Au pus poza înaintea găleților. Primar USR ia lumina metropolitană de la PSD deși nici apa nu i-a venit încă!

In Actual, Blocuitorii, Local

Dacă tot nu le poate aduce apă la robinete locuitorilor Smârdanului, primarul USR le creionează o vasalitate la papucul PSD.

Înainte de a lămuri responsabilitatea Apă Canal SA – operatorul de apă și canalizare al municipiului Galați devenit cu de-a sila regional – vizavi de penuria de apă din comuna vecină, Smârdan, singurul primar USR ales în județul Galați se adună să deseneze hărți metropolitane cu edilul-șef al Orașului Roșu, primarul betoanelor Ionuț Pucheanu.

Pe 19 iulie, Silviu Zinica, primarul comunei Smârdan, s-a întâlnit cu primarul municipiului Galați, Ionuț Florin Pucheanu la „Prima sesiune de dezbateri privind viitoarea Zonă Metropolitană Galați”.

Deși nu spune nici măcar o idee din ce s-a discutat în cadrul acestei prime runde de dezbateri, Sliviu Zinica postează o fotografie în care apare foarte fericit în mijlocul chintei royale de primari cu patru pesediști, avându-l la dreapta sa pe primarul Petrică Bratu, din Tulucești, iar la stânga pe Zamfira Burlacu, din Șendreni, Ionuț Pucheanu, din Galați, și Costel Manolachi, din Vânători.

De altfel, în spiritul promisiunilor cu care inclusiv gălățenii din municipiu au fost amăgiți încontinuu de peste 30 de ani, postarea lui Zinica de la USR prezintă și o hartă (Google Satellite) frumos desenată.

Pe harta respectivă, cu titlul de propuneri de „dezvoltare cu impact la nivel metropolitan”, comunele din jurul Galațiului apar doar cu niște drumuri sau străzi, unele notate greșit, cum ar fi DJ 251 spre Smârdan care este denumit DC, adică drum comunal.

Dar fiindcă metropolitan, în accepțiunea terminologiei Uniunii Europene se aplică regiunilor de nivel NUTS 3 (nomenclatorul pentru statistică al unităților teritoriale, fr.), adică regiunilor cu aglomerare urbană mai mare de 250.000 de locuitori, trebuie amintit că Galațiului, ca municipiu, îi mai trebuie doar câteva sute de locuitori pentru a se încadra la acest nivel (are 249.432 de locuitori conform ultimului recensământ oficial, deși a avut în 2012 peste 286 de mii înregistrați).

Iar ca suprafață, municipiul Galați este unul dintre cel mai cuprinzătoare din România în sine (246,2 km2) – mai mare ca Bucureștiul (228 km2), depășit doar de Brașov (267,3 km2).

Deci, de ce ar avea nevoie de suplimentare Galațiul, ca teritoriu și populație, dacă chiar ar dori să se apuce temeinic de treabă?

Se unesc unii care n-au de unde bea apă

Fiindcă aminteam termenul urban mai sus, trebuie spus că, în comunele cu primari fericiți din poza de mai sus, mulți locuitori nici n-au de unde bea apă potabilă în mod curent. Fiindcă nu este trasă sau, și mai grav, rețeaua Apă Canal SA nu face față.

Cele mai grave situații sunt în Vânători și Șendreni.

Și fiindcă de la pesediști nu știm cine ar mai putea avea așteptări, dar primarul USR Zinica se laudă cu transparența administrației sale, locuitorii Smârdanului – inclusiv din satele aparținătoare, Mihail Kogălniceanu și Cișmele – îl tot întreabă pe primar, pe grupul Transparență Locală Smârdan, când vor avea și ei apă.

Căci, spre deosebire de Tulucești de exemplu, care are propria companie de apă și un preț rezonabil (3,4 lei pe mc), Smârdanul și-a predat rețeaua de apă către Apă Canal S.A Galați, una dintre cele mai înrobitoare afaceri pesediste pe bani publici din regiunea Dunării de Jos.

Halucinant! Între trei ape curgătoare, apa costă la Galați mai scump ca în Dubai. Și mult mai mult ca în București, Sibiu sau Oradea!

Te-ai fi așteptat ca, pe modelul primăriței USR Clotilde Armand de la Sectorul 1 din București, useristul Silviu Zinica să ia la puricat contractul încheiat de primarul pesedist de dinaintea sa cu Apă Canal SA și să vadă cum s-a dimensionat infrastructura astfel încât apa curge astăzi în comuna Smârdan la fel de rar și aproape la fel de murdară ca pe vremuri, dar mult mai scumpă.

Te-ai fi așteptat ca Zinica să cerceteze cu atenție acel contract și să depisteze din start dacă toate investițiile asumate s-au făcut, inclusiv la dimensiunile și capacităile declarate.

Nu se știe cum, la mai bine de jumătate de an de la preluarea mandatului, chiar în preajma întâlnirii cu echipa primarilor pesediști limitrofi Galațiului, condusă de baronul în devenire Ionuț Pucheanu, primarul USR Zinica s-a prins că pompele ce alimentează Smârdanul sunt subdimensionate.

Mai mult, abia acum, după ce au instalat trei pompe noi – pentru care probabil că s-au plătit sume considerabile, ca pentru bugetul însetat de salarii nesimțite și prime fără număr al șefilor de la Apă Canal S.A. – s-a descoperit că problema este în altă parte.

Dar pompele schimbate n-au făcut nicio brânză, în nici 24 de ore oamenii au început să se întrebe iarăși disperați când vor vedea și ei apă în zona „metropolitană” mai mult de câteva ore pe zi, ba unii au și sugerat spălatul la cișmeaua din fața Primăriei. Că acolo apa e și gratis și oricum vin mulți cu gălețile să se aprovizioneze fiindcă în case nu le curge.

Așadar, când s-a văzut că nici noile pompe nu fac față, s-a mers pe fir la vale și a părut că problema subdimensionării ține de rezervoare.

Iar când s-a mers în amonte, s-a descoperit că nici acolo nu stau prea bine lucrurile…

S-ar părea că, așa cum avea niște pompe vai de mama lor, subdimensionate și vechi, infrastructura de apă potabilă din Smârdan are, de fapt, și un front de captare insuficient. Adică puțuri care nu ajung nici să se furnizeze apă constant măcar în satul reședință Smârdan, darămite în Mihail Kogălniceanu și Cișmele.

Iar Apă Canal S.A., ca entitate furnizoare de apă inclusiv pentru comuna Smârdan, este deținută în proporție de peste 95% municipalității gălățene, adică acelei unități administrativ-teritoriale conduse de primarul PSD Ionuț Pucheanu și de la care se pare că așteaptă lumina metropolitană useristul Silviu Zinica.

Sfidător: Directorul Apă Canal Galați, Gelu Stan câștigă 39.203 de lei net lunar, adică 7.900 de euro bani în mână. Are salariu + pensie + venituri de la o asociație a navaliștilor

Așadar, dincolo de avioanele fără aeroport din planurile de zonă metropolitană, comuna Smârdan, limitrofă, nu vede de la Galați nici măcar apă. Iar asta tot din vina municipalității condusă de PSD, inclusiv a companiei municipale în care PSD-ul și-a împlântat din plin cozile de topor.

Află cum Președintele Consiliului de Administrație de la Apă Canal Galați, Eugen Zaharia (PSD) câștigă 8.112 de lei net pentru o ședință pe lună. Plus pensie de 5.564 de lei, că a fost director general la Piețe

Într-o asemenea situație, a penuriei unei utilități de bază – situație pe care a depășit-o până și zona rurală a fostului spațiu sovietic – vrea Silviu Zinica, „om nou”, singurul primar USR ales în județul Galați, să discute dezbateri cu pesediștii adunați în jurul celui mai nou aspirant la statutul de baron local din pepiniera păstorită de Dan Nica?

Unde nu curge apa ar putea pica însă, la buget, niște taxe…

Pe de altă parte, să ne amintim că la începutul acestui articol observam câteva drumuri marcate pe harta metropolitană.

Să nu uităm că celălalt aspirant la baronia pesedistă, Costel Fotea, președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, a asfaltat din greu și pe bani grei DJ251, prilej de mărețe ode și omagii prin campania electorală.

Cum iese din Galați, DJ251 trece fix prin Smârdan, comuna păstorită mai nou de useristul Zinica.

Pentru ca asfaltangii de top ai Galațiului să prospere la prețuri faraonice pe kilometru de drum județean asfaltat, trebuie ca bugetul lui Fotea să fie constant și îndestulător alimentat.

Conform Codului Fiscal, după ce se duce spre bugetul național 40% din suma colectată prin impozitele auto la nivelul unei localități, ce rămâne se împarte astfel: 60% la bugetul localității respective, 40% la bugetul consiliului județean. Pentru refaceri de drumuri, evident.

Drumurile, ca lungime, au rămas se vede aceleași. Doar costurile de reabilitare zisă adesea și modernizare au crescut, în ultimii zece ani, de exemplu, de vreo 3-4 ori…

O dezbatere de vorbe, fără principii, ca de la USR la PSD…

Iată cum, aderând la o uniune metropolitană majoritar pesedistă, cu reguli impuse de majoritate – gen mărirea impozitului auto cu 50%, cum a făcut administrația Pucheanu – inclusiv un primar userist precum cel al Smârdanului ar putea strânge mai mulți bani la buget. Inclusiv la bugetul CJ condus de pesediști…

De fapt, în toată această uniune cu Pucheanu și ciracii săi, problema lui Zinica ar trebui să fie cel puțin la fel de gravă și în zona principiilor, politice și sociale, pe care le clamează partidul său și, în general, categoria de politicieni noi pe care susține că o reprezintă.

Foarte grav nu este că Zinica le-a întins o mână pesediștilor parcă fără să se gândească. Ci faptul că, atunci când alții îi atrag atenția că nu pare în regulă ce a făcut, el reacționează, am putea spune, deja în stil pesedist. Aspecte pe care le vom discuta separat, în detaliu, într-un material viitor, deoarece, la Galați cel puțin, PSD pare că are tendința de a se infiltra în tot și în toate. Inclusiv în USR.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu