Contra coronavirusului, Prefectura Galațiului se îmbată cu poze și luptă cu apă rece. Sau invers | VIDEO

In Actual, ImpoziTaxe, Local, Siguranță, Sistemul

Ne-am dus la Prefectură să aflăm măsuri concrete, dar am deranjat fiindcă am îndrăznit să facem o critică în loc de poze frumoase.

Prefectul a invitat jurnaliștii luni, 16 martie, la o conferință de presă prin care s-a dorit insuflarea încrederii în autorități.

Doar că, dincolo de declarațiile de unitate și lucru în echipă al instituțiilor statului – prefectură, poliție, inspectorat pentru situații de urgență, direcție de sănătate publică – dincolo de clarificările situației infectaților, internaților, carantinaților și izolaților care ne este oricum actualizată prin WhatsApp zilnic sau chiar mai des, dincolo de faptul că apa și săpunul sunt cea mai bună protecție contra infectării cu virusul chinezesc, am vrut și noi, cei de la Alternativa fără mogul, să aflăm ceva concret despre care nimeni nu vorbește.

Am vrut să aflăm, de exemplu, care este situația rebranșărilor la apă curentă în Galați. Măsură despre care primarul pesedist Pucheanu nu mai scoate o vorbă după ce tot noi, jurnaliștii de la Alternativa fără mogul, l-am trezit din abuzul practicat de ani de zile dimpreună cu operatorul local pesedizat de decenii.

Ei bine, cum puteți vedea în filmul de mai jos, prefectul Gabriel Avrămescu, instalat de guvernul liberal, ne-a trimis să luăm situația de la Primărie.

Iar asta deși știe foarte bine (sau ar trebui să știe) că Primăria adesea nu răspunde la interpelările jurnaliștilor incomozi și, în general, activitatea operatorului Apă Canal este netransparentă, cu achiziții dubioase, cu manageri care se cred și acționează ca niște dumnezei, cu tarife niciodată justificate clar și lucrări nefăcute dar plătite ori refăcute mult mai curând decât ar fi normal chiar și pentru niște meseriași care lucrează pe genunchi.

Mai mult, dacă tot a vorbit d-na dr. Liliana Moise, șefa DSP Galați, despre apă și săpun ca cel mai la îndemână și eficace mijloc de combaterea infestării, am vrut să știm și ce știe prefectul Gabriel Avrămescu.

Ne-am pus speranțe că un prefect numit de liberali va putea prelua controlul inclusiv acolo unde autoritățile rămase din vechiul regim, pesedist, par că nu dau prea mulți bani pe sănătatea cetățenilor, inclusiv în orașul Galați care comportă, ca aglomerare urbană, unul dintre cele mai mari riscuri pentru o amploare epidemică.

Or, dacă prefectul ne trimite la Primărie, înseamnă că fie habar n-are ce măsuri de rebranșare s-au luat, fie nu îndrăznește să-l ia la întrebări pe primarul pesedist Pucheanu și încearcă să scoată castanele din foc cu mâna noastră.

Păi, ăsta este spiritul de echipă și unitatea dintre instituțiile statului? Prefectul trimite presa să mai facă un drum și la Primărie ca să afle răspuns la niște întrebări simple și esențiale în fond?

Iar cariera de mare finanțist în guvernarea PSD a lui Gabriel Avrămescu poate ar putea da niște indicii vizavi de acest comportament ciudat. Dar vorbim despre asta într-un articol viitor.

Toaletele din Prefectură sunt la fel ca cele din școli

Ca să ne demonstreze forța organizării instituției sale, Avrămescu ne-a purtat prin niște săli prea mici pentru echipele de voluntari adunate acolo în call-centere organizate ad-hoc.

Acolo se primesc apeluri de la cei autoizolați la domiciliu, respectiv de la alți cetățeni care au suspiciuni vizavi de propria stare de sănătate ori de la persoanele în vârstă sau bolnave, care au nevoie de ajutor pentru procurarea alimentelor sau medicamentelor (0755.116.633).

Cum avem oroare de aglomerație în general, cu atât mai mult în vremuri de epidemie. Așa încât nu ne-am bulucit cu ceilalți jurnaliști avizi să facă poze cu prefectul și alți funcționari ultra-mega-giga-bine plătiți care țin niște voluntari în camere mici și prost ventilate.

Mai ales că, dacă tot ne-a întâmpinat Prefectura regulamentar, cu dezinfectant și cititor de temperatură, înseamnă că situația e gravă, nene!

Și am preferat să facem un nou gest care să ne atragă antipatia maximă a mărimilor mai mult sau mai puțin politice, dar care ne va aduce cu siguranță o apreciere, fie și mută, telepatică, din partea angajaților Prefecturii și a voluntarilor care folosesc respectiva cameră pe rând, din când în când. Am vizitat toaleta.

În ditamai clădirea Prefecturii, proiectată de vestitul Ion Mincu – care s-ar răsuci în mormânt dacă ar vedea în ce hal de neîngrijire păstrează ăștia Palatul Administrativ –  la baie curge doar apă rece. Iar săpunul și gelul dezinfectant sunt prezente doar sporadic pe la chiuvete, cum vedeți în poza de deschidere și cea de mai jos.

Iar după ce a făcut pe niznaiul încercând să scurgă apă caldă dintr-un robinet cu roată unică și evident de albastră, prefectul a conchis că este bine și așa, n-are nimic. Iar apoi chiar s-a supărat pe… noi!

Cică Prefectura este clădire a Ministerului de Interne și trebuie să mergem doar unde ne invită el, ca și cum n-am vorbi despre o instituție publică și dreptul presei de a vedea cum funcționează serviciile pe care le plătește din taxele, impozitele și contribuțiile sale.

Iar când i-am replicat prefectului că noi nu am venit doar să facem poze frumoase, s-a supărat și a luat-o în sus pe scări, dându-le ocazia reporterițelor de la televiziuni să se tânguie că nu mai stă la declarații.

Nu de mult s-a pus problema apei reci care curge de regulă la robinetele școlilor unde elevii ar trebui să se spele cât mai des pe mâini sau cel puțin când vor să-și mănânce pachețelul. Păi, dacă prefectul are o asemenea atitudine, că nu contează dacă apa e rece, ce să mai zică competenții din inspectoratele școlare? De exemplu, inspectoarea generală de la Galați, soția viceprimarului pesedist Enache?

Pericolul nu stă doar în casele fără apă, ci iese pe stradă și ne amenință pe toți!

Vedeți și ascultați în film dialogul cu prefectul Gabriel Avrămescu, ditamai autoritatea supărată ca un copil mic, de parcă mai avea puțin și pleca luându-și jucăriile. Sau mai avea puțin și ne dădea afară din instituție, montându-i contra noastră pe jurnaliștii din presa venită doar să consemneze.

De astfel de oameni sunt conduse instituțiile care ne-au chemat să le transmitem mesajele către cetățeni pentru a-i convinge pe aceștia să aibă încredere în autorități?

Noi suntem destul de lămuriți cam câtă bază putem avea în astfel de autorități. Și, de aceea, pe cont propriu, în zilele următoare, vom merge să vedem cu ochii noștri câți gălățeni au fost rebranșați la apă curentă. Fiindcă pericolul, după cum ne arată această epidemie, nu rezidă doar în casele celor care nu pot sau nu vor să se spele. Ci iese bine mersi pe stradă și ne amenință pe toți!


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face aici. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu