Orașul nostru, casa noastră! Este o casă mizerabilă!

In Blocuitorii, Local

Paul Găvănescu, un om de dreapta ce nu se regăsește întru totul în liberalismul de Stângă

„Orașul este lăsat la voia întâmplării. Și nu sunt investitori, deoarece nu se face nimic pentru ei. E o letargie cronică, este evidența, nu se mișcă lucrurile…E o administrație irațională”

Reporter: Nu vă place să fiți de tip napoleonian: „Fii învingător, și vei avea întotdeauna dreptate!”

Paul Găvănescu: Nu sunt învingător, eu sunt un supraviețuitor, nu pot intra în modul de viață distructiv. Am avut mai multe situații de viață care m-au adus la zero, și a trebuit să-mi revin.

Rep.: Dați un brânci și orașului, să supraviețuiască!

P.G.: Ca să supraviețuiască, orașul trebuie să aibă o linie a vieții economice măcar orizontală. Dar nu e așa. De la un an la altul, linia este vizibil descendentă. Numai citind presa vezi câte lucruri mor în oraș an de an. Plaja Dunărea a decedat, Parcul Industrial e mort, Portul nu se simte prea bine…Cine să se gândească la Plaja Dunărea ca la un șmen? Era locul perfect pentru agrementul din zona medie, a publicului larg. Oamenii din Galați nu au capacități financiare mari, majoritatea au ținuta specifică omului modest, au și fizionomia tipică esticilor…Plaja ar fi fost singurul loc pentru vara socială a cetățeanului. Și iată că s-a distrus și acest social, în municipiul social Galați, numit și Orașul Roșu. Vara a trecut, clienți n-au fost, dividendele neplătite/plătite nu pot acoperi realitatea – investițiile sunt de tot râsul.

„Ăsta este contract serios? E investiție de 6 milioane de euro? Eu am spus-o și la Comisie: cred că suntem tâmpiți! Păi, băgăm 1,6 milioane euro în Talcioc, 1,3 milioane pentru depozitul Primăriei și iată că aveam jumătate din banii pentru Plajă”

 Cum suportă treaba asta consilierii de stânga, care ar trebui să fie atenți la mediul social? Par a fi bătuți în cap. Eu mă consider rațional, am argumente, am ajuns să fac consilierea …consilierilor, pentru că am acumulat în timp multă informație. Ei îmi recunosc implicarea, unii se simt mai obosiți, fără chef…E o percepție poate. Cred că unii sunt consumați, nu mai au rezerve, le lipsește pasiunea de a face.

Am observat o chestie: principiile de viață ale individului se reflectă în interiorul casei lui. Cum e casa lui în interior, așa este definit omul. Și tot așa se manifestă și în societate.

„Orașul nostru este casa noastră. Are paliere, are camere…Îmi place să stau în mizerie, sunt incapabil să-l gestionez”

Așa văd eu oamenii orașului, sunt defazați, sunt de neînțeles. Orașul nostru, casa noastră…Este o casă mizerabilă! Nu e o mizerie la propriu, ci una la figurat. Am exemplul cu „Marea Turmentație”, creșterea ierbii și a buruienilor, la nesfârșit… Am râs de acest subiect, am făcut un carton cu care m-am pozat în toate zonele orașului, le-am pus pe facebook. „În loc luminos, în loc cu verdeață”- e strigător, să nu poți să administrezi așa o treabă. Le sugeram să intre pe acolo unde arăta săgeata…A fost amuzant și enervant.

Rep.: Primăria nu dă comanda de curățare, tăiere, toaletare a vegetației!

P.G.: Primăria nu dă comandă funcționarilor să ofere documentația necesară la comisiile Consiliului. Cum să inițiezi proiecte, fără informații? Departamentele sunt multe, nu cunosc oamenii, sistemul funcționează prost în sine, am senzația că mulți dintre angajați sunt timizi în comportament, ei vor să stea acolo, fără obligații, și să-și ia leafa. Am fost inițiator pentru reabilitări la Stadionul Dunărea. Din martie încerc să promovez proiectul, am făcut totul, costuri, și aștept să intre pe ordinea de zi. Stadionul Dunărea este gestionat de Fundația Sportul Gălățean. Ei se laudă că au cel mai bun gazon, domn director Lipici  pune poze pe facebook, fără rușine, deși acolo gazonul e de fapt iarbă, plină de trifoi și buruieni. Managerii sunt vinovați, că nu iau măsuri. Ce a făcut „managerul” Lipici la Patinoar? S-a spart un geam de plexic, și a dat ordin să nu mai intre la patinoar nici o echipă de hocheiști. Păi, acolo e singurul loc de antrenament…Este asta minte de om sănătos??

Rep.: Activează pe principii sănătoase: „Nu muncesc, nu greșesc!”

P.G.: Am preluat baza Siderurgistul, am suplimentat vreo zece locuri de muncă, și acolo nimeni nu muncește. N-au scos din bază nici măcar gunoaiele, sunt cât casa…Sunt sportivi de performanță care ar vrea să se antreneze, cu program. Nu sunt lăsați să intre…Fiind proprietate publică, ar trebui să fie liber pentru folosință comună.  Nu este! Suntem într-o zonă de autopușcăriabili, nu avem voie în partea asta, în cealaltă…

Rep.: În Primărie se muncește sub administrația Pucheanu de un an și patru luni. Bine sau prost?

P.G.: E o administrare defectuoasă. Termoficarea a fost cu soluții, apoi, întoarsă complet în Consiliu. Dăm bani cu nemiluita, toată lumea cu centrale! Nu spun că unii au luat centrale cu eforturi, și care acum sunt discriminați… Nu au soluții… Au rămas 28 000 de apartamente racordate la sistemul termo. Puteau toți să pună diferența de la 3000 de lei la 7 sau 8 mii? Nu! 10 000 de apartamente rămâneau fără căldură toată iarna. Dar cine ascultă directivele europene, care recomandă sistemele centralizate?

Rep.: Cine este managerul suprem în acest municipiu? Cum a hotărât ce viitor are termoficarea sau plaja Dunărea?

P.G.: Au tot ce trebuie, putere, bani, Guvern, Primar, consiliu, și nu găsesc fonduri la oamenii din același partid??! Nu au cerut niciodată CET-ul, să investească…Nu au cerut trecerea, prin licitație, la un agent privat furnizor de termoficare. A fost amendament al PNL, dar  a fost respins.

Rep.: Așa se întâmplă când opoziția este slabă. Sau se întâmplă când sunt mulți complici în Consiliu?

P.G.: Au complici, sunt destui la UNPR și ALDE. Ba, sar în ajutor și PMP și d-na Vreme… Tot ei sunt oamenii din Consiliile de Administrație. PNL este exclus. Am contestat în instanțe, dar…Coaliția nocivă nu prea duce orașul către ceva previzibil.

„Opozanții se simt cumva inutili, nu pot face nimic. Suntem între ciocan și nicovală. PSD și PSD. Noi propunem amendamente cu efecte pozitive, dar nu sunt acceptate”

Sunt lucruri care nu se fac bine, sunt greșite, parcă sunt făcute cu picioarele…Sunt lucruri comandate de un grup, liderul este Puterea.

Rep.: Iar consilierii PNL excelează la păstrat liniștea. Este o liniște asurzitoare, prea puține voci se aud…Nu cumva trebuie să bănuim că partidului i s-a aruncat o ciosvârtă?

P.G.: Și totuși, dacă facem statistici, cele mai multe intervenții în CL le face PNL, indiferent cum sunt ele. Ne lungim în ședințele de plen pentru că nu lucrăm în comisii. Cerem lămuriri, ele vin într-o formă din care nu înțelegi nimic. Puțini oameni răspund competent. Ședințele de comisii au loc după ora 17. Ori, la ora aia Primăria este goală, lumea a plecat. Unii rămân ca să ne ajute, dar cei mai mulți…Cerem, dar răspunsurile vin greu…Am propus soluții la Comisia pentru Siguranța Rutieră, am cerut suplimentări de semafoare pe Centură, cu semnalizarea trecerilor de pietoni, semnalizare la intersecția Centurii cu Oltului și la Viaduct. Și parapeți de protecție între sensurile de circulație. Era o sumă de circa 100 000 de euro, cu furnizori găsiți, trebuia doar ca Ecosal să-i monteze. Au trecut trei luni și nici măcar nu m-au chemat la Comisie, să discutăm măcar. Și Comisia are obligația să cheme inițiatorii…Sunt accidente pe Centură, nu trece luna să nu moară un om, nu au pe unde traversa…

„Orașul este lăsat la voia întâmplării. Și nu sunt investitori, deoarece nu se face nimic pentru ei. E o letargie cronică, este evidența, nu se mișcă lucrurile…E o administrație irațională”

Oamenii nu raționează politic, ei văd doar criteriul unic: funcționează sau nu funcționează!? Dai afară transportul privat maxi-taxi – un lucru de altfel bun – dar nu ai pus mare lucru în loc de un an de zile. Despre e-ticketing nu se știe nimic, n-a ajuns nicio informație la comisii. Creșterea prețului la bilete este de criticat. Tipul de calcul este o aberație. Ei cer ca în prețul biletului, în tariful de bază să fie inclusă o cotă de 20% pentru fondul de dezvoltare și întreținere a sistemului de transport. Și fac calcule: 1,6 lei prețul biletului plus 20% dau un preț, adaugă cota de TVA și ajung la alt preț, după care – aberant – tariful biletului pentru o călătorie se reduce de la 2,3 lei la 2 lei cu TVA, fără nici o justificare. Practic, ceri 20%, și apoi scoți 20%, fără nici o argumentație! Cum adică, tai dezvoltarea?!

Rep.: Ideologii PSD, partid social(ist) ar spune: suntem stat social, deci să fim milostivi cu clienții…cu votanții noștri!

P.G.: Au tăiat dezvoltarea, iau foc autobuzele în mers…Se gândește doar pentru 2-3 ani, cât se termină mandatul și se încasează banii, lunar. Eventual, pregătesc ultimul an de mandat, să mai ia niște voturi… Pe termen lung, dezvoltarea nu există.

