Onuț Atanasiu, deputat PNL Galați: „Am găsit soluții pentru ca facturile Apă Canal să scadă semnificativ. Dar trebuie să se implice și municipalitatea” | ADVERTORIAL

In ClientiCaptivi, Local

Deși este înconjurat de ape, județul Galați este în topul celor mai scumpe servicii de apă și canalizare din țară. Facturile ar putea scădea cu o treime, cel puțin, dacă municipalitatea s-ar implica în acest demers.

Conform datelor publicate în noiembrie 2023 de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (A.N.R.S.C.) serviciul de apă și canalizare din Galați este al doilea cel mai scump din țară, cu un total de 15,84 lei/mc. Galațiul este surclasat doar de Compania de Apă Arieș SA Turda (16,43 lei/mc).

Brăila este pe locul 10, cu un preț total de 14,95 lei/mc, Constanța e pe 18, cu 14,17 lei/mc, Timișoara pe 24, cu 13,3 lei/mc, Cluj Napoca pe 35, cu 11,35 lei/mc, Sibiu pe 46, cu 9,82 lei/mc. Cele mai ieftine servicii sunt la Ploiești: 7,32 lei/mc.

Trebuie ținut cont de faptul că, în județele cu relief de deal sau munte, consumul de energie pentru pomparea apei este mai mare, din cauza diferenţelor de nivel.

Apoi, unele oraşe, cum e Galațiul, au sursa de apă foarte aproape – chiar în oraş – altele o aduc și de la peste 100 de km (de exemplu, Iaşiul se alimentează din sursa Timișeşti de la 103 km).

Mai contează și costurile de întreţinere pentru rețelele mari. Cea din Iași, de care vorbeam mai sus, are o lungime de 3.459 km. Cea din Galați este de 1.952 km.

Deși Galațiul nu se confruntă cu condiții dificile de relief sau o rețea vastă, este lider național la costuri percepute consumatorilor.

Soluțiile simple care reduc facturile

În cazul Galațiului, un procent considerabil din preț este generat de consumul de energie. În primul rând este vorba de pompele de la Priza Dunării, vechi de peste 50 de ani, care ar trebui înlocuite.

Onuț Atanasiu, deputat PNL Galați (foto), a propus în luna martie 2023 schimbarea pompelor de la Priza Dunării, cu ajutorul fondurilor europene.

„Am fost în aprilie și mai în două audiențe la ministrul Marcel Boloș, la acea dată ministru al Fondurilor Europene. Acesta m-a pus în legătură cu un secretar de stat care se ocupa, la acea dată, de programul Tranziție Justă. Mi s-a transmis că se pot accesa și alte programe, dar că singurul care o poate face este proprietarul, respectiv Liberty Galați, eventual în parteneriat cu comunitatea locală.

Am discutat cu reprezentanții combinatului despre planul nostru: dacă la prima întâlnire, din luna mai, păreau interesați de subiect și au promis că vor analiza situația, la cea de-a doua, din iunie, interesul lor a părut mult diminuat. Au motivat că ei nu consumă atât de mult și nici municipiul Galați nu mai are parametrii de consum din trecut.

Am oferit soluții tehnice, cum ar fi montarea de panouri fotovoltaice pe terenul Apă-Canal, din imediata vecinătate, care să alimenteze suplimentar un motor electric, pe lângă înlocuirea celor vechi. Degeaba”,

a precizat Onuț Atanasiu, deputat PNL Galați.

O a doua sursă de diminuare a valorii serviciilor plătite de populație, instituții publice și agenții economici este referitoare la profit, consideră deputatul Onuț Atanasiu.

Apă Canal Galați a avut profit de 7 milioane de lei în 2022.

Problema este că, de ani de zile, conducerea Apă Canal Galați nu reinvestește profitul (surplusul) în magistrale de alimentare ori evacuare a apelor, pentru că asta ar însemna să nu mai primească bonusuri anuale de sute de mii de lei. Vorbim de șefi Apă Canal care primesc prime din care își pot cumpăra fără probleme un apartament cu două sau trei camere.

Deputatul PNL Galați Onuț Atanasiu estimează că implementarea măsurilor propuse de el ar face ca facturile emise de Apă Canal să scadă cu până la 600 de lei anual.

„O a treia sursă de diminuare a valorii serviciilor plătite este ca toate punctele de lucru din județ să fie dotate cu pompe cu motoare deservite de panouri solare.

Prin implementarea celor trei măsuri, fiecare familie din Galați va plăti pentru serviciile de apă și canalizare anual, în medie, mai puțin cu 300 – 600 de lei. Apa nu trebuie să fie un lux și o sursă de bonusuri pentru câțiva protejați politic”,

a adăugat Onuț Atanasiu, deputat PNL Galați.

ADVERTORIAL (AD)

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu