O schimbare de primar într-o comună vecină cu Galațiul a scos la iveală cât de mult dispreț s-a adunat în precedentele trei mandate.
Chitiți să le mulțumească celor care i-au votat, mai ales că acum vine o nouă campanie electorală, „oamenii noi” din Smârdan au pus mână de la mână să îndrepte o stare de fapt inadmisibilă în școlile comunei.
Incredibil, dar școlarii localității aflate la nici 2 km de Galați se spală și în pragul deceniului al treilea al secolului 21 tot cu apă rece pe mâini după fiecare pauză. Iar asta cu atât mai grav cu cât suntem în plină pandemie și mesajele de interes public plătite de guvern clamează neîncetat la portul măștii și igienă strictă.
Ca acum 100 de ani, la 2 km de Galați
În ciuda faptului că se află la doar 700 m distanță de magistrala de gaz, Smârdanul se încălzește și acum cu lemne. Și să nu credeți că asta se întâmplă fiindcă localitatea nu ar fi un consumator eligibil. Mai mult, are și două fabrici care împreună consumă încă o dată și o cincime cât consumă locuitorii.
Dar aceste aspecte vor face subiectul unui articol viitor foarte curând.
Revenind, deși în ziua de astăzi există centrale pe peleți sau brichete care, pentru o școală, cu tot cu țevile și caloriferele aferente, ar costa undeva până în 10 mii de euro, toate cele trei școli ale comunei Smârdan și grădinițele de pe lângă ele se încălzesc tot la sobe cu lemne.
Iar la chiuvetele de la băi curge apă rece. Fiindcă trei mandate, cât a huzurit în fruntea comunității, fostul primar nici nu și-a pus problema să schimbe ceva în acest sens. Probabil, pe principiul că, deh, copiii nu votează…
Iată de ce noul primar ales, Silviu Zinica de la USRPLUS, și-a mobilizat consilierii din formațiunea sa, dar și niște membri din USR Galați – inclusiv candidații la Parlament, Bogdan Rodeanu, Andrei Postică și Daniel Zinica, fratele primarului – și au pus mână de la mână să cumpere trei boilere. Acestea, cu vasele de expansiune aferente, pentru protecție contra posibilelor surplusuri de presiune, vor fi și instalate până ce va da frigul de-a binelea.
Iar suma pentru o asemenea investiție credeți-ne că este una modică, fostul primar și viceprimarul ar fi putut-o acoperi din propriile salarii într-o lună dacă-și puneau problema și chiar nu găseau niște bani la bugetul local…
Așadar, iată cât de puțin este nevoie pentru asigurarea unui minim de condiții decente în locurile unde trebuie să se dezvolte, sănătoși și în siguranță, cele mai prețioase ființe, lumina ochilor părinților lor.
Interesant ar fi de știut și ne vom preocupa să aflăm în zilele următoare și câte școli fără apă caldă la baie or mai fi chiar și în Galați, municipiul reședință de județ, unde se presupune că asemenea situații ar trebui să fie de neconceput.