Primarii gălățeni nici să se joace pe calculator nu-s buni?

In ArteFapte, Divertismind

Ia imaginați-vă, cei de 40+, dar și cei mai tineri, cum ar fi fost ca, atunci când decideați unde să dați la facultate sau, mai apoi, unde să vă întemeiați o familie și să trăiți ani mulți și fericiți, Galațiul să vă primească cu luminile oportunităților stinse.

Să fi constatat că n-aveți unde merge la un film, la un teatru, la un concert, ori într-un club unde să nu vi se jupoaie buzunarele de la primul pahar. N-ați fi fugit împușcați dacă ați fi știut că Galațiul va ajunge în pustiul înnegurat din care abia se ridică acum, cu chiu, cu vai?

Iată o posibilă explicație pentru migrația în cifre record a tinerilor către orașe mai vestice, dacă nu și țări așișderea: nema investiții, deci nici locuri de muncă plătite promițător, cultura de mase a devenit una de câteva mese snoabe și pline de bani mulți, parveniți și adesea neimpozitați, iar cea de elite trage să moară, atunci când nu se lasă contaminată și îngenuncheată de politruci.

În ce privește cea mai gustată formă de distracție, cinematograful, de la opt ecrane, cu tot cu cel de la Grădina de Vară, a ajuns la demonstrații în fața clădirilor dezafectate, după ani buni de la stingerea ultimului aparat de proiecție. Să fi fost așa și pe vremea tinereții voastre, să trebuiască să vă duceți în orașul vecin ca să vă scoateți prietena la un film, câți ați mai fi rămas să locuiți pe mai departe în Galați?…

Primarii și înțelegerea nevoilor sociale primare

Cei care măcar au încercat pe calculator jocuri de strategie știu că, pornind de la un câmp gol și câteva case, locuitorii muncesc cu spor, se înmulțesc și-ți construiesc un regat apoi un imperiu numai dacă le creezi un mediu social adecvat. Trebuie să le faci piețe, temple, dar și biblioteci, arene de spectacole și competiții etc.

Altminteri, te lasă pălmașii cu ochii-n soare și-ți crapă compul joaca încă înainte să treci de nivelul începător.

Or, primarii Galațiului, la cum a luat-o-n jos orașul ăsta, se vede că nici de o minimă strategie, asemenea celor din jocurile de calculator, nu-s în stare. Orașul se zbate de peste 10 ani în dezolare, iar locuitorii îi pleacă pe capete.

La lansarea Cinema City, am întrebat-o pe Andreea Buda, o unguroaică din Budapesta care răspunde de Ungaria, România și Bulgaria în cadrul lanțului, cum se face că au deschis la Galați abia în anul de grație 2017.

Și, pentru că vorbim de Cinema City, priviți mai întâi filmul dialogului mai jos și apoi revenim.

Viteza luminii proiectorului de ecran cinematografic: zece ani de la Iași la Galați

Așadar, sunt câteva condiții ca aceste multiplexuri (complex cinematografic cu mai multe săli) să fie construite într-o locație anume: să existe suprafața – care în cazul de față, cum a spus Andreea, la Galați este „optimă” – și să existe partenerul – care la Galați, sub forma mallului Shopping City exista de acum 4-5 ani, de la începutul mandatului lui Stan.

Cu siguranță, adăugăm noi, mai trebuie să existe cererea pentru o asemenea investiție.

Or, la cât de plină era parcarea Brăila Mall (ex-Promenada Mall) de mașini cu număr de Galați și, mai ales, la cât de plină este acum cea dublată a mallului din Galați, fără încetare de când s-au deschis aripa nouă și Cinema City, putem fi siguri că cerere există din plin. Te și întrebi la ce atâta tam-tam, show, artificii și delicii la lansare când, fără nicio reclamă-n presă și niciun banner pe stâlpi, lumea oricum ar fi venit ca la urs, cum vine neîncetat și acum, la aproape o lună de la lansare.

Iar, ca unii care „frecventăm” Brăila cel puțin o dată la două săptămâni în diferite zile și la diferite ore, vă asigurăm că nici aglomerația din parcarea lor n-a prea scăzut. Inclusiv în ceea ce privește mașinile cu GL.

Deci se poate conchide fără eroare că există mulți gălățeni pe care nu-i prea scotea din casă cinemaul de la Brăila, chiar dacă sunt posesori de automobile. Dar acum, dată fiind apropierea de casă, se încumetă să mai iasă și ei la un film, justificând cu vârf (dacă nu și îndesat) investiția făcută de cei doi City – Shopping și Cinema.

Așadar, la 10 ani de la inaugurarea primului multiplex din România (pe 16 noimebrie 2007, la Iași), Cinema City a ajuns și la Galați. Cu o viteză de 7 metri pe oră am putea spune…

Oare câte alte investiții au fost oprite-n loc, gonindu-ne tinerii?

După cum ați văzut în film, răspunsul Andreei Buda, reprezentanta regională a Cinema City a fost unul încurcat și evaziv. Fără să nege clar, ea nu crede că problema întârzierii investiției a fost vreun clenci cu administrația ori cu fostul primar…

Și atunci, de ce să nu-și fi completat NEPI (proprietarii Shopping City) investiția cu Cinema City laolaltă? Mai ales că, împreună cu Brăila, Galațiul reprezintă a doua aglomerare urbană după Capitală, iar acolo „încap” bine-merci patru complexuri Cinema City.

Să nu fi avut spațiu? Dar terenul exista, fiind achiziționat de la bun început de NEPI, în totalitatea celor 12 hectare. Să nu fi avut NEPI ori Cinema City bani de investit când în ultimii ani au achiziționat/construit ambii malluri/multiplexuri pe bandă rulantă? Păi, numai mallul Promenada Brăila a costat 63 (!) de milioane de euro, cumpărat de la Bel Rom Real Estate și devenind Brăila Mall.

Dar oare Yazaki de ce s-o fi răzgândit și, după ce a bătut pe la niște uși gălățene, a ales să investească la Brăila?…

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu