Primăria Galați vrea să îi taxeze și pe artiștii stradali care doresc să cânte sau să deseneze la colț de stradă. Artiștii vor fi „analizați și selectați” de o comisie numită chiar de primarul Pucheanu

In ImpoziTaxe, Local

Primăria Galați s-a gândit să le impună taxe și amărâților de artiști care încântă publicul evoluând în spațiul liber, la colț de stradă. De parcă taxarea artiștilor stradali, care pot fi numărați pe degetele de la o mână în Galați, ar aduce milioane de lei la bugetul local. Și pentru ca demența să fie maximă, Primăria Galați a stabilit că nu oricine poate ajunge să cânte, să danseze sau să deseneze în spațiul public, ci numai cei care vor trece de o comisie de selecție ai cărei membri vor fi aleși de însuși primarul Ionuț Pucheanu (foto).

Sunt slabe speranțe să dispară atmosfera gri, de oraș părăsit, îmbâcsit și îmbătrânit care stăpânește Galațiul de zeci de ani încoace.

În loc să îi atragă pe artiștii stradali care ar putea înviora un pic atmosfera apăsătoare de pe străzile Galațiului, administrația Pucheanu își propune parcă să le pună piedici, să îi fugărească din oraș.

Administrația Pucheanu tocmai a lansat în dezbatere publică „Regulamentul privind desfășurarea actului artistic stradal în Municipiul Galați”, proiectul fiind postat ieri, 14 martie 2022, pe site-ul Primăriei Galați.

În expunerea de motive înaintată Consiliului Local Galați, care va fi convocat luna aceasta (martie) să voteze regulamentul propus, Primăria Galați recunoaște importanța actului artistic stradal, dar nu face nimic pentru a-i determina pe artiști să vină să evolueze în fața gălățenilor.

„Actul artistic stradal, denumit și artă urbană, a devenit un fenomen în plină expansiune, tot mai prezent în orașele României. Valorificarea oricărei forme de activitate culturală reprezintă o componentă a dezvoltării culturale a comunității, descoperirea și promovarea unor tinere talente din diverse domenii de activități culturale (muzică, actorie, dans etc)”,

a argumentat Primăria Galați necesitatea aprobării unui „Regulament privind desfășurarea actului artistic stradal”.

Da, în marile capitale ale lumii conceptul de artă urbană a prins deja rădăcini și reprezintă un punct de atracție pentru turiști.

Însă acolo, spre deosebire de Galați, artiștii se înghesuie să vină să presteze, putându-se vorbi deja de concurență pe locurile cu vad bun.

În Galați abia dacă vezi 1-2 artiști care, câteva zile pe an, vin în Centru să cânte la vioară sau la harpă.

În loc să îi încurajeze pe artiști să vină în mijlocul cetățenilor, Primăria Galați le pune taxe, îi obligă să plătească bani dacă vor să cânte, să danseze sau să deseneze în spațiul public.

De exemplu, la art. 8, lit. b, din Regulament se precizează:

„Ocuparea unui spațiu pentru desfășurare act artistic stradal se face contracost, în baza tarifului aprobat de serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Galați.

Suprafața minimă ocupată: 2 mp. Suprafața maximă ocupată: 6 mp.

Tariful de ocupare a unui spațiu pentru desfășurare act artistic stradal se achită în funcție de suprafața rezervată și ocupată”.

Nu știm exact cât anume va trebui să plătească un artist pentru 1 metru pătrat de trotuar, însă taxa de utilizare temporară a domeniului public este acum de 3,20 lei/mp/zi, potrivit cotidianului Monitorul de Galați.

Prin urmare, nu ar trebui să mire pe nimeni dacă tariful pentru artiștii stradali ar putea ajunge la 5 lei sau chiar 10 lei/mp/zi, în funcție de cum va dori Primăria Galați.

