publică, că un distins domn doctor, după ce și-a asumat candidatura pe o poziție cu șanse de eligibilitate în lista CJ, acum refuză să intre pe post. Sau a fost sfătuit să se abțină și să se piardă în ceață?

Și la fel de interesant public ar fi fost să aflăm că, deși convocată la CJ Galați să-și ia în primire onorabila postură de ales local, d-na Gătej a preferat să mai bage la portofel câte salarii de comisar-șef la Garda Națională de Mediu mai poate. Fiindcă era clar de la finalul lui decembrie 2020, de la cristalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare, că nu va  mai avea șanse să rămână șefă acolo dat fiind algoritmul politic ce a alocat UDMR Mediul și instituțiile din subordinea acestui minister.

Adăugire ulterioară, 00:45, 27 mai 2021: Ne-a atras atenția, foarte amabil, consilierul PNL Anghel Costel Căluean că dumnealui este consilier instalat încă de la începutul actualei legislaturi, de când a renunțat inginerul Viorel Cristovici (nr. 5 pe lista de mai sus).

Și bine a făcut d-l consilier Căluean că ne-a făcut respectiva precizare și îi mulțumim și pe această cale, cum am făcut-o și în mesajele schimbate acum câteva ore.

Fiindcă așa am realizat că lipsa unui consilier în locul ulterior devenitului deputat Onuț Atanasiu nu a fost cauzată de vreo procedură întârziată de răzgândirea candidatului 13 și apelarea ulterioară la 14. Nu!

Pur și simplu, liberalii gălățeni stau de peste cinci luni – în dauna reprezentativității gălățenilor care încă mai au așteptări de la asemenea urmași ai Brătienilor – cu scaunul de consilier păstrat cald dar gol pentru doamna Mărioara Gătej, pe care doar vocea și talentul or fi recomandat-o brusc pentru o așa pălărie mare la Garda Națională de Mediu. Nicidecum activitatea de la comisariatul județean de profil din câte știm noi. Și am scris despre asta la vremea numirii d-niei sale la București…

Află de ce Șefa Gărzii Naționale de Mediu a lucrat sub acoperire într-un comisariat județean dubios, conform ministrului Alexe | VIDEO

„Prin noi înșine” sau pentru noi înșine?

Pe de altă parte, activitatea consilierului județean Cătălin Moroșanu poate fi inclusă la categoria de valoare „neglijabilă”.

Colegul Iulian Grosu v-a povestit aici, pe ALTERNATIVA – Jurnalism fără mogul, despre prestația lamentabilă a acestui ales local „de import”, primul pe județ, al doilea pe scara sa de importanță valorică după locul gol de consilier lăsat în urmă de Atanasiu.

Citește despre cum Cătălin Moroșanu a păcălit Galațiul în interes personal. Cum îl apără PNL Galați

Citez din considerațiile elocvente ale lui Iulian: „Fostul luptător K1 Cătălin Moroșanu s-a bătut, dar nu pentru Galați, ci pentru bunăstarea lui și a familiei sale. Onorariul său la reality-show-ul Survivor România (unde a plecat din ianuarie și a revenit abia recent, în aprilie) a fost de aproximativ 3.000 de euro săptămânal, el fiind depășit la câștiguri doar de manelistul Jador, care încasa 4.500 de euro săptămânal.

Sursa foto: contul de Facebook al lui Cătălin Moroșanu

Spre comparație, indemnizația unui consilier județean din Galați este de 1.600 de lei (320 de euro) lunar.

Dar nu l-a obligat nimeni pe Cătălin Moroșanu să candideze pentru un post de consilier județean la Galați. El știa la ce muncă se înhamă, știa și cuantumul indemnizației, mai ales că fusese deja consilier județean în Iași, până în 2020.”

Însă PNL Galați a găsit de cuviință să-i apere și în astfel de condiții reputația politică.

„Împreună cu domnul consilier județean Cătălin Moroșan avem deja în lucru un proiect ce include un regulament al activităților sportive, proiect al cărui draft vi-l putem pune oricând la dispoziție.”

ne-a asigurat consiliera județeană PNL Georgia Mocanu în aprilie, când a revenit Moroșan în țară.

L-am întrebat pe Oulian de atunci în mod repetat de draftul respectiv, dacă l-a primit și m-a asigurat că a făcut demersuri la fel de repetate să-l obțină. Dar, până acum, nimic.

Așadar, cu doar 10 consilieri județeni prezenți din 12, de aproape cinci luni, liberalii gălățeni cer sprijinul mass-media ca să le susțină proiectele nebăgate în seamă de puterea monolitică a stângii neocomuniste. Proiecte care sunt probabil doar în stadiul de draft pe care probabil nici inițiatorul nu a apucat încă să-l elaboreze…


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version