O asistentă medicală din Galați, cu simptome de COVID 19, a refuzat internarea și a plecat acasă. Ce a spus prefectul Galațiului

In Actual, Sanatate

Se cam îngroașă gluma cu „covrig 19”, cum spun în bășcălie cei care nu cred în existența COVID 19. Și asta pentru că vidul legislativ și nepriceperea guvernanților au dus la o situație stranie: până și bolnavii cu simptome de COVID 19 pot refuza internarea sau pot pleca din spital, pe propria răspundere.

Cea mai recentă decizie luată de Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus a dat liber la externări din spitalele suport COVID 19.

Pacienții, inclusiv cei cu simptome, pleacă acasă și declară pe propria răspundere că vor avea ei ac de cojocul virusului. Că probabil știu ei un ceai despre care au aflat pe internet, care îi va vindeca de toate bolile pământului nu numai de „covrig 19”.

La Galați, duminică 5 iulie 2020, situația se prezenta astfel, potrivit prefectului Gabriel Avrămescu.

„Avem trei persoane care au fost externate dintr-un spital suport Covid şi mai avem încă 3 persoane care refuză internarea. Două persoane, soț și soţie, sunt asimptomatici și a treia persoană, din păcate o asistentă medicală pozitivă care s-a testat în privat. Că ea nu vrea să se interneze. Mai avem la spitalul de copii care au refuzat internarea”, a declarat prefectul Galațiului, Gabriel Avrămescu pentru Antena 1.

Nu se știe deocamdată de care spital aparține asistenta medicală cu simptome de COVID 19 care a refuzat internarea pentru a se trata „acasă”, dar cu siguranță acest lucru va fi făcut public zilele următoare.

Așadar, la Galați, 6 persoane (trei internate deja în spital) au refuzat, până duminică, tratamentul într-un spital suport COVID și au plecat acasă.

Teoretic, bolnavii COVID 19 trebuie să stea acasă. Practic, ei pot ieși oricând în spațiul public

La București, un tânăr de 24 de ani internat la Spitalul Marius Nasta din București, care are și alte comorbidități, a făcut vineri cerere de externare. El a cerut să fie externat și trimis acasă, unde va fi îngrijit de familie, a declarat managerul spitalului, dr. Beatrice Mahler, vineri seară, la Digi24, citat de Republica.

„Și-a asumat un risc foarte mare. Ca medici, nu ne putem opune. Pacientul are dreptul să ceară externarea. Dar vrem să înțeleagă că măsurile le luăm pentru ei”, a mai spus dr. Mahler.

Ea a precizat că a încercat să vorbească cu pacientul, să-l facă să se răzgândească, însă nu a reușit.

Potrivit medicului Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, pacienții care pleacă acasă semnează să nu mai ia niciun tratament pentru că tratamentul pentru COVID 19 se poate administra numai în spital.

„Azi, doi pacienţi au făcut cereri pentru externare. Ei au zis că vor să plece acasă cu orice risc. Tratament acasă nu se poate lua, numai la spital. Ei îşi asumă să nu mai ia tratament”, a spus medicul Virgil Musta, citat de Antena 1.

Teoretic, pacienții cu COVID 19, asimptomatici sau cu simptome, ar trebui să stea acasă în autoizolare. În practică, ei ar putea fi ieși oricând pe stradă sau în oricare alt loc public, printre alți oameni, că doar nu au brățară la picior ca să știe autoritățile unde se află ei în orice moment.

Sursa foto: Digi24


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu