PNL Galați și-a descoperit o „filială” civică care ne promite ce n-au reușit nici liberalii! „O să facem!”

După ce, la alegerile locale, au defilat cu USR PLUS, liberalii gălățeni mizează încă o dată pe suflul „oamenilor noi” în politică.

De data aceasta mizează pe aderența în societatea civilă a „localiștilor” – neparticipanți la Parlamentare – intelectualii de la PACT pentru GALAȚI.

După 30 de ani de împliniri în pas de melc, oamenii sunt tot mai dezamăgiți de clasa politică. Iar alternativa oamenilor noi, care nu au mai făcut sau fac de foarte puțin timp politică, câștigă tot mai mult teren în sondaje.

Iată de ce, în special la Galați, unde PSD-ul pare mai de neclintit, se prefigura aproape ca inevitabilă alinierea opoziției tradiționale reprezentată în special de PNL la noile tendințe din preferințele electoratului.

Gregor Teodorescu, președintele PACT pentru GALAȚI, a justificat susținerea pe care formațiunea sa o va acorda PNL-ului – în restul de campanie electorală pentru Parlamentare, dar mai ales în Consiliul Local – prin principiile doctrinale liberale de care PACT pretinde că a pornit de la bun-început: liberalism economic, spirit cosmopolit în tradiția orașului-port în care a avut sediu Comisiunea Dunării etc.

Pe de altă parte, este evident că reunirea într-un grup comun de consilieri locali, PNL-PACT, va aduce tinerilor localiști gălățeni și avantaje individuale. Unul l-a menționat deja Teodorescu subliniind locul din comisia pentru cultură cedat de consilierii liberali colegului său, profesorul Doru Căstăian.

Mult-doritul aeroport regional Galați-Brăila, obiectiv major al celor de la PACT, care apare și în sigla lor, se pare că a fost ridicat la nivel de obiectiv strategic național, într-o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, facilitată de deputatul George Stângă.

Însă, dincolo de „barterurile” politice ale celor două formațiuni, gălățenii ar trebui să fie cel mai interesați de practicile administrative și atitudinea politică a celor două formațiuni. În special, atitudinea aleșilor lor ca oameni politici vizavi de cei pe care îi reprezintă dar și de restul cetățenilor în general.

Cine și ce câștigă din alierea PNL-PACT

Gregor Teodorescu a avut două îndemnuri pentru gălățeni: să susțină valorile liberale – tradiționale în Galațiul din vremurile de glorie economică ale epocilor democratice, înainte de coșmarul comunist – și, în același timp, indiferent de opțiune, cât mai mulți cetățeni să se prezinte la vot.

PACT a adunat peste 6% din voturi la Locale datorită specificului lor civic și afinității pentru renașterea valorilor tradiționale ale Galațiului. Practic, Galațiul a fost „binecuvântat” la Locale nu doar cu una, ci cu două opțiuni în zona „oamenilor noi” – USR PLUS și PACT.

PACT a reprezentat o alegere pentru mulți votanți „adormiți”, pe care alt partid nu i-a scos din casă poate de mandate bune, sau votanți de dreapta care nu-și regăseau așteptările în filialele gălățene ale PNL sau USR PLUS.

Pentru acei votanți, s-ar putea ca socoteala câștigului rezultat din această afiliere liberală a intelectualilor conduși de Gregor Teodorescu să se sconteze abia la următoarele alegeri locale, peste patru ani. Când vor putea trage linie și evalua ce s-a ales de mica formațiune pe care au votat-o în 2020 după patru ani de aliere cu liberalii.

Însă pentru membrii activi – foarte mulți dintre ei cu condica semnată la zi pe la demosntrațiile anti-PSD de la Monumentul Eroilor în epoca de tristă amintire Dragnea, atât de anti-sistem încât nici oferta USR PLUS nu le-a convenit – este foarte interesant de aflat ce câștiguri va aduce protocolul Teodorescu-Stângă.

Măcar de o impunere a transparenței în instituția decidentă a municipiului vor avea parte și, odată cu ei, toți gălățenii?

Va reuși PACT măcar „să dea din casa” Consiliului Local?

În acest spirit, al unei formațiuni circumscrisă major principiilor responsabilității civice, l-am întrebat și noi pe Gregor Teodorescu când se va îndeplini un deziderat de transparență al Galațiului.

Este vorba despre afișarea proiectelor de hotărâri ale Consiliului Local și a documentelor justificative. Vedeți mai jos, în video, ce ne-a răspuns, acum, după „înregimentarea” alături de PNL.

Galațiul va avea doar de câștigat dacă „în coasta” partidelor mari și cu vechime – PSD și PNL – vor sta formațiuni proaspete cu o conectare puternică la societatea civilă. Singura problemă ar putea fi „coruperea” liderilor acestor formațiuni politice de sorginte civică la „confortul” avantajelor meschine la care s-au tot „dedulcit” politicienii de profesie în ultimii 30 de ani.

Dar e de datoria și doar la îndemâna membrilor simpli, a activului fiecărui astfel de nou partid – ca dealtfel a oricărei formațiuni să prevină și să combată asemenea derapaje ale liderilor. Cetățenii îi pot doar sancționa. Și nu doar pe lideri, din păcate, ci la grămadă…


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version