Iată cel puțin un motiv pentru care brăilenii, care de mult le-au cam luat-o înainte gălățenilor la modul în care arată orașul lor, ar putea totuși să ia niște lecții de la gălățeni.
Duminică seara, în ambele orașe de la Dunărea de Jos, au avut loc proteste simultane celui din Piața Victoriei împotriva ultimei ordonanțe date de ministrul Justiției pentru salvarea infractorilor cu gulere în culori de partid.
Atâta doar că, spre deosebire de Brăila, Galațiul a reușit să strângă câteva sute de protestatari – aproape trei sute în punctul de apogeu.
La Brăila, din păcate, au fost aceeași oameni inimoși care au venit și la celelalte proteste anti-PSD, numărabile pe degete de-a lungul perioadei scurse din februarie 2017, de la Ordonanța 13, încoace.
Brăila este totuși un oraș de la care se poate porni într-o comparație cu Galațiul. 190 de mii de locuitori ai Brăilei nu sunt la o distanță chiar atât de mare față de cei 280 de mii ai Galațiului. Oricum, nu este „distanța” de la Tecuci (35 de mii), Vaslui (55 de mii), Tulcea (73 de mii) sau chiar Focșani (80 de mii).
Și, cu toate acestea, puteți vedea din filmul de mai jos că doar vreo 30 de persoane s-au strâns în protestul brăilenilor de duminică.
#Rezist Braila
Publicată de Adrian Popa pe Duminică, 24 februarie 2019
Cum s-a făcut PSD-ul mai „iubit” sau, cel puțin, mai acceptabil la Brăila
Stai și te gândești oare cum or fi făcut pesediștii la Brăila de nu se ridică oamenii atât de înverșunați împotriva lor.
Fiindcă, dacă este să analizăm situația baronilor locali, parcă nu par fostul primar Simionescu – dar mai ales vestitul Bunea-Stancu – să fi fost mai „umani” decât Durbacă și Nica ai noștri. Asta dacă e să ne raportăm grosso-modo doar la cei mai reprezentativi.
Doar că, la Brăila, nici peneliștii nu au fost într-atât de… nevolnici. În sensul că primarul Constantin Cibu Sever a mai reușit să le dea brăilenilor un capăt de speranță și un făgaș de dezvoltare. Dacă vă amintiți, în mandatul acestuia (2004-2008), au fost accesate finanțări pentru refacerea zonei istorice, dar și pentru refacerea principalelor magistrale rutiere ale orașului, Grivița și Dorobanților.
Proiectele începute de Cibu au forțat mâna primarului ulterior, astfel că Aurel Gabriel Simionescu (PSD), a trebuit să continue cale de două mandate pe liniile deschise de Cibu. Iar orașul a căpătat o altă față, mai luminoasă, cetățenii Brăilei nefiind astăzi într-atât de pesimiști precum gălățenii care nu văd în jur decât cenușiul unui oraș în ruine. Practic, peneliștii i-au ajutat pe pesediști să nu continue într-atât de… falimentar.
Coroborat și cu mica curățenie făcută de DNA la Brăila – unde și Bunea-Stancu dar și Simionescu „și-au furat-o” – se poate conchide că brăilenilor nu li se mai pare „ciuma roșie” chiar atât de amenințătoare și cu atât mai puțin invincibilă.
Mai ales că, cel puțin în ultimii ani, peneliștii brăileni dau semne că nu sunt chiar atât de nevolnici, una dintre acțiunile lor de sprijin juridic pentru cetățeni fiind cât pe ce să le răstoarne pesediștilor un uriaș borcan cu miere.
Vă amintiți desigur cum, de la un proces câștigat de un nene nemulțumit de facturile și penalitățile furnizorului local de apă și canalizare, cu sprijinul consilierii juridice furnizate de filiala brăileană a PNL, era cât pe ce să se răstoarne în faliment Compania de Utilități Publice Dunărea. O zgâlțâire a sistemului pseudocomunist de utilități publice la care liberalii gălățeni nici nu visează! Deși șeful lor a fost chiar directorul regional al agenției de reglementare în servicii publice (ANRSCUP), mai țineți minte?…
Iată cum, nefăcând mare lucru, inclusiv nefăcând și ne prea fiind lăsați să facă prea multe nefăcute, pesediștii au șanse mari să se perpetueze la conducerea Brăilei. Pe fondul unui climat călduț, de non-combat al cetățenilor relativ mulțumiți. Sau cel puțin nu-ntr-atât de tare deranjați precum cei din Galați…
Citește în acest link cum poți să susții financiar activitatea publicației independente Alternativa – Jurnalism fără mogul.