Primăria Brăila a păcălit UE, timp de 5 ani, cu Festivalul Peștelui care trebuia să „revitalizeze identitatea locală”. Evenimentul finanțat din bani europeni s-a transformat însă într-o șușanea menită să îl preaslăvească pe primarul PSD al Brăilei, Marian Dragomir

In Actual, Local, National, NePriveste

În 2018, Primăria Brăila condusă de Marian Dragomir (PSD) convingea Uniunea Europeană (UE) să îi aloce fonduri pentru „revitalizarea și valorificarea identității locale”. Așa s-a născut Festivalul Peștelui din Brăila, care, timp de 5 ani, a beneficiat de un buget total de 340.000 de euro (68.000 de euro/an) cu scopul declarat de a contribui la promovarea tradițiilor Brăilei și atragerea de turiști în orașul de la Dunăre. După 5 ediții ale Festivalului Peștelui – din 2019 până în 2023 – Brăila este parcă și mai săracă și lipsită de perspective, dar cu banii europeni cheltuiți până la ultimul leu. Banii s-au dus (și) pe concerte inutile, la care au fost invitați artiști scumpi, pe articole publicitare în presa locală și pe focuri de artificii.

Bugetul Festivalului Peștelui de la Brăila a fost de 68.000 de euro anual, bani proveniţi 100% din fonduri structurale, prin Programul pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014 – 2020 – Măsura 2.1 – Revitalizarea şi valorificarea identităţii locale, prin Asociaţia „Grupul Local pentru Promovarea Dezvoltării Integrate a Zonei Pescăreşti a judeţului Brăila”, potrivit unei știri Agerpres din 2 octombrie 2018.

Asta înseamnă că administrația condusă de primarul PSD Marian Dragomir a tocat 68.000 euro x 5 ani = 340.000 de euro și nu a livrat nimic din ceea ce s-a angajat că face.

Rețeta nu este nouă, pentru că și la Galați s-a întâmplat cam același lucru: în 2013, Primăria Galați a accesat fonduri europene pentru a organiza Festivalul Scrumbiei, timp de 5 ani, fără să facă nimic notabil de acești bani.

Festivalul Peștelui 2023 de la Brăila s-a încheiat ieri (duminică, 24 septembrie 2023), aceasta fiind ultima ediție din cele 5 pentru care a fost asigurată finanțare europeană.

Și în acest an au fost organizate câteva concerte și show-uri culinare pe Faleza Dunării, pe bani mulți.

De exemplu, onorariul pentru Taraful Rutenilor & Carmen Chindriș (în foto deschidere) a fost de 74.000 de lei (14.952 de euro) pentru 50-60 de minute de concert, potrivit anunțului postat pe SEAP – link AICI și foto mai jos.

Mai departe, chef Cătălin Scărlătescu, jurat în emisiunea cu specific culinar „Șefi la cuțite”, difuzată de Antena 1, a venit și el tot pe bani mulți la Brăila, primind suma de 30.000 de lei ca să facă ceva de mâncare pe faleză.

Așadar, chef Cătălin Scărlătescu nu a venit la Brăila pentru că ar fi topit după acest oraș, ci pentru că a fost remunerat cu suma de 30.000 de lei (6.037 de euro) ca să gătească timp de o oră pe faleză. Asta înseamnă că Scărlătescu a câștigat 500 lei/minut, la Festivalul Peștelui 2023 din Brăila – link AICI și foto mai jos.

Formația Azur, care a cântat duminică seara la Brăila, nu apare cu contractul pe SEAP, dar ne putem face o idee cu privire la onorariul pe care l-a primit. Și putem estima acest lucru dacă ținem cont că, în data de 24 august 2023, Azur a încasat suma de 37.000 de lei (7.500 de euro) pentru a cânta timp de 45 de minute la un eveniment organizat de Primăria Tg. Jiu – link AICI.

Probabil că pentru concertul de la Brăila formația Azur a primit și mai mulți bani, nu doar 37.000 de lei, altfel nu se explică gestul jenant făcut de Nelu Vlad & colegii lui de trupă de a-i compune o piesă baronului PSD Brăila, Mihai Tudose, cu titlul mincinos „Podul lui Tudose”.

Mai rar atâta pupincurism din partea unor așa-ziși artiști.

Trecem peste faptul că Festivalul Peștelui a avut parte doar de cronici favorabile în presa locală din Brăila, presă care a ajuns atât de jos încât a ajuns să depindă la propriu de contractele din bani publici pe care le derulează cu Primăria Brăila, condusă de Dragomir, și cu CJ Brăila, condus tot de un PSD-ist, Francisk Chiriac.

Sunt ani de zile de când nu am mai citit un articol critic la adresa administrației Dragomir în presa locală din Brăila, și ne referim acum la publicațiile care se erijează în lideri, care se laudă că au zeci de mii de urmăritori pe Facebook.

Festivalul Peștelui de la Brăila, pentru care UE a alocat 68.000 euro/an, timp de 5 ani, i-a fost de folos doar primarului Marian Dragomir, cel care a exploatat cât a putut din punct de vedere electoral acest eveniment.

Primarul Dragomir a avut grijă să lase să se înțeleagă că acest festival al peștelui de la Brăila se organizează datorită lui, că lui ar trebui să îi mulțumească brăilenii pentru distracția oferită.

Dragomir a evitat să spună că UE a dat acești bani Brăilei, timp de 5 ani, pentru a ajuta acest oraș să evolueze, să se facă auzit în țară și să atragă turiști dornici să descopere tradițiile acestei comunități, nu ca să adune el procente electorale, în timp ce Brăila se depopulează și se afundă în sărăcie pe zi ce trece.

„În oraşul de la Dunăre, pe parcursul a patru zile, o dată pe an, Brăila vă va convinge că este oraşul în care se merită ca turiștii să vină în orice anotimp. Aici găsiţi informaţii suficiente pentru a vă bucura sufletul şi îmbogăţi cultura, puteţi face plimbări cu barca, şalupa sau vaporul pe cele două braţe ale Dunării, puteţi iniţia adevărate partide de pescuit, dar în acelaşi timp vă puteţi relaxa, în Staţiunea Blasova.

Fiecare dintre obiectivele proiectului vor fi prezentate invitaţilor din ţară, turiştilor care se află în concediu, dar şi brăilenilor care doresc să afle mai multe amănunte despre cultura, tradiţiile şi obiceiurile păstrate de-a lungul timpului în oraşul de la Dunăre”,

se preciza, în 2018, într-un rezumat al proiectului cu privire la oportunitatea organizării Festivalului Peștelui la Brăila.

Timp de 5 ani, Festivalul Peștelui Brăila a însemnat doar o mașinărie de tocat bani europeni, de organizat șușanale cu chiuituri, terminate neapărat cu un foc de artificii, semn că administrația Brăilei sărbătorea faptul că a reușit să îi păcălească pe oficialii europeni.


Urmărește faramogul.ro și pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să ne ajuți să continuăm, ne poți face o donație dând click AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu