Cu 15 consilieri din totalul de 27, gașca PSD condusă de primarul Ionuț Pucheanu (foto sus) își va putea face de cap în Consiliul Local (CL) Galați până în anul 2024.
Dar asta înseamnă o majoritate simplă (55%).
Cu această majoritate simplă, PSD Galați o să își poată vota doar proiectele care privesc aprobarea de planuri urbanistice zonale, hotărâri ce țin de administrarea patrimoniului, contractarea de împrumuturi sau stabilirea taxelor locale.
La proiectele care vizează schimburile sau vânzările de terenuri, gașca PSD a lui Pucheanu va avea nevoie de cel puțin 18 voturi din totalul de 27, în Consiliul Local Galați.
Adică de o super-majoritate, ca să zicem așa. Juridic, se numește majoritate calificată, adică cea de două treimi.
Dar de unde vor lua cei de la PSD Galați încă 3 voturi, că ei au doar 15 consilieri?
Păi, ia să vedem.
PNL are 6 consilieri locali.
USR are 4 consilieri locali.
PACT pentru Galați are 2 consilieri locali.
USR Galați nu are cum să facă blat cu PSD în Consiliul Local, că asta i-ar termina definitiv.
La fel, nici cei din PACT pentru Galați nu par croiți pentru un un blat cu ciuma roșie.
Prin urmare, primii pe lista scurtă a trădătorilor rămân cei de la PNL, care au strâmbat cuiul și în vechea legislatură locală, atunci când au făcut nenumărate blaturi cu PSD-Pucheanu.
Și să nu uităm că PNL a fost aliat cu PSD în toxicul USL (Uniunea Social Liberală), care l-a făcut pe Marius Stan primar al Galațiului, în iunie 2012.
Un prim test va fi la alegerea celor doi viceprimari ai Galațiului, în viitoarea ședință de Consiliu Local.
PSD va revendica un post de viceprimar (cel mai probabil tot Sorin Enache), dar cu siguranță va întinde nada către celelalte partide încercând să agațe pe cineva de nas cu al doilea post de viceprimar.
Dacă PNL, USR sau PACT pentru Galați vor accepta un post de viceprimar, atunci vom afla și cine anume a acceptat să trădeze, să ciugulească din palma PSD și să joace rolul de balama în noua legislatură.