Majoritatea parlamentară a României și-a dat astăzi pe fața arama unei crunte iresponsabilități vizavi de situația catastrofală prin care trece România, o țară grav bolnavă și neguvernată în același timp.
Din partea celor trei partide care fac și desfac jocurile de putere din forul legislativ al României de aproape 32 de ani – PSD, PNL și UDMR – au fost emise public motive penibile pentru a nu vota un guvern care, de bine de rău, propune măsurile radicale de asanare sanitară.
Măsuri pe care nimeni din partidele amintite nu a vrut sau nu a avut curajul până acum să le ia.
Iar motivele penibile pe care le veți citi mai jos vin, atenție!, din partea a cel puțin două partide majore – PNL și PSD – care nu au fost în stare măcar să vină cu o propunere de premier la ultima consultare convocată de președintele României!
Întâi de toate, iată ce dorește să facă echipa lui Cioloș, asumat prin programul de guvernare, în ce privește măsurile imediate pentru detensionarea crizei sanitare cauzate de pandemie:
Cu termen imediat: solicitarea de ajutor extern prin mecanismul european de protecție civilă și solicitarea de asistență prin personal medical, medicamente, preluare pacienți ATI, dar și forță de acțiune pentru combaterea informațiilor false.
Tot cu termen imediat, limitarea evenimentelor sociale și a activităților neesențiale în spațiile publice închise, condiționat de prezentarea certificatului verde, limitarea numărului de participanți și distanțare fizică pentru evenimentele în spații deschise (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc), dar și decalarea anului școlar cu 2 săptămâni ce se vor recupera la vară, plus revenirea în format fizic în localitățile cu incidență sub 6 la mie. Excepție: învățământul preșcolar și primar, care continuă în format fizic, indiferent de rata de incidență, și învățământul gimnazial, preuniversitar și universitar care va fi tot în formă fizică în localitățile cu incidență a infectării sub 6 la mie.
De asemenea, reluarea testărilor în școli – testare nazală (neinvazivă) gratuită, efectuată de personal medico-sanitar, pentru copiii și personalul didactic și auxiliar simptomatic sau persoanele intrate în contact cu aceștia.
Pe termen mediu, creșterea procentului populației vaccinate, asigurarea accesului la servicii medicale pentru pacienții non-COVID și decuplarea deciziilor privind sănătatea publică de factorul politic, respectiv Grupul Tehnico-științific să fie format din specialiști recunoscuți în epidemiologie, boli infecțioase, pneumologie, imunologie, sănătate publică, medicină de familie, pediatrie, vaccinologie, științe comportamentale.
Transparentizarea informațiilor privind: achiziția de vaccinuri (număr de doze achiziționate, expirate, donate, vândute), numărul angajaților din sistemul de sănătate și educație vaccinați – la nivel de unitate sanitară sau școlară – numărul de persoane infectate/internate/decedate dintre persoanele vaccinate și nevaccinate la nivel de județ, dar mai ales un Pact Național pentru vaccinare.
Utilizarea certificatului sanitar pentru accesul la muncă al tuturor angajaților din sistemul public dar și privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea/întreruperea contractului de muncă în caz de refuz, sancțiuni pentru medicii care răspândesc în spațiul public mesaje, eliminarea indemnizatiei pentru concediu de carantină pentru persoanele nevaccinate și menținerea funcționării spitalelor în format mixt, pentru a asigura accesul pacienților non-COVID la îngrijire medicală.
Măsuri dure dar eficiente de vreme ce în celelalte țări au dat roade.
În schimb, lideri din cele trei partide enumerate mai sus ca „stăpâne ale vrăjelilor” din Parlament, PSD, UDMR și PNL/PDL, au ieșit deja la televiziuni să anunțe cum vor vota miercuri, 20 octombrie, a priori, împotriva unor propuneri cel puțin de bun simț dacă nu chiar de minimă logică a instinctului de supraviețuire națională.
PSD anticipate visează
Una dintre primele reacții a avut-o Vasile Dâncu, de la PSD, cel care în precedenta guvernare a fost chiar vicepremier, atent ca ce se face îmn gubvernul tehnocrat să nu cumva să calce pe bombeuri interesele din diverse structuri. Dâncu este cel care, uitând de la mână până la gură ce funcție a avut, cataloghează drept „guvern zero” fix guvernarea din care a făcut parte ca premier.
„Dacian Cioloş şi echipa lui nu au cerut votul PSD, nu am discutat înainte, aşa cum în general se discută în asemenea situaţii, nu a venit să ne facă o ofertă, să ne propună un program…”
Pe lângă minciuna că echipa Cioloș ce va veni mâine nu ar avea un program de guvernare (vedeți linkul spre document, mai sus, în al treilea paragraf al articolului), Dâncu scapă „porumbelul” adevăratului motiv al opoziției PSD la Cioloș: nu li s-a făcut o „ofertă”. Adică nu li s-a oferit un ciolan consistent de ros.
Aliniat la „strategul PSD” Dâncu, cel cu memoria mai scurtă decât anii de școală primară, vine și catastrofa politică Ciolacu să-și dea cu părerea, preluând o prostie spusă adesea de mustăciosul pesedist uituc de la Cluj:
„Desemnarea lui Cioloș reprezintă primul pas spre anticipate! PSD nu va vota niciodată un nou Guvern zero!”
Așadar, cu țara la reanimare și masca de oxigen pe față, PSD bălește de fapt după anticipate, sperând că va reajunge la un iluzoriu 40% în Parlament. Ba poate chiar peste 60% cu tot cu hăbăucii de la AUR, ca să poată pune mâna pe toate miliardele de la UE, să modifice Coinstituția și să reinstituie Republica PSD, ca pe vremea lui Dragnea.
PNL se abține „matur și deschis”. Și stopează criza prin redimensionare…
Vasile Cîțu a spus că:
„Decizia a fost luată deja în Biroul Executiv al partidului. Ne vom abține de la vot. Faptul că nu vom vota împotrivă arată din partea noastră maturitate și deschidere.”
Probabil că așa gândea și tânărul Cîțu prins beat-cui la volan: dacă nu am călcat pe nimeni și am mers șerpuit dar cu limita legală, am arătat conștiență și precauție…
Raluca Turcan, fost vicepreședinte PDL, cea care îi ridica osanale Elenei Udrea numind-o „Kill Bill al politicii românești” și credea că TVR HD înseamnă TVR Hunedoara, își dă și ea arama pe fața de politican cu numeroase operații de reinventare la activ:
„Guvernul nu va trece, mâine, de Parlament, însă această criză va fi stopată de urgenţă, pentru că toate părţile politice vor fi obligate să-şi redimensioneze pretenţiile şi să pună pe primul loc societatea”.
Adică, în opinia doamnei de la munca-la-stat-și-(auto)protecția-politicienilor-cu-orice preț, o prelungire a situației de țară neguvernată, cu un aventurier pe care nici propriul partid nu știe cum să și-l mai asume rămas în funcția de prim-ministru interimar, va scoate țara din criză.
E ca și cum ai spune că pensiile bazate pe contributivitate nu se vor majora, dar starea de sărăcie a majorității pensionarilor va înceta brusc fiindcă pensionarii speciali vor fi obligați de propriile conștiințe să le doneze pensionarilor ordinari mare parte din pensiile lor speciale și nesimțite.
UDMR, balamaua ușilor din antecamera puterii
„Am avut o şedinţă a grupurilor reunite de la Senat şi Camera Deputaţilor, unde am luat următoarea decizie: vom fi prezenţi în sală, la dezbateri şi la vot, dar nu vom vota. Vom fi prezenţi, dar nu vom vota – aceasta este decizia UDMR-ului”,
a precizat Botond Csoma, liderul deputaților UDMR, o trompetă fără chip a atotputernicului lider Hunor Kelemen de fapt.
Mai pe scurt, UDMR-ul se comportă exact ca ăia care veneau, pe vremea comuniștilor, cu sacoșa la orice coadă. Se așezau și fără să știe ce se dă.
Important era că se adunase multă lume, sigur le ieșea și lor ceva. Măcar ceva la schimb fiincă-și cedau locul la coadă, cum făceau ăia de plăteau avans la Dacie și apoi, când le venea rândul, își valorificau practic pe bani mulți locul ținut în față, vânzând mașina chiar din curtea magazinului dar la suprapreț.
Fiindcă așa înțelege politica UDMR, balamaua tuturor majorităților de guvernare din ultimii 32 de ani: nu s-au dus în Parlament să-și exorime o opțiune, inclusiv în situații de criză precum aceasta.
Ci să se dea pe lângă cei de la putere și să nu-i supere pe cei ce ar putea ulterior ajunge acolo. Ca să le iasă și lor, politicienilor UDMR, pe persoană fizică, ceva. O demnitate, o sinecură, un alt avantaj material, orice.
Acestea sunt forțele politice tradiționale care, miercuri, 20 octombrie, se vor uita la România cum agonizează și vor pretinde că se luptă pentru țărișoara lor cu o mână ținută fanfaronard la piept și una băgată adânc în buzunar, eventual scotocind după arginți…
Adăugat recent:
Premierul desemnat Dacian Cioloș a fost huiduit și bruiat cu urlete în Parlament, din partea unor parlamentari PSD și AUR, în timpul discursului de prezentare a programului său guvernamental, după cum relatează Aktual24.
„Du-te acasă!”, s-a strigat din tabăra PSD-AUR, chiar și în momentul în care Dacian Cioloș a cerut un moment de reculegere în memoria victimelor pandemiei.
One commentOn Parlamentul României sau al Rușinii naționale? Motivele hilare avansate de lideri politici pentru prelungirea catastrofei sanitare într-o țară neguvernată
Guvernul 0.2 s-a duș înainte de a fi… Cale bătută…