Primăria Galați dă stimulente dar nu și pentru a încuraja vaccinarea împotriva COVID 19. Donatorii de sânge primesc astfel de stimulente. Cum și-au motivat alte autorități cetățenii pentru sănătatea publică

In Blocuitorii, Local, Sanatate, Sistemul

Este adevărat că trebuie să ne vaccinăm împotriva COVID 19, să ne imunizăm, să scăpăm cât mai repede de restricții, de măștile purtate pe figură. Problema este cu autoritățile, inclusiv cele locale, care nu se implică suficient pentru a convinge populația să se vaccineze. Și nu vorbim aici despre șpaga mascată pentru mass media de 40 de milioane de euro irosită de Guvernul României pe campanii care nu au dus nicăieri.

În alte locuri autoritățile au găsit soluții pentru a-și mobiliza cetățenii să vină să se vaccineze împotriva COVID 19.

În SUA, în India, în Dubai, chiar și în China autoritățile le-au oferit diferite ajutoare (cadouri) cetățenilor pentru ca aceștia să se grăbească să se vaccineze.

„Pentru a învinge reticența oamenilor și pentru a-i convinge să își facă vaccinul anti-COVID, unele țări oferă tot felul de stimulente.

Într-un oraș indian, spre exemplu, locuitorii primesc un piercing de aur pentru nas sau un blender, dacă acceptă să se vaccineze.

În Israel oamenii au primit Coca-Cola, bere alcoolică și fără alcool, pizza sau diverse produse de patiserie.

În Dubai, trei restaurante au oferit o reducere de 10% a notei pentru prima doză și 20% pentru a doua.

Nici americanii nu au fost uitați. Oamenii care au acceptat să se vaccineze au primit gogoși, marijuana, bere, fise pentru sălile de jocuri video, floricele sau gratuități la închirierile de măști de snorkeling”,

a scris ziarul Libertatea, care a citat mai multe publicații inclusiv Forbes și Washington Post.

Unii vor spune că asta este un soi de mită pentru a-i determina pe oameni să se vaccineze.

Că nu e în regulă să oferi stimulente (atenție, nu s-au oferit bani cash) unor oameni ca să se vaccineze.

Discuția este mult mai amplă.

Nu se îmbogățește nimeni din astfel de stimulente, ci vorbim doar despre protejarea populației, despre sănătatea publică.

De exemplu, de ce donatorii de sânge sunt recompensați de statul român cu tichete de masă atunci când acceptă să doneze sânge?

Pentru că astfel ei salvează vieți donând sânge pentru alți oameni aflați în suferință, iar statul român a decis să le ofere acestor oameni un minim stimulent pentru a-i convinge să doneze sânge.

La fel e și cu vaccinul împotriva COVID 19.

Dacă te vaccinezi ești și tu protejat (mă rog, cu 70%, cu 95%, în funcție de vaccin) și îi protejezi și pe cei cu care intri în contact – mama ta, tatăl tău, prietenii tăi etc.

Iată că alte state, alte administrații s-au gândit că ar fi cazul să ofere astfel de stimulente pentru cei care stau pe gânduri și nu știu dacă să se vaccineze sau nu.

La Galați nu am văzut să existe o astfel de discuție.

Asta deși vorbim despre sănătatea publică, despre sănătatea gălățenilor și a orașului,  un oraș care dacă ar putea dovedi că are vaccinați 60%-70% dintre cetățeni ar ieși de sub orice interdicție și și-ar putea continua viața, mai ales cea economică.

La Galați există stimulente pentru 50 de ani de căsnicie și ca să te grăbești să îți achiți impozitele

Primăria Galați oferă însă stimulente, dar pentru alte chestiuni care nu țin de sănătatea publică.

De pildă, Primăria Galați oferă ajutoare financiare de 500 de lei cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie, ca și cum ăsta ar fi un mare merit care ar trebui recompensat din bani publici.

La fel, Primăria Galați sare imediat să acorde ajutorul de minimis unor firme și societăți (de regulă de partid) prin care le scutește de la plata unor taxe și impozite locale.

Tot Primăria Galați mai oferă un stimulent (reducere) de 10% gălățenilor care își achită impozitele înainte de termen, până în data de 31 martie pentru anul în curs.

Dar de ce acordă Primăria Galați acest stimulent pentru plata anticipată a impozitelor?

De ce îi momește Primăria Galați pe gălățeni cu astfel de reduceri, când nu este vorba despre sănătatea publică, de viața cetățenilor, ci doar de „sănătatea” bugetului local care trebuie să crească de la an la an, dar nu se implică și în campania de vaccinare?

Până de curând primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu (foto deschidere) se plângea că nu primește suficiente doze de vaccin, că are ceva lumea cu Galațiul, că favorizează Cluj-Napoca și alte municipii din țară.

Uite că acum roata pare să se întoarcă.

În 2-3 luni s-ar putea să auzim că în Galați sunt mai multe doze pe stoc decât doritori de vaccin.

Ce face Primăria Galați, aia condusă de PSD, care știa să dea un litru de ulei sau 1 kg. de mălai la alegeri, când nu era vorba de sănătatea cetățenilor ci doar de interesele unor gușteri de partid?

Păi Primăria Galați se face că lucrează, dar din păcate doar la un ciorap.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu