Parlamentarii de Galați își recuperează pensiile speciale. Exemple: Durbacă – 8.896 de lei net lunar, Victor Paul Dobre – 10.951 de lei net și Bacalbașa – 4.448 de lei net

In Local, National, Politruci&Traseiste

Foștii parlamentari de Galați, din 1990 încoace, își vor recupera pensiile speciale care le-au fost eliminate prin votul Parlamentului României, în data de 17 februarie 2021 – a decis astăzi Curtea Constituțională a României (CCR). Cei 9 magistrați de la CCR au hotărât cu 6 voturi pentru și 3 împotrivă că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este neconstituțională, așa că foștii senatori și deputați ai României aleși după 1990 urmează să primească din nou indemnizații speciale, în funcție de numărul de mandate avute.

Este incredibil cum Parlamentul României face legi neconstituționale atunci când vine vorba să taie pensiile speciale unora sau altora.

Parcă intenționat ar strecura parlamentarii ceva în aceste legi astfel încât acestea să poată fi atacate apoi la Curtea Constituțională și să redevină literă de lege.

Observați: pensiile speciale, fie că sunt pentru magistrați, polițiști, militari (care zic că au pensii de serviciu, nu speciale)au fost acordate prin votul Parlamentului și au fost declarate constituționale la vremea respectivă.

Însă când vine vorba ca aceste pensii speciale să fie eliminate, același Parlament nu vrea sau nu poate să voteze o lege la fel de constituțională care să permită tăierea acestor pensii considerate drept nejustificate (nesimțite).

România, o țară plină de „speciali”

Ultima ispravă de acest gen s-a întâmplat astăzi, 5 mai 2022, când Curtea Constituțională s-a întrunit pentru a stabili dacă legea votată în 17 februarie 2021, prin care au fost eliminate (tăiate) pensiile speciale ale Parlamentarilor, este sau nu constituțională.

Verdictul CCR a fost că legea privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este neconstituțională, astfel că trebuie să revină la situația anterioară, adică parlamentarii să beneficieze în continuare de pensii speciale în funcție de numărul de mandate (1, 2 sau 3 mandate) pe care l-au avut.

Tăierea pensiilor speciale, produsă în urmă cu 1 an și 3 luni, i-a scos din sărite pe mulți parlamentari care primeau această indemnizație, aceștia hotărând să dea în judecată Senatul, respectiv Camera Deputaților pentru a-și recupera „drepturile” speciale.

La nivelul țării au fost peste 260 de procese pe rol, printre care s-a numărat și acțiunea în instanță făcută de 9 parlamentari de Galați.

Astfel, foștii parlamentari gălățeni Victor Paul Dobre (trei mandate de deputat PNL), Nicolae Bacalbaşa (un mandat de deputat PSD), Eugen Durbacă (două mandate de senator și deputat PUR/ALDE/PRO România), Florin Popa (un mandat de deputat PSD), Lucreţia Roşca (trei mandate de deputat PSD), Gheorghe Saghian (un mandat de senator PSD), Emil Strungă (un mandat de deputat PNL), Mircea Toader (trei mandate de deputat PDL/PNL) şi Levente Szekely (un mandat de deputat UDMR) au făcut contestaţie împotriva ordinelor de încetare a plăţii indemnizaţiei pentru limită de vârstă emise de Parlamentul României – Camera Deputaţilor – Secretarul general, potrivit cotidianului Viața Liberă.

Acum, după ce Curtea Constituțională a dat un verdict care le este favorabil, cei 9 parlamentari de Galați vor renunța probabil la procese și vor aștepta să le vină sin nou pensia specială acasă.

Pensiile speciale ale parlamentarilor diferă în funcție de numărul de mandate complete pe care l-au avut, după cum urmează, conform ziarului Libertatea:

1 mandat: 4 448 de lei net lunar;

2 mandate: 8.896 de lei net lunar;

3 mandate: 10.951 de lei net lunar.

Foștii parlamentari Eugen Durbacă și Nicolae Bacalbașa vor primi din nou pensii speciale

Aceste pensii speciale ale parlamentarilor se vor adăuga la pensiile „normale” pe care ei le-au dobândit pe bază de contributivitate, muncind la diverse întreprinderi/firme înainte de a deveni parlamentari sau după ce și-au încheiat mandatul (mandatele).

De exemplu, fostul primar al Galațiului, Eugen Durbacă, are o pensie obișnuită de aproximativ 5.000 de lei.

La această pensie de 5.000 de lei urmează să se adauge pensia specială de parlamentar pentru cele 2 mandate pe care le-a avut (unul de senator și unul de deputat) în cuantum de 8.896 de lei.

Liberalul Victor Paul Dobre, care de asemenea este posesor de pensie normală, va primi în plus o pensie de 10.951 de lei net lunar, pentru că a avut 3 sau mai multe mandate de parlamentar.

Însă nu numai cei 9 parlamentari amintiți mai sus vor încasa pensii speciale, ci toți cei care au fost senatori sau deputați din 1990 încoace.

Astfel, Dan Nica și Viorel Ștefan de la PSD Galați, ambii cu 3+ mandate, vor beneficia și ei de suma de 10.951 de lei net lunar.

Dan Nica, care în prezent este europarlamentar la al doilea mandat, are o avere impresionantă și va beneficia și de pensie specială de europarlamentar, care este de aproximativ 5.000 de euro net lunar, pentru un singur mandat complet.

Sursa foto: Libertatea


Dacă vrei să sprijini financiar publicația independentă Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face dând click AICI. Sau mergi mai jos, spre contul nostru de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

One commentOn Parlamentarii de Galați își recuperează pensiile speciale. Exemple: Durbacă – 8.896 de lei net lunar, Victor Paul Dobre – 10.951 de lei net și Bacalbașa – 4.448 de lei net

  • Ce mari realizari au facut dobitocii astia ca sa merite atata banet, au pus tara pe chituci,
    pentru asta trebuiesc platiti pana or intra in groapa!?

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu