„Vremea jucătorilor solitari a trecut”. Parteneriat deștept gândit la Universitatea Dunărea de Jos. Sunt vizate inclusiv AFDJ și APDM Galați

In Actual, Local, Scoala, Sistemul

Un parteneriat cel puțin interesant și care va da naștere unor proiecte inovative a fost semnat, marți, între Universitatea Dunărea de Jos din Galați și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – INCDI București.

Câțiva oameni deștepți de la universitatea gălățeană și de la INCDI s-au gândit să își amestece constructiv ideile și, cu ajutorul tehnologiilor avansate, să vină în sprijinul instituțiilor statului, dar și entităților private.

Rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați, prof. dr. ing. Puiu-Lucian Georgescu, și directorul general al Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – INCDI București, dr. ing. Victor Vevera, au anunțat că deja au stabilit primele direcții de colaborare.

„Una din primele idei la care ne-am gândit este acea de extindere a creației de securitate pe transporturi maritime, la nivel fluvial. Am decis să ne unim forțele și împreună cu alți parteneri, să deschidem drumul spre un sistem integrat de securitate a transporturilor navale care la nivel de Dunăre nu există. Deci e o chestiune nouă. Există la nivel maritim, INCDI are o experiență bună din acest punct de vedere, dar nu există la nivel fluvial.  O să cerem partenerilor noștri, respectiv AFDJ și APDM, să ni se alăture. După cum știți am semnat și cu aceste două instituții acorduri de colaborare și o să le propunem să punem bazele unui proiect care să acopere Dunărea din punct de vedere al securității transporturilor navale. E o chestiune de mare anvergură, proiect de lungă durată pe care împreună avem competența și experiența necesare pentru a le pune în aplicare”,

a precizat rectorul Puiu-Lucian Georgescu.

De cealaltă parte, oaspetele de la București a explicat cum s-a ajuns la colaborarea cu Universitatea Dunărea de Jos și de ce e nevoie ca în ziua de azi să se lucreze în sistem de parteneriat.

„Vrem să dezvoltăm cu Universitatea Dunărea de Jos o colaborare care să se axeze pe noile tendințe. Pe nișele care s-au deschis, pe partea pe care industria de IT&C o pune la dezvoltarea tuturor celorlalte sectoare. Prin acordul de parteneriat pe care îl semnăm astăzi (marți, 21 iulie 2020 – n.n.) sperăm să deschidem noi domenii de colaborare care să fie benefice atât pentru Universitate cât și pentru noi, pentru că vremea jucătorilor solitari a trecut. În ceea ce înseamnă proiecte internaționale, proiecte cu finanțare europeană sau chiar proiectele naționale și cele transfrontaliere, nu se mai poate face mare lucru fără parteneri care să aducă fiecare la masă partea lui de competență și experiență, partea de expertiză și networking-ul pe care îl are fiecare. Și aici am considerat că noi, ca institut, și Universitatea Dunărea de Jos pot să creeze un parteneriat care să dezvolte mai multe proiecte importante în mai multe domenii”,

a afirmat directorul general al ICI București, Adrian Victor Vevera.

Rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați, prof. dr. ing. Puiu-Lucian Georgescu

Dunărea aduce în același proiect un institut, două companii naționale și universitatea etalon a Regiunii de Sud-Est

Concret, cele două părți semnatare ale acordului-au stabilit următoarele direcții pentru dezvoltarea unor proiecte comune:

1. Inițierea unor programe cu aplicabilitate în zona de securitate cibernetică, operare de date și cyber-diplomacy.

2. Oferirea de servicii de tip Security Operation Center (SOC), prin intermediul Universității Dunărea de Jos, instituțiilor publice și private interesate, aici incluzând evident și APDM și AFDJ Galați.

3. Elaborarea unui proiect care să operaționalizeze un SOC specializat în domeniul transporturilor fluviale, activităților și serviciilor conexe acestora.

4. Crearea unui cluster inovativ de profil, luând în considerare că atât Universitatea Dunărea de Jos cât și ICI București în Informatică au expertiza și o serie de competențe cu caracter de unicitate în domenii de nișă.

Rectorul Puiu-Lucian Georgescu a adăugat că după definitivarea bugetului Uniunii Europene adaptat pandemiei pentru următoarea perioadă, „o bună parte din bani vor fi pentru cercetare, dezvoltare și inovare, respectiv domeniile în care noi, adică ICI și Universitatea Dunărea de Jos, ne pricepem cel mai bine”.

(Articol publicitar)


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu