Unii președinți de secții de votare și-au pierdut răbdarea. Încearcă să semneze procesele-verbale în alb, încă din timpul votării

In Actual, Local

Nereguli ce pot conduce la măsluirea rezultatelor votării au fost sesizate în cinci secții din municipiul Galați.

Președinți de secții de votare au încercat să sucească logica procedurală a exercițiului electoral, făcând presiuni asupra reprezentanților partidelor în secții să semneze în alb procesele-verbale cu rezultatele votării.

În majoritatea cazurilor au și reușit, doar că mai mulți reprezentanți de la partide din dreapta eșichierului politic s-au împotrivit, și-au sesizat formațiunile care i-au trimis în secții sau chiar au sunat la 112 reclamând tentative de fraudă electorală.

Întâi cei de la Partidul Mișcarea Populară ne-au sesizat neregulile după prânz, dar acestea ne-au fost confirmate și de însărcinați cu supravegherea procesului electoral de la USR PLUS, dar și de la PNL.

Secțiile în care s-au semnat cele 10 exemplare (4 merg la Biroul Județean de Circumscripție, 6 rămân la reprezentanții partidelor) ale proceselor-verbale cu rezultatele votării sunt: Secția nr. 159, de la Liceul Mircea Eliade (fost Industrial nr. 8 de Construcții-Montaj), Secția 94, de la Școala Gimnazială nr. 9, Secția 96, de la Grădinița cu Program Normal nr. 59 – unde se pare că preledinta chiar i-a amenințat pe membrii care nu au vrut să semneze „ca primarii” -, Secția nr. 83, de la Școala Gimnazială nr. 3 și Secția 102, de la Liceul Teoretic Dunărea.

În trei din cele cinci cazuri se pare că au fost chemate forțele de ordine. De la Secția 4 de poliție au venit în cazul secției de votare nr. 159 și de la Jandarmerie la secțiile 94 și 96, întocmindu-se procese-verbale de constatare.

Problema este că, totuși, legea electorală și normele adiacente, lacunare și pline de inadvertențe, cum au rămas din guvernările anterioare, nu sancționează clar asemenea vicii procedurale.

De aceea, este posibil ca și la alegerile viitoare, în ciuda scandalului iscat, respectivii președinții de secții de votare să fie din nou desemnați în funcții, cum se pare că au fost la aceste alegeri și cei care au dat naștere la diverse reclamații la alegerile precedente.

Pe de altă parte, mulți spun că astfel de comportament discreționar se remarcă în special la acei președinți de secții numiți din rândul funcționarilor Primăriei. Cum este cazul, de exemplu, la una din secțiile enumerate mai sus, unde vorbim de un jurist la Finanțele Locale, practic subordonat la serviciul său de zi cu zi unuia dintre candidații PSD la alegerile parlamentare din acest an.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu