Piaţa Moldovenilor se va redeschide!

In Actual, Local, SocioNet

Primarul Ionuț Pucheanu a anunţat că Piaţa Moldovenilor se va redeschide, începând de sâmbătă 16 decembrie. Iată că efortul Comunității Curăţăm Galaţiul și campania „#Piaţa Moldovenilor” a dat roade! După două luni de la alungarea în stradă a comercianţilor moldoveni, perioadă în care vânzarea s-a făcut pe jos, în condiţii improprii, aceştia vor fi reprimiţi în zona tarabelor. Primarul a promis că organele de control vor fi vigilente şi nu vor permite vânzarea produselor de origine animală.

Comunitatea Curăţăm Galaţiul anunţă încheierea acţiunii „#Piaţa Moldovenilor”

„Reamintim că timp de două săptămâni am desfăşurat o campanie de strângere de semnături de la cetăţeni pentru redeschiderea Pieţei Moldovenilor, în condiţii decente şi cu respectarea cadrului legal. În acest interval am reuşit să strângem 1320 de semnături, ceea ce demonstrează că subiectul pieţei este unul important pentru cetăţeni şi că aceştia doresc o rezolvare rapidă a problemei. Trebuie să menţionăm faptul că printre semnatari sunt atât gălăteni, cât şi cetăţeni ai Republicii Moldova. Subiectul Pieţei Moldovenilor îi priveşte atât pe cumpărători cât şi pe vânzători.

Acţiunea a culminat în cadrul recentei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Galaţi, unde un reprezentant al grupului Curăţăm Galaţiul a luat cuvântul şi a transmis mesajul gălăţenilor către aleşii urbei. La final, dosarul cu cele 1320 de semnături a fost înmânat preşedintelui de şedinţă. Am fost deosebit de bucuroşi să aflăm că acţiunea noastră şi-a atins scopul. Apreciem intenţia şi cerem ca organele să fie la fel de vigilente şi în privinţa clanului de romi care încă mişună nestingheriţi prin piaţă, infractori deosebit de agresivi. Am putea începe o nouă campanie pe acest subiect, dar avem încredere că măcar de data aceasta, autorităţile vor şti ce trebuie făcut, fără să mai fie nevoie să le arătăm noi, societatea civilă. Mulţumim călduros tuturor celor care ne-au fost alături în acest demers şi au semnat formularul nostru. Au fost studenţi, au fost şi pensionari, au fost profesori, doctori, dar şi simpli muncitori; au fost basarabeni, au fost şi gălățeni; au fost protestatari din fata Prefecturii, dar au fost şi politicieni, membri în Consiliul Local Galaţi. Mulţumim şi presei pentru mediatizarea campaniei de strângere de semnături. Mulţumim pentru că va pasă! Fără implicarea dumneavoastră, demersul nostru nu ar fi avut acelaşi impact. Împreună, noi TOŢI Curăţăm Galaţiul!”

Pentru Primăria Pucheanu, Piața Basarabiei rezervată micului trafic de frontieră este „a rușilor”

În urma discuțiilor care au avut loc între primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu și toți reprezentanții instituțiilor abilitate, s-a luat decizia ca până vineri acest perimetru (în comunicat este numit „piața rușilor”) să fie  reamenajat pentru ca acești comercianți să își poată vinde produsele în condiții decente.

Este important de precizat că va fi permisă comercializarea tuturor produselor agroalimentare împachetate sau vrac, conservele, însă nu va fi permisă vânzarea produselor de origine animală. Cei care nu respectă această regulă vor fi amendați iar produsele vor fi confiscate.

În perioada următoare se analizează posibilitatea impunerii unor condiții minime necesare pentru ca și aceste produse să poată fi vândute, mai puțin cele care conțin carne de porc, știut fiind faptul că populația trebuie protejată de fenomenul pestei porcine.

Motivul pentru care piața aceasta a fost închisă se referă la faptul că cei care veneau cu produsele la vânzare nu respectau normele de igienă, aspect constatat în urma controalelor efectuate de inspectorii Direcției Sanitar – Veterinare, punând astfel în pericol sănătatea cumpărătorilor.

Nu au lipsit blestemele și ura clasei de activiști Pucheanu pentru voluntarii  „Curățăm Galațiul”

„Curățăm Galațiul de gunoaie, inclusiv cele din fotolii”: acest motto asumat de tinerii de la Comunitatea Curățăm Galațiul pare să fie exercițiul de sinceritate care l-a scos din calmul lui cinic pe Primarul Ionuț Pucheanu, imediat după ce „curățitorii”au fixat o plăcuță memorial la situl istoric Cavoul Roman. Aceea a fost prima ieșire la amenințări a Primarului, la adresa activiștilor. Atâta insolență din partea unor tineri colegi de generație era peste poate să fie tolerată. Campania de semnături pentru cauza unei Piețe a basarabenilor la Galați, de fapt o piață a micului trafic de frontieră a mărit agitația din capul Primarului, care a devenit conștient cât de repede devin cunoscuți și insuportabil de populari niște lideri care se dedică interesului public și cauzelor de greutate socială.

Această fotografie de la Ziua Națională privește Anul Centenar din perspectiva corectă, asemenea mâinii cu V-ul victoriei de la revoluția română din 1989.

E perspectiva celor care strigă autorității în liniște completă (mesajul de pe „cearșaf”- așa cum l-a văzut Primarul Pucheanu, este însă asurzitor: sunteți incapabili, rău intenționați, meschini, iresponsabili, ciufuți, dușmănoși, incompetenți, obscuri, blasfemiatori, antiunioniști) că Centenarul și România Unită se face și prin asigurarea acestui mic trafic de frontieră, pentru o unire ce se face zi de zi, prin gesture mărunte.

„Dacă ălea sunt acțiuni pe care să le faci pe 1 decembrie, să le dea D-zeu după sufletul celor care s-au manifestat ca atare! Data viitoare vă promit că vor exista și repercusiuni!”

Ieșit în interviu la Realitatea Tv Galați, Primarul Pucheanu se dedă blestemelor la adresa activiștilor care cer redeschiderea Pieței Moldovenilor. „Lumea nu știe, ei spun că primarul e de vină. Spre necazul lor – ca să mă exprim așa – sunt și Primarul activiștilor, și spun că ei se lasă ușor manipulați”. Și continuă Primarul Pucheanu să tragă cu ură în „curățitori”, de te lasă perplex: „Dacă ălea sunt acțiuni pe care să le faci pe 1 decembrie, să le dea D-zeu după sufletul celor care s-au manifestat ca atare! Data viitoare vă promit că vor exista și repercusiuni!”

 Ca un adevărat fiu de milițian, Ionuț Pucheanu amenință cetățenii care îi finanțează șederea pe funcție. Micul dictator de astăzi prevestește amarnicul satrap de mâine al tuturor cetățenilor!?

Clanul de infractori nu-l vede nimeni, că vând polistiren în pachete de țigări sau apă colorată ca spirt?

Marian Dumitru are niște mirări: „dacă grija pentru sănătatea cetățenilor care cumpără ce vând „rușii”(exprimarea preferată a Primăriei Pucheanu) a fost motivul pentru care micii comercianți basarabeni au fost dați afară din Piață, atunci de ce grija nu funcționează și pe trotuar? În Moldova este pestă porcină, și noi ne protejăm de pestă, dar de ce numai pe tarabă? Credem că autoritățile au vrut să se spele pe mâini, să scape de răspunderi…Noi am cerut reglementare legală, după norme, frigidere, pază, camere de supraveghere, care văd și traficul de țigări. Clanul de infractori nu-l vede nimeni, că vând polistiren în pachete de țigări sau apă colorată ca spirt!? Ei mișunau printre basarabeni, acum se foiesc pe trotuar. Ce a făcut Primăria? Nimic! Am strâns semnături, pentru redeschiderea Pieței, după două luni de la închidere. „Nu de 1 decembrie!” – zice Primarul.

 Noi privim deja la 1 decembrie de Centenar, când moldovenii vor avea o piață decentă, frumoasă, cu reguli și condiții de comerț civilizat, pentru frații moldoveni. Am o nelămurire: de când este primar, a fost Pucheanu la Talcioc? Acolo nimeni nu are acte de proveniență, nu dă bon, toți fac trafic… De ce nu ar putea deveni Piața Moruzi, amenajată și cu supraveghere, o piață a moldovenilor? Și fără traficanți!  Din sursele noastre, de fapt traficanții de mărfuri contrafăcute au fost problema, să-i scoată din Piață, pentru că cine făcea plângere, era luat la bătaie. Am depus semnăturile, cetățenii doresc această piață și acest mic trafic, au făcut eforturi, au semnat tabele, ne-au căutat…

 

Marian Dumitru este membru al Comunității Curățăm Galațiul – un grup de prieteni, fără buget, ștampilă și asociație, care reacționează la diferite probleme umanitare- vezi acțiunea „Haine pentru oamenii străzii”.  Anul trecut a făcut cu prietenii 60 de pachețele dăruite de Moș Nicolae copiilor celor care vindeau în Piața Moldovenilor”. Au lucrat pentru Unire. Acum lucrează cu mâhnire, văzând ce (nu) se face pentru basarabeni. A lucrat în televiziune în București, este doctorand în filosofie la Universitatea București, are un master în filosofie morală, o licență în jurnalism și una în limbi străine. Acum pregătește, alături de voluntarii „Curățăm Galațiul”, ajutorarea unei bătrâne nevăzătoare, care trebuie instituționalizată, și care altfel n-ar putea supraviețui iernii. Au descoperit-o într-o cocioabă, împreună cu preotul din Filești, când au împărțit hainele strânse la campania precedentă.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu