Fiindcă la ce disponibilizări de bani publici văd că se aruncă cei doi din fotografia de mai sus, tare mi-i că iar s-au cvintuplat niște prețuri estimative ca să ne bucurăm ca proștii când s-or găsi ofertanți la preț (doar) triplu față de cele reale și de bun simț.
Criza pandemică fiind în plină evoluție, se pune problema achiziției de aparate de diagnosticare a virușilor în timp cât mai scurt, inclusiv a coronavirusului.
Poate cea mai folosită metodă este cea a polimerizării în lanț (PCR – polymerase chain reaction), repetitive, a unei secvențe de ADN pentru a se depista structura bacteriei căutate. Acidul dezoxiribonucleic este practic un polimer natural, iar metoda a amplificării enzimatice în vid a secvețelor obținute prin recoltare de secreții de la suspecții de infectare a fost dezvoltată pe scară largă la acum 37 de ani.
Astfel, pentru vidarea și trecerea prin diverse trepte succesive de încălzire/răcire, compararea, recunoașterea și depistarea probelor, se folosesc aparate medicale de tip cu „reacție în lanț de polimerizare în timp real” – Real Time PCR systems.
Un astfel de aparat este util în orice laborator de biologie moleculară, dar și în instituții de învățământ, în investigațiile judiciare, în medicina legală, în sănătatea alimentelor etc. pentru depistarea diverselor tipuri de viruși și bacterii, în general, a oricăror „amprente” structurale de organism viu.
De aceea, autoritățile s-au gândit că, dată fiind epidemia galopantă a bolii COVID-19, depistarea cauzei – coronavirusul – ar trebui să se facă cât mai rapid și în cât mai multe locuri din șțară. Iată de ce au fost reluate demersurile pentru echiparea laboratoarelor de microbiologie din spitale.
Actualmente, există în România centre de testare a virușilor la Timișoara, Cluj, Iași, Craiova, Constanța și, bineînțeles, București. Recent, și cei de la Brașov au anunțat că pot face teste, având un aparat de tip Real Time PCR cumpărat încă din 2017 dar probabil neacreditat până în ptrezent ca să nu le strice feng-shuiul celor de la „Matei Balș”.
Primul care mi-a atras atenția când s-a apucat să povestească cum va face el achiziția lui „pisiar rial taim” a fost Costel Fotea, președintele Consiliului Județului.
L-am văzut pe 10 martie la Realitatea TV Galați-Brăila și pot să spun că nea Costică de la CJG este chiar foarte bine informat și extrem de încântat:
„Da, într-adevăr ă-băă am primit o solicitare din partea Direcției de Sănătate Publică și din partea ă-bă Spitalului Județean pentru a achiziționa un aparat ă-bă ăă… Pisiar Rial Taim, adică un aparat care ă-bă depistează acestă bă virus COVID-19 (aia-i boala, nu virusul, nea Costică, n.n.) – dar nu numai acest COVID-19, ci și alte virusuri, și pentru bacteriologie – ăăă… este un aparat în care introduci ă-băă aproximativ 20 de probe odată și într-o oră și jumătate îți dă rezultatul, introduci printr-o parte ă-băă proba și apoi aștepți și pe partea ă-băă cealaltă iei rezultatul, nu mai intervine în… pe parcursul analizei probei de către aparat nu mai intervine niciun medic, niciun specialist, niciun asistent, absolut nimic. În momentul de ă-bă.. cei care sunt ă-bă suspecți ă-băă-băă evaluarea se face. Și atuncea, dacă vrei să o repeți sau dacă se impune sau dacă medicul impune că ă-bă… cere ca peste 14 zile să se repete ă-băă analiza, fără nicio problemă.
Procedura este începută de ieri, că am avut ieri dimineață o ședință de Comitet Județean pe Situații de ă-băă de Urgență și am decis să luăm un aparat pentru că este o situație de urgență, să iau un aparat din ăsta în regim de ă-băă urgență. (…) Este un aparat în valoare de patru sute ă-băă cincizeci de mii de lei, îl vom instala la ă-băă Spitalul Județean. (…) În regiune ă-băă nu mai există un astfel de aparat, sunt doar patru la nivel de țară. (…) Zic eu până săptămâna viitoare, vinerea viitoare, ă-băă cel târziu cealaltă luni, ar trebui să fie ă-băă aparatul la ă-băăă Spitalul Județean…”
Doar că urgența – dacă chiar ar fi să-l credem pe președintele Costică – a mai fost urgență și acum doi ani, când anunța tovarășul Fotea investiții inclusiv într-un aparat de biologie moleculară la Boli Infecțioase.
Din câte știm noi, acolo nici extinderea de clădire care să adăpostească laboratorul nu este gata, nicidecum să fi sosit vreun aparat. Nu mai spunem că, dacă s-o construi ca la Județean – unde, la câteva luni după ce a fost gata extinderea de clădire pentru Radioterapie (feb. 2019), a picat aparatul Theratron și au luat-o săracii bolnavi de cancer la cutreierat prin țară după tratamente – atunci să te ții!
În vestitul comunicat al Comitetului Local pentru Situații de Urgență apărut pe 12 martie, după ce-și cotcodăcește ca din proprie inițiativă ideea reluării furnizării apei la debranșați, primarul flutură și o sumă babană pentru amatorii de contracte pe bani publici.
Achiziţionarea unui aparat de testare rapidă – de tip PCR în timp real – pentru depistarea noului coronavirus. Iar pentru asta au fost alocaţi 800.000 de lei din fondul de rezervă la dispoziția primarului.
Când a auzit așa ceva, Fotea, din invidie, cică a dat în bâlbâială pe bune, nu cum se alintă el pe la interviuri ca să pară mai înalt și mai frumos decât președintele județului Europa.
Și a comnadat în meniul, pardon, lista de hotărâri pentru ședința de consiliu de joi, 19 martie, următoarea prăjitură:
„Alocarea sumei de 800 mii lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Galați, în vederea achiziției de bunuri și servicii – reactivi, materiale sanitare și dezinfectanți pentru prevenirea și combaterea noului coronavirus (SARS-co-V-2).”
Pentru știința oricui, un aparat de tip Real Time PCR bun se poate achiziționa cu o sumă până în 20.000 de euro, între 20 și 30 de mii fiind variantele care deja ies din gama buget sau medie, mergând spre dotări așa-zis „luxoase”, premium, pentru laboratoarele de biologie moleculară.
Nicidecum sume care bat spre suta de mii de euro cum vehiculează dom’ Costello!
Două exemple scurte pentru un aparat de la o reputată firmă britanică. Un exemplu de preț în România, 88.225 de lei prin importator, și pe un site de la mama lui, cu preț în lire sterline, doar vreo 15 mii.
În ce-l privește pe primarul Pucheanu, noi putem garanta că măcar triplu la preț ar putea cumpăra orice aparat în vreme de criză, în situații de urgență.
Păi, când era el „primar” la ECOSAL, a cumpărat la preț dublu automăturătoarele alea pe care nu prea le mai folosește nimeni – dacă mai țineți minte!…
Despre autobuzele și piticanibuzele turcești cred că nu mai are rost să vorbim…
Iar cât privește prevenirea unei catastrofe epidemiologice – hai să fim serioși!
Iată cum îi lăsau săptămâna trecută pe cetățeni să se înghesuie la rând la Finanțele Locale fiindcă mutaseră coada dinăuntru afară. Dar nici că s-au gândit să dea un rând de bonuri unice, cu ora scrisă pe ele, să plece oamenii, să se distanțeze, să nu mai stea unii-ntr-alții ca să nu piardă rândul la ușă…
Iar la igienizat autobuzele, au trimis angajații Primăriei cu mâinile goale și, probabil cu niște apă chioară la găleată de vreme ce soluția cu care se fîceau că mângîie duios barele din autobuze nu le ardea pielea de dezinfectant „Hexi”-diluat ce era…
Pucheanu, la nivelul lui de comunicare, a ținut să se laude chiar și cu prostiile astea de poze neprofesioniste pe Facebook! Așa cum ne-a arătat o cititoare ferventă a Alternativei fără mogul, care nu pierde din ochi dumele fără număr date de acești habarniști pe mulți bani de care nu mai scăpăm odată…
Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face aici. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!