Primăria Oradea nu percepe taxă artiștilor stradali

Că tot îi place primarului Pucheanu să se dea mare că el are dialog cu fostul primar al Oradei, Ilie Bolojan (actualmente președinte al CJ Bihor), și că se inspiră din lucrurile bune făcute de acesta, trebuie să precizăm că în Oradea nu se percepe taxă artiștilor stradali.

În Oradea, după cum informează serviciul comunicare al Primăriei, un artist stradal poate să performeze în spațiul public respectând condițiile Hotărârii de Consiliu Local 330/2013 în care sunt stabilite și locațiile unde se pot desfășura astfel de activități. (…) Solicitantului nu i se percepe nicio taxă, dar e bine de ştiut că, conform HCL 954/2009, nu este permisă utilizarea stației de amplificare, conform publicației Bihor Online.

Așadar, artiștii stradali nu sunt taxați deloc în Oradea.

Iar în Galați, unde nu vine nici naiba să cânte sau să danseze la colț de stradă, primarul Pucheanu le pune bir artiștilor, de parcă Galațiul ar fi Barcelona sau Viena.

Așa cum Primăria Galați se laudă că acordă scutiri de taxe și impozite timp de 5 ani investitorilor, numai să vină să deschidă o fabrică în Galați, la fel ar fi putut să îi scutească de taxe și pe artiștii stradali.

Artiști stradali nu deschid fabrici în Galați, dar fac ceva cel puțin la fel de important: îi destind pe gălățeni, îi fac să fie mai relaxați, mai plini de viață și dornici să trăiască în continuare în orașul în care s-au născut.

Nu toți artiștii stradali vor ajunge să evolueze în Galați ci numai cei selectați de comisie, membrii acestei comisii urmând să fie numiți de primarul Ionuț Pucheanu.

Asta chiar că e mârlănia supremă: niște birocrați cu mânecuțe din administrația Pucheanu să decidă cine are voce, cine merită sau nu să cânte pe stradă, în fața gălățenilor.

„Documentațiile depuse de solicitanți (artiști stradali – n. red.) vor fi înaintate structurii de specialitate din cadrul Direcției Relații Publice și Managementul Documentelor, pentru analiză și selecție (…) Solicitările depuse de persoanele interesate vor fi analizate și selectate, cu respectarea condițiilor prezentului regulament. Membrii comisiei vor fi numiți prin dispoziție a primarului municipiului Galați. Comisia va fi alcătuită din specialiști în domeniu, secretariatul acesteia fiind asigurat de aparatul de specialitate al primarului municipiului Galați”,

se spune în Regulament.

Artiștii stradali trebuie să știe că dacă vor depăși suprafața pentru care au plătit la Primăria Galați riscă să fie amendați de Poliția Locală care va primi sarcina de a sta cu ochii pe ei să nu cumva să depășească cei 2-3 metri pătrați de trotuar închiriat.

„Artiștii pot colecta bani în locul de desfășurare a actului artistic stradal, cu respectarea legislației. Este interzisă cererea expresă prin gesturi și/sau cuvinte a plății de către public. Este interzisă cerșetoria.

Artistul stradal se obligă să respecte legislația în domeniul fiscal. Artiștii plastici pot realiza portrete, caricaturi, diferite opere sau lucrări de artă, mini expoziții în aer liber în locația avizată, fără depășirea suprafeței alocate.

Poliția locală verifică licențele emise și, în cazul în care se constată încălcări ale legislației în vigoare sau încălcări ale prezentului regulament, poate să interzică actul artistic stradal și aplicarea de sancțiuni contravenționale, conform legislației în domeniu”,

se mai specifică în „Regulamentul privind desfășurarea actului artistic stradal” întocmit de Primăria Galați.

Vă dați seama cât de ticăloasă este administrația Pucheanu dacă și-a propus să asmută Poliția Locală pe artiștii stradali care ar putea veni în Galați ca să îi bucure, să îi înveselească pe cetățeni?


Dacă vrei să sprijini financiar publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face dând click AICI. Sau mergi mai jos, spre contul nostru de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu