„Poate nu mai vin toți nespălații la Plaja Dunărea, dacă s-au mărit tarifele de intrare”. Cum i-a lovit burghezia pe unii gălățeni, pe bani publici

In BugeTun, Local

Există și gălățeni care se bucură că tarifele de intrare la Plaja Dunărea au crescut chiar și cu 30%, ajungând la nivelul unor piscine private. Sunt oameni care au primit cu bucurie vestea că tarifele la Plaja Dunărea au fost majorate, felicitând administrația Pucheanu pentru că a luat această decizie. Argumentul lor: prețurile mari de la intrare îi vor descuraja pe „minoritari” și, în general, pe toți „nespălații” să mai vină la Plaja Dunărea. Este o tâmpenie, evident, semn că acești gălățeni au ajuns să nu mai vadă pădurea din cauza copacilor.

Au existat multe reacții după articolul pe care l-am publicat, miercuri, în Alternativa – Jurnalism fără mogul, cu privire la majorarea cu 30% a tarifelor de intrare la Plaja Dunărea, o plajă renovată de Primăria Galați cu 6 milioane de euro, bani publici.

Tarife mai mari cu 30% la Plaja Dunărea Galați. O familie cu 2 copii va plăti 200 de lei intrarea

Printre cei care și-au exprimat opinia în legătură cu decizia luată de Primăria Galați, postând comentarii pe Facebook la articolul menționat, s-au numărat și gălățeni care au afirmat că este o decizie bună că s-a majorat prețul biletelor de intrare.

Că e bine că o familie (mama + tata) cu 2 copii va plăti în weekend-urile din lunile iulie și august suma de 200 de lei la intrare (60 de lei pentru un adult și 40 de lei pentru un copil).

Că astfel vor fi descurajați să mai vină la plajă persoanele certate cu săpunul și purtătoare de fuste lungi și colorate, gata să se bage îmbrăcate în bazine, dezgustându-i pe ceilalți gălățeni plătitori de bilete.

„Ați uitat unde suntem? Vreți să vină toți nespălații? Urât termen, dar real. Toate prețurile au crescut, logic că o să crească și acolo. Cui nu-i place aici, are și alte variante…”,

a scris o gălățeancă pe Facebook (vezi foto mai jos).

Au fost și alți câțiva gălățeni (din fericire, nu mulți) care au luat în brațe termenul de „nespălat” și s-au apucat să aplaude majorarea tembelă a tarifelor de intrare la Plaja Dunărea.

Acești gălățeni pierd însă din vedere câteva aspecte foarte importante care țin de Plaja Dunărea.

În primul rând, vorbim despre o plajă făcută exclusiv din banii gălățenilor, care ar trebui să aibă prețuri decente pentru mase, nu pentru elite, că nu vorbim de o plajă privată unde proprietarul își poate selecta clientela practicând prețuri mari la intrare, gustări și băuturi.

Nu a zis nimeni să fie intrarea gratuită sau 1 leu la Plaja Dunărea, dar nici să se perceapă 200 de lei la intrare pentru o familie cu 2 copii, într-un oraș sărac ca Galațiul, unde bine o duc în general bugetarii, căci mediul privat e praf și pulbere.

Primăria Galați nu poate amenaja o plajă din banii gălățenilor, care apoi să nu mai poată fi accesibilă… gălățenilor. Sau, mă rog, multora dintre ei.

În al doilea rând, observăm că există gălățeni care au fost loviți de burghezie, ca să nu zicem de șmecherie.

Sunt unii gălățeni care, iată, nu mai suportă să stea laolaltă cu „plebea”, cu oamenii simpli, catalogându-i drept nespălați, și care se bucură că tarifele de intrare la Plaja Dunărea au fost majorate.

Păi pe principiul ăsta propunem să se facă 10 lei prețul unei călătorii cu autobuzele Transurb Galați, să nu se mai urce toți „nespălații”, cum îi cataloghează unii gălățeni pe cei care nu au venituri atât de mari ca ale lor.

Să nu mai fie 2 lei biletul, cum este acum, ci 10 lei, poate chiar 15 lei, ca să fie siguri „burghezii” că nu va urca neam de „nespălat” în autobuz.

Acești oameni uită că Plaja Dunărea are și o componentă socială, așa cum are și transportul public în comun care este subvenționat anual cu sume imense de la bugetul municipalități pentru a fi accesibil maselor.

O să spună unii că bălăceala în bazin nu este o necesitate, așa cum este transportul public, și că, pe cale de consecință, nu trebuie ca primăria să țină tarifele mai jos pentru a putea fi accesibile cât mai multor gălățeni.

Dar concertele cu Zdob și Zdub, Irina Rimes (și alții), ca să luăm doar exemple recente de la Zilele Galațiului 2022, sunt o necesitate pentru gălățeni, din moment ce au fost achitate integral din bugetul local? Iar suma nu a fost mică deloc, aproximativ 800.000 de lei, pentru că artiștii amintiți mai sus nu cântă decât pe onorarii mari.

Placa asta tocită cu „nespălații” care, vezi-Doamne, ar veni să își spele caii cu tot cu căruță în prețioasa piscină renovată de primarul Pucheanu din bani publici este folosită ca argument de cei care cred că primăria a modernizat Plaja Dunărea doar „pentru cei care își permit”.

Or nu e deloc așa.

Pe de altă parte, și această falsă problemă a persoanelor care ar veni să facă baie îmbrăcate sau să se spele pe cap în bazin, de parcă nu ar putea merge la duș ca să facă treaba asta, poate fi rezolvată destul de ușor.

Gospodărire Urbană plătește aproximativ 500.000 de euro anual firmelor Dialfa Security și Alfaro pentru a asigura paza la diverse obiective, printre care și Plaja Dunărea (vezi articolul mai jos).

30 de milioane de euro din bani publici – contractele familiei firmelor de pază care fac legea și la Plaja Dunărea din Galați!

Ar fi suficient ca agenții de pază să intervină în primele 2-3 cazuri când constată că diverși cetățeni au intrat îmbrăcați în bazin și să îi predea apoi Poliției, că vestea se va răspândi imediat, iar eventualii amatori de astfel de scene se vor potoli instant.

Soluții sunt, un pic de „organizare” mai trebuie, nu tarife majorate aiurea, de teama „nespălaților” și „needucaților”, de parcă Galațiul și gălățenii ar fi încă în Epoca de Piatră.


Dacă-ți place ce scriem și vrei să continuăm, ne poți face o donație AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu