Operațiunea ”Feriți-l pe Arafat!” continuă. Tragedia de la Neamț, încă un eșec al controalelor ISU

In Actual, National, Siguranță, Sistemul

Se caută vinovații pentru moartea a 10 oameni arși de vii. Dar se aruncă vini la general, pe orizontală, uitându-se că responsabilitățile vin întotdeauna de sus în jos.

Ministrul Sănătății încearcă să dilueze vinovățiile în plan colectiv, deși – de la Colectiv încoace – se știe foarte bine cine trebuie să impună respectarea regulilor de prevenire a incendiilor.

Pe vinovații de la Neamț îi știe justiția foarte bine, fie că îi cheamă electricianul Dorel care a montat chinezismele de prize furnizate de vreo firmă de casă sau asistenta Păunica, vreo incapabilă să stea la căpătâiul a 20 de pacienți deodată cum îi cere fișa postului croită pentru liniștea altor posturi, ale sinecuriștilor nederanjabili din conducere.

Dar vinovații supremi pentru majoritatea tragediilor care se repetă de peste un deceniu în tot mai ruinatele instituții medicale de stat ale României par că încă ne sunt neclari – de vreme ce tot reușesc să se ascundă de oprobriu defilând nestingheriți, prin fața noastră, ca elefanții prin încăperi.

Iohannis s-a lămurit buștean. Unul bun de foc

Pentru orice florărie, atelier auto, școală sau spital, Inspectoratul pentru Situații de Ugență este responsabil de acordarea avizelor și autorizațiilor de siguranță la incendii și aplicarea unor amenzi descurajante pentru lipsa acestora.

ISU susține că Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț are autorizație de siguranță la incendii de dinainte de 1990. Nu există așa ceva, pe vremea aceea nici nu se numeau autorizații, ci avize. Iar legea spune că la orice modificare structurală se cer autorizații noi.

După cum se vede, nici măcar urletele de durere din Colectiv nu au răzbătut până în județul Neamț, un alt județ românesc vădit în afara Europei…

De fapt, spitalul județean din Neamț beneficiază autorizație de indiferență la situații catastrofale de indolență dintotdeauna de când există baroni comunistoizi în zonă. Fiindcă, nici după 1990, județul nu a scăpat – ca multe alte județe din Moldova în special – de mentalitatea politrucilor găunoși adusă direct cu tancul de la Moscova.

Mai țineți minte când l-am întrebat pe președintele Iohannis, aflat în campanie pentru al doilea mandat, la noi în oraș, la Galați, cum se simte într-o sală a sporturilor fără autorizație de siguranță la incendii?

VEZI cum Indolența merge mai departe! Președintele României se întâlnește cu mii de gălățeni într-o sală fără autorizație de securitate la incendiu

Promisiunea de evaluare a lui Raed Arafat, de la minutul 3:20

Se întâmpla pe 22 noiembrie anul trecut, iar Iohannis se declara ferm în privința unei evaluări al cărui rezultat să fie ”lămuritor” vizavi de păstrarea lui Raed Arafat în Guvern.

Din câte se vede, președintele s-a lămurit buștean. Unul numai bun de foc, cu prețul a încă unor oameni nevinovați, de siguranța cărora statul era direct răspunzător.

După incendiul de la Colectiv, s-au schimbat reguli și s-au înăsprit sancțiuni, dar numai de dragul regulilor și, mai ales, a sancțiunilor.

Cine vrea cu adevărat să-și păzească pielea, la propriu, o face de mult, de dinainte de Colectiv. Cine nu are pile la ISU s-a conformat rapid noilor reguli fiindcă altfel ar fi plătit amenzi cu nemiluita.

Clădirea Guvernului, o speluncă fără protecție la incendii?!

Cu ani buni înainte de 30 octombrie 2015 – în Galați, România, nu altundeva – lucram într-un institut, privat, e drept – în care toate sălile de proiectare aveau sisteme automate de stingere a incendiilor și senzori de fum care se declanșau și de la o biată țigară.

În ziua de astăzi, majoritatea instituțiilor din România nu au nici măcar puncte de adunare marcate, unde să se refugieze personalul și să se poată contabiliza în siguranță în cazul unor evacuări de urgență, așa cum avea acel institut, încă de acum aproape 10 ani!

De sisteme automate de stingere a incendiilor și senzori de fum se vede că nu putem vorbi astăzi nici în spitale (!), nici măcar în secțiile de maximă importanță ale acestora, în ATI-uri.

După 2016, în special primarii PSD-iști au inventat niște acorduri abuzive, necesare inclusiv afacerilor care funcționau și îngrășau bugetele locale cu mult înainte ca majoritatea dintre ei să meargă măcar de-a bușilea pe sub mesele ședințelor de partid.

Un amic de-al meu, care conduce de peste un sfert de secol o afacere cu magazin de prezentare și atelier anexat, a cheltuit zeci de mii de euro ca să-și mute arhiva, să-și pună senzori de fum, pompe de apă, bazin și aspersoare suspendate pentru a se conforma noilor reguli PSI. Și n-a avut vreodată, nici când domneau vechile reguli măcar, vreun incident de foc, cât de mic.

Dar, la câteva străzi mai departe, un hotel, cu rezervoare de combustibil uitate sub el, sărea în aer bine-merci în deplina ignoranță a autorităților.

Că, deh, firmele de consultanță PSI ale tinerilor pensionari foști inspectori ISU au suficiente dosare costisitoare de mâncare, ani buni de-acum înainte, fără să trebuiască poliția locală să deranjeze anumite firme. De exemplu, cele cu rude în structurile de forță sau vopsite în culoarea politică corespunzătoare….

Problema din Palatul Victoria nu este atât că Ludovic Orban și gașca de la ziua lui beau un pahar şi trăgeau dintr-o ţigară. Ci mai ales aceea că locul de muncă nu i-a stropit în cap pentru așa îndrăzneală.

Vă dați seama ce speluncă e clădirea Palatului Victoria dacă, la o așa armată de SPP-iști puși să-i păzească și maldăre de documente cu decizii pentru sute de miliarde din averea națională, nu există un amărât de sistem de senzor de fum și rețea de stropitoare pentru anihilarea incendiilor!…

Zilele acestea, PSD-istul cu acte Raed Arafat se strecoară nesimțit pe sub ferestrele de oportunitate pe care liberalii le-ar fi avut către desprinderea de clasa inconștienței politruce.

Să sperăm însă că, privind înainte cu mânie, dar fără a fi orbiți de flăcările tragediei, românii nu se vor mai lăsa păcăliți de fariseii care l-au făcut Dumnezeu peste atâtea sisteme de siguranță vitale. Și nici măcar de cei care – din comoditate, nepricepere sau simplă nepăsare – încă mai așteaptă mântuirea de la un mediocru ambulanțier.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu