Valoarea unui copac și a unui cetățean. Nu vom vedea așa ceva în Galați prea curând! GALERIE FOTO & VIDEO

In Actual, AltaTara?, ImpoziTaxe, Local, National

Tot mai multe diferențe separă Galațiul, pretins oraș european, nu atât de Occident, ci chiar de vestul României.

Iată, de exemplu, imagini pe care nu le vom vedea prea curând pe plaiurile de la Dunărea de Jos. Cel puțin nu în actualul mandat.

În Galați, în vederea unor așa-zise lucrări de „regenerare urbană” – în fapt simple lucrări de reparaţie și întreținere a asfaltului din parcări, de pe trotuare și alei, înlocuiri de borduri, refaceri de spații verzi – se taie 145 de arbori, conform documentațiilor de licitații pentru cartierele Țiglina I și Mazepa I și II.

Sunt vizați arborii peste 40 cm diametru, adică cei maturi, cu coroana mai bogată și trunchiul mai valoros…

Conform răspunsului dat de municipalitate Vieții libere, „ar putea fi tăiați arbori uscați sau care pot pune în pericol siguranța trecătorilor și a bunurilor ori doar dacă lucrările nu se pot executa altfel”.

Mai ales prin ultima parte a formulării se lasă loc de retezare cam pentru orice fel de arbore, fie el uscat sau sănătos.

Exemple vizavi de practicile Primăriei stau, să nu uităm, „modernizările” care au implicat tăieri de copaci pe Basarabiei, în parcul Mihai Eminescu, la Spicu etc.

Află de ce Primarul Pucheanu este în culpă. Lipsesc 60 de copaci de pe str. Basarabiei. Garda de Mediu Galați se codește să constate încălcarea avizului de mediu | FACSIMIL

Află Cum au dispărut copacii din Parcul Eminescu. Poze făcute înainte şi după măcelul ecologic din parc

Iată cum s-a Dovedit cu acte: sub dictatura Pucheanu, copacii se taie fără aviz, ca-n codru!

Și așa Galațiul este, încet-încet, inundat de o mare de betoane, ce nu trebuie întreținute, precum copacii, eventual pot aduce și bani SRL-ului de partid intitulat Gospodărire Urbană dacă se trag niște dungi și se organizează parcări publice cu plată (!).

La Timișoara, edilii s-au dat peste cap să salveze copacii schimbându-le… adresa.

În timp ce, la Galați, nici astăzi acordul de mediu nu este respectat în cazul străzii Basarabiei și cei 60 de copaci ce trebuiau replantați au fost înlocuiți cu niște arătări în ghivece, în vestul țării copacii sunt mutați dacă altfel nu se poate.

În timp ce la Galați copacii sunt „fasonați” prin defrișare – cum au fost semnalate cazuri în preajma blocurilor E6 și E7, din Țiglina II, sau a blocurilor R2 și R3, în Mazepa I, la Timișoara sunt protejați prin însăși grija primarului, Dominic Fritz.

De fapt, primarul are grijă de… grijile propriilor concitadini, oamenii care l-au votat și pe care, cu siguranță, îi vrea la urne în favoarea sa și la următoarele alegeri.

Iată povestea salvării a șase copaci chiar zilele trecute, în preajma Paștilor, când edilii gălățeni deja rupeau ușa Primăriei pe dinafară cu gândul, probabil, la luxoasele destinații spre care îi îndreptau biletele scumpe rezervate din timp pe banii cetățenilor sau din banii lor de salariu. Adică tot ai cetățenilor, de fapt…

Așa cum a relatat-o primarul Timișoarei, pe contul său de Facebook, vă redăm și noi povestea aici. Cu tot cu pozele doveditoare.

„Când am aflat că șantierul de pe Calea Bogdăneștilor presupunea tăierea tuturor copacilor, am decis, împreună cu viceprimarul Ruben Lațcău, să salvăm arborii cu valoare dendrologică.

Am pus pe hârtie un plan pentru extracția în siguranță și mutarea lor într-un nou parc pe care îl facem în zonă.

Ieri (marți, 27 aprilie, n.n.) am mutat șase copaci, cel mai greu a fost teiul de 12 metri din imagini, care are o însemnătate aparte pentru unul din locuitorii din zonă, Florin Costin Ciocan, a cărui poveste o redau aici:

«Când s-a născut fiica noastră, am plantat în fața casei un tei.

În urmă cu câteva luni au început lucrările de reabilitare a străzii, pomii existenți urmau să fie tăiați și alții plantați conform proiectului.

Acum 2 săptămâni am citit într-un articol că “funcționarii primăriei încearcă să salveze câțiva arbori valoroși” și a apărut o rază de speranță. Pentru noi, teiul nostru era cel mai valoros așa că am făcut o solicitare pe aplicația mobilă a Primăriei Timișoara.

Solicitarea a ajuns la Direcția de Mediu (Primăria Timișoarei are așa ceva! n.n.) la două doamne extrem de drăguțe care au rezonat cu povestea noastră și au început demersurile pentru salvarea teiului.

Să strămuți un arbore de 12 metri n-a fost simplu deloc. A fost nevoie de buldoexcavator, macara de 18t, blocarea circulației, mutarea unor cabluri și refacerea branșamentului de apă (pagube colaterale).

Teiul a fost strămutat câteva sute de metri într-un viitor parc. Sperăm să se prindă și să-i bucure și pe alții cu umbra și mirosul lui mulți ani de acum înainte»”.

În vest, tradiția obligă. La fel cum, în est, sălbăticia se moștenește…

Și credeți că, la Timișoara, s-a trezit Dominic Fritz, fie el și neamț, peste noapte, mai ecologist decât vremurile?

Nicidecum. Salvarea arborilor a devenit o tradiție în orașul de pe Bega. La fel cum, în târgul de la Dunărea de Jos, de la neocomuniștii Durbacă Eugen și Dumitru Nicolae încoace, continuat prin uneperistul Marius Stan, defrișarea fără milă a arborilor a devenit un obicei înghițit fără prea multe proteste de votanții Galațiului.

Iată cum reda Timiș Online în mai 2019 o operațiune similară petrecută sub vechea administrație a Timișoarei:

„Municipalitatea construiește un nou buncăr de radioterapie pentru Spitalul Municipal, însă în calea noii clădiri se afla un arbore Tisa de peste șase tone. Oficialii PMT susțin că nu au fost constrânși să păstreze copacul și aveau chiar și aviz de tăiere, dar au decis să-l mute.

„A fost cea mai mare desfășurare de forțe pentru o operațiune de replantare a unui copac în Timișoara și posibil în România, deoarece copacul cântărește peste șase tone. Cu bucurie, Tisa e bine după o lună, în Parcul Botanic”, a anunțat viceprimarul Dan Diaconu.

Au lucrat la transplantarea copacului atât angajații Spitalului Municipal, cât și constructorul buncărului de radioterapie, dar și specialiști ai Direcției de Mediu din cadrul Primăriei Timișoara și ai firmei contractate de municipalitate să întrețină spațiile verzi din oraș.”

Și aveți mai jos și un video edificator vizavi de cum s-a desfășurat în fapt operațiunea.

O singură remarcă din partea noastră și aceasta este valabilă credem dincolo de valoarea unor copaci, fie ei și tei.

Dacă Primăria Timișoarei pune atâta preț pe copacii orașului, vă dați seama cam ce respect are față de cetățeni ca indivizi, forme de viață, trebuie s-o recunoaștem, cu mult mai valoroase, individual vorbind, decât orice copac…


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu