Ionuț Pucheanu a confirmat regula de mai sus, aprecierile sale la adresa aquaparkului Plaja Dunărea îmbrăcând forme vecine cu paranoia superlativelor.
„Cel mai mare aqua park din sud-estul României”, „cel mai frumos aquapark de pe cursul Dunării” și, mergând țanțoș printre jurnaliști, Pucheanu a decretat că la Plaja Dunărea se află cel mai înalt tobogan din România, care pleacă de la nemaivăzuta altitudine 20 m.
Noi ne-am uitat mai cu atenție la structura metalică a toboganului și, ajutați și de specialiști, dar și de comparația cu statura oamenilor prezenți pe scări la inaugurare, am realizat că turnul de lansare a fost făcut din patrulatere standard de 3 m latura. Cinci astfel de casete una peste alta.
Am înmulțit cu cinci niveluri câte se vede că sunt și în poză, am mai pus 1 m de la noi – „să trăiască nașu’ mare!” – și tot nu ne-au ieșit 20 m.
Poate e vina noastră că știm prea multă matematică. Ba chiar și destulă fizică încât să realizăm că cei patru metri – de la 16 la 20 – ar fi adăugat o viteză de cădere mult prea mare pentru doar 1,30 m adâncimea bazinului de aterizare…
Pe de altă parte, cât timp susținerile de recorduri grandomane ale primarului Pucheanu sunt discutabile și rămân în dispută până la certificarea unor măsurători, să vă prezentăm și recordurile incontestabile ale aquaparkului Plaja Dunărea.
La 6 milioane de euro, nu s-au găsit resurse decât pentru 6 toalete noi în clădirea vestiarelor: 3 la femei și 3 la bărbați.
La acestea din urmă, graba a fost într-atât de mare încât ușile s-au montat inclusiv cu un mare spațiu de „ocheade”, probabil o încurajare pentru noile tendințe în materie de separarea genurilor…
Am pus și zăvorul ca să se vadă că ușa este închisă până la capăt, dar lățimea acesteia nu este cea corectă.
În schimb, dacă se face coada prea mare și răbdarea tot mai mică, puteți apela la toaletele renovate din fundul curții, și acelea tot în număr de șase, câte trei pentru bărbați, trei pentru femei.
Nu, nu este o glumă, nu este o imagine de acum câțiva ani!
La 6 milioane de euro, n-au mai rămas fonduri decât pentru o spoială cu var pe vechea clădire, plină de bacterii impregnate în pereți mai rău ca nosocomialele într-un zid de spital.
La 6 milioane de euro, nu s-a putut mai mult decât două chiuvete la 3 WC-uri și 2 pisoare, chiuvete la care trebuie să te speli în poziție perfectă de drepți fiindcă altfel riști o ușă-n spate dacă iese „colegul” mai brusc din toaletă…
Toaletele sunt și ele o altă mostră de „modernizare à la Pucheanu”, cu gresia pusă în grabă, incompletă. Dar și fără suport de hârtie igienică, ca să nu fie firma ștrandului obligată să mai asigure vreun stoc…
Așadar, record încă neomologat la plaja Dunărea, 12 toalete – din care șase noi și alte șase revăruite în fundul curții – plus două ecologice, unisex.
Total, 14 toalete la 3.500 de persoane, câte se laudă primarul PSD Ionuț Pucheanu că ar fi capacitatea aquaparkului de 6 milioane de euro.
În schimb, se observă o „modernizare” a… plajei de pe plaja Dunărea. Chiar dacă nisipul este același ca pe vremuri, nisip de construcții, slinos, cu pietricele, numai bun de amestecat în mortar dar nicidecum de plajă…
…plaja a fost mai nou „decorată și cu niște guri de canalizare. Dacă aveți noroc să prindeți șezlong lângă o astfel de răsuflătoare, miresmele din timpul zilei s-ar putea să vă adoarmă…
Bănuiala noastră este că gurile de canal – ce puteau fi amplasate bine merci pe aleea auto, nu pe nisip dacă cineva se întrebuința intelectual măcar la relanti – deservesc cele cinci dușuri de la plajă. Acestea sunt un alt număr-record în materie de meschinărie a dotărilor la marele aquapark de 6 milioane de euro.
Vedeți mai jos patru dintre dușuri – „cot în cot” cum se spune, probabil pentru cupluri…
Iar mai jos dușul dinspre nord, stingher, vopsit în roșu probabil în așteptarea apei calde…
Dar cel mai trist record îl deține aquaparkul Plaja Dunărea în ce privește tarifele.
Tarifele, aprobate de consilierii locali din Galați – probabil în unanimitate, front comun cu capitalismul roșu pesedist de vreme ce nimeni n-a făcut vreo dezbatere publică – frizează deopotrivă disprețul și nepăsarea față de contribuabilii din banii cărora, în fond, s-a reconstruit Plaja Dunărea.
În Vestul României, la Arad, s-a refăcut, cu 15 milioane de euro, ștrandul Neptun. Ştrandul este situat în spaţiul încadrat de bucla Mureşului, pe o suprafaţă de peste 20 de hectare de verdeaţă. Este al doilea ştrand ca mărime din Europa situat lângă o apă curgătoare.
Pentru cei care cred că suportă vreo comparație cu mizeria de la Plaja Dunărea, îi invităm să privească materialul video de prezentare, de la finalul articolului.
Tarifele la Arad, aprobate tot de un Consiliu Local, sunt după cum urmează. Și includ și abonamente, și reduceri pentru familii, pensionari, persoane cu handicap, studenți, elevi sau grupuri, dar țin cont și de orele de final de program, când poate vin unii după programul de lucru doar să înoate, să se destindă.
În schimb, nu fac speculă, nesimțit, cu weekendul care, pentru cei ce lucrează în ture, de exemplu, nu există.
Bilet întreg 22 lei/zi
Bilet pentru elevi, studenți cu vârsta până la 25 de ani, pensionari, persoane cu handicap 10 lei/zi
Bilet acces grup adulți – 10 persoane 170 lei/zi
Bilet acces grup copii cu învățător/profesor – 10 persoane 67 lei/zi
Bilet familial – doi adulți și un copil 40 lei/fam/zi
Bilet familial – doi adulți și doi copii 42 lei/fam/zi
Bilet familial – doi adulți și trei sau mai mulți copii 46 lei/fam/zi
Abonament preț întreg 800 lei/sezon
Abonament preț redus 400 lei/sezon
Abonament lunar 310 lei
Abonament lunar redus 170 lei
Abonament 1 săptămână 100 lei
Abonament 1 săptămână redus 45 lei
Zilnic după ora 17:00 10 lei
Și dacă Vestul țării vi se pare prea puțin, haideți să vedem cât costă intrarea la aquaparkuri în Vestul lumii, în Statele Unite, de exemplu. Conversia USD/RON o puteți face la un curs de 4,20, maximul celui afișat de BNR în ultimul an.
Iată mai jos tarifele la Hiawatha Water Park din Mount Vernon, Ohio, o suburbie de aproape 70 de mii de locuitori a New Yorkului, chiar la nord de cartierul Bronx.
Hiawatha include și bazin de înot la dimensiuni olimpice despre care la Galați nu s-a auzit.
Un alt parc acvatic, din Collinsville, Illinois, are prețuri diferite la abonamentele (pe întreg sezonul!) pentru rezidenți și non-rezidenți ai orașului. Fiindcă din banii celor din urmă, evident, nu s-a contribuit la construcția aqua parkului.
Probabil că unii, doar ca să susțină aberațiile PSD-Pucheanu, vor găsi contraexemple mult mai scumpe decât tarifele de la Plaja Dunărea.
Dar noi am exemplificat, atenție, cu tarife pentru aquaparkuri construite și operate de municipalități, nu de privați!
Așadar, când vă gândiți ce a făcut Primăria pentru dvs., ca cetățeni contribuabili, gândiți-vă mai întâi ce faceți dvs., zi de zi, pentru adminsitrația gălățeană, confiscată de PSD-Pucheanu, prin majoritate în Consiliu Local și în conducerea tuturor entităților care gestionează bunurile publice.
Gândiți-vă dacă nu cumva, la câte taxe și impozite plătiți, anual sau chiar zilnic, la cumpărături, prin TVA, nu ați fi avut dreptul ca aquaparkul Plaja Dunărea să nu se transforme într-o afacere de profit.
Profit care să îndestuleze cei opt directori de la Gospodărire Urbană SRL, toți puși cu mânuța politică de PSD, în loc să aterizeze în bugetul local, vizibil, controlabil, pentru viitoare investiții fără tarife de lux.
Gândiți-vă dacă nu cumva acest capitalism roșu, de cumetrie, este motivul pentru care unii gălățeni sunt atât de săraci deși muncesc zilnic de-i lasă puterile, iar alții, cocoțați politic prin posturile orașului, o duc ca-n sânul lui Avram deși par că n-au niciun Dumnezeu.