Rep.: Ideologia pomenilor sugrumă schimbarea!

P.G.: Fie și pomeni, dar să aducă stadioane, autobuze noi, poduri, piscine publice…Trebuie ca toate astea să le faci. Ori, nu fac nimic, doar distrug.

Rep.: Începem să pricepem de ce a plecat Ciumacenco din Galați.

P.G.: Trebuia să ia o decizie, după atâtea eșecuri. A spus-o și el, o simt și eu ca consilier: perspectiva dezvoltării orașului nu există! Orașul se depopulează, cei care rămân nu mai au capacitatea de a mișca dezvoltarea orașului. Listele de consilieri din CA-uri au nume care n-au nici o legătură cu domeniul. Cum să conducă ei? Ce să facă Transurb, când n-are oameni calificați? Calorgal este în procedură de faliment și angajează 100 și ceva de oameni?  PNL încearcă să facă ce poate. Conturăm aspecte, vociferăm pe altele… Cavoul Roman este un exemplu.

Rep.: Îndrăznește vreun lider să vorbească dacă nu-i dă voie șefu Dobre?

P.G.: Eu nu am fost niciodată împins sau forțat să spun anumite lucruri. Am insistat pe varianta mea, am crezut în ea, nu m-a tras nimeni de urechi. Nu știu de alții…De la 17 la 19 stă mereu cineva la partid, lunea și joia, pentru audiențe cu oamenii. Preluăm, rezolvăm, direcționăm. Problemele majoritare sunt sociale. E sărăcie, populația e din zona medie a salarizării. Asistența socială face ravagii. Noi, consilierii, facilităm oportunități.

„Asta încercăm să facem și la Cavoul Roman. Sunt două oportunități: să vindem terenurile pentru afaceri private și să valorificăm interesul turistic pentru obiectivul istoric”

Stă îngropat de atâția ani, și proiectul de vindere îngreunează punerea lui în valoare. Dacă aș fi cu bagheta magică, aș acționa astfel: să se organizeze o promenadă, cu protecție din sticlă pentru monument, și turiștii să vadă ce este dedesubt. Circulația liberă presupune demolări de construcții. Poate fi organizat spațiul și cu păstrarea clădirilor, dar cu altă circulație și expunere. Comasare, reabilitare arhitecturală, ansamblu unitar, centrat pe Cavoul Roman.

Rep.: Mai îndrăznim să credem că doar prin noi înșine putem dezvolta proiectele fundamentale ale Galațiului?

P.G.: De la est la vest, sunt trei proiecte majore: portul intermodal poate face altă perspectivă, centura ocolitoare, prin toate zonele limitrofe municipiului și conectare la centura Brăilei, și cu intrare în proiectul al treilea, Zona Metropolitană Galați-Brăila-Măcin-Vădeni. Ar aduce mari avantaje, ar permite o altă dezvoltare economică a viitoarei zone metropolitane.  Mărfurile ar circula mai repede, Zona Liberă ar crește altfel, ar veni banii…S-au pierdut deja mulți bani, de sute de milioane de euro. Transporturile produc efecte economice mari. Dar trebuie să avem decizie fermă și oamenii potriviți pentru aceste decizii. Și să depunem proiectele importante pentru municipiu.

Rep.: Ce schimbare propuneți dv. pe bază de proiect?

P.G.: Am cerut încă de acum trei luni redenumirea Centrului „Piața Regală”. A fost avizat, urmează urcarea pe ordinea de zi. Am cerut mutarea statuii lui Costache Negri într-un sens giratoriu, la Hotel Galați. Mi s-a spus că nu se poate, că e pasajul, că nu suportă greutatea… Și că statuia rămâne unde este, în Parcul Spicul. Nu rămâne așa, mă voi bate. Poate că se implică și presa…Am discutat și cu Sergiu Porumboiu, să închidem strada de la Hotel Galați până la Institutul Proiect, completată cu refacerea Arcului de Triumf, ce a existat până în 1905, cam în dreptul Galeriilor de Artă, pe Domnească. Am renunțat, apar complicații, dar insula de girație este viabilă. Circulația va fi condusă altfel, iar la Elice s-ar putea face pasaje subterane, cu ieșire la primul nivel al scărilor, spre Dunăre. Este posibilă astfel o pietonalizare extinsă, din Centru la Faleză. Și se pot realiza și camerele tehnice subterane, pentru intervenții la instalațiile existente.

Rep.: Nu vă este teamă că veți fi rejectat de sistem, care nu suportă decât suficiența, nu și competența?

P.G.: Am fost deja sancționat cu avertisment. Pentru că am spus ce trebuie spus. Am spus de ceea ce afecta imaginea partidului, și de ce se încălcă principiile liberale, doar de asta am fost desemnat purtătorul de cuvânt la municipiu. Am fost luat în vizor și pentru Cavou, am votat împotriva dezlipirii loturilor de teren. Sunt un vector de imagine relativ bun, dar au fost voci care au cerut excluderea mea din partid. Tot Biroul Politic era montat împotriva mea.  Asta este realitatea!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu