Podul de la Brăila, care este programat să fie gata în 2024, va fi cu taxare, conform actualului ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă.
„Cred că va fi o formă suficientă de taxare pentru podurile dunărene, un tunel ici și colo. Podul de la Brăila va avea o taxare… De exemplu, în Austria, trafic greu așa cum spuneam, în vignieta austriacă sunt 3-4 tuneluri, cum ar fi tunelul Karawanken, și încă 2-3 tuneluri unde se plătesc taxe pentru traversare”,
a declarat ministrul Transporturilor Cătălin Drulă la emisiunea Jurnalul de seară de la Digi 24 TV, din data de 7 iunie 2021 (vezi video la finalul articolului).
Nu se știe însă cum anume vor fi taxați șoferii/cetățenii care vor avea nevoie să treacă pe podul de la Brăila.
Va fi o taxă de pod ca la Fetești, care să poată fi plătită la orice benzinărie sau prin SMS, sau va fi o taxă „împrăștiată” în alte taxe, cum ar fi cea pe combustibili?
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă nu a precizat dacă va fi o taxă cum există în acest moment la Trecere Bac, unde șoferii sunt taxați cu sume cuprinse între 20 de lei (autoturism inclusiv șoferul) și 120 de lei (pavilion apicol + auto 4-10 To), la fiecare traversare a Dunării, în funcție de tonaj, potrivit site-ului Navrom Bac Galați.
De asemenea, ministrul Cătălin Drulă nu a precizat dacă taxa va fi instituită doar pentru mașinile de mare tonaj sau și pentru autoturismele mici, dacă vor fi taxați toți șoferii care trec pe pod.
Podul suspendat de la Brăila este cel mai important proiect de infrastructură realizat în România, în ultimii 30 de ani.
Podul de la Brăila costă 500 de milioane de euro, bani proveniți în mare parte din fonduri europene.
Podul va avea lungimea de 1,97 kilometri, o lățime totală de 31 de metri, patru benzi de circulație și benzi pentru pietoni și biciclete.
Vom reveni.