Este constatarea făcută de Enachi Spiru, referindu-se la modul obscur în care sunt tolerate erorile și aberațiile tehnice comise de constructorul Ionel Chiriță, la OUAI-urile gestionate – coincidență? – de Petre Bărceanu și …Ionel Chiriță.
Este prezentat procurorilor de la DNA cazul tip „mură în gură” cu pompa blocată de nisip din zona 59 și 59A, pe care Ionel Chiriță o va reamplasa și denisipa, cu banii de la următoarea lucrare, și care va produce, previzibil, aceeași defecțiune.
Cazul avariilor, distrugerilor și incendierilor produse la cea mai importantă stație a sistemului de irigații – SRP 1 Vânători – este detaliat de asemenea în memoriul lui Enachi Spiru către DNA ST Galați.
Alternativa-fără mogul are astfel confirmate din încă o sursă informațiile care au constituit subiectul seriei de articole ce au prezentat cetățenilor (inclusiv procurorilor din DNA Galați, plătiți abundent să facă anticorupție și să protejeze interesele UE) că la SRP 1 Vânători, la Cotu Văleni, la Fundeni și în multe alte locuri sunt suspiciuni că banii se risipesc pe lucrări sub standarde sau sunt chiar sifonați în conturi personale.
Astfel, Federația FOUAI Câmpia Covurlui prezintă finanțatorilor facturi care probează executarea de lucrări conforme cu documentațiile, de pe urma cărora încasează și TVA, dar în realitatea de pe teren, lucrările sunt neconforme cu normativele tehnice sau chiar lipsesc pur și simplu.
Nu doar aici, au fost semnalate cazuri de înlocuire parțială a segmentelor de conducte și de hidranți, revopsiri ale unor componente uzate și montarea în rețea ca elemente recent achiziționate.
Cităm: „Din 2018 cică s-a cimentuit („torcretat” -n.red., conform terminologiei din proiect) o conductă cu tencuiala care stă să cadă și a fost montată o pompă cu probleme mari de funcționare, care zguduie toată clădirea, care și așa stă să cadă. Cum să urce apa la 90 de m înălțime? De asta nici nu credem că va fi folosită cu adevărat și nu vom avea apă în 2023.”(…)Lucrarea a fost dată pe mâna unei firme cu relații în finanțele gălățene, altfel nu se explică ce se întâmplă aici.
Autorii sifonărilor s-au acoperit cu hârtii. ANAF a verificat fără folos, se știe. În același timp, nu au montat un aparat de măsurare a debitului de apă ce trece prin stație, deși ghidul de accesare fonduri europene îi obligă să o facă. De ce nu se implică finanțele de la Galați? Ce îi oprește, când un întreg județ este afectat și va fi afectat de acum înainte? Județul Galați a fost calamitat în anul 2020 și 2022 în proporție de 90%. Situația noastră este critică! Cum se va asigura funcționarea sistemului de irigații anul acesta sau în 2024? Sau în următorii 10 ani?
Se pompează milioane de euro, dar nu și apă, deci fără pic de gândire. SITUAȚIA ESTE CRITICĂ, DOMNILOR, în condițiile în care nu mai funcționează nici un element de siguranță în cadrul stației, cum ar fi hidrofoare, e haos total și toată lumea o știe, fără să facă nimic. Cum să pui în funcțiune așa un dezastru tehnic?”
Aici ce cere să introducem un detaliu, care a fost pur și simplu eliminat în toate argumentațiile și justificările șefilor tip paravan de la FOUAI (și nu de puține ori, de la FTIF Galați) privind existența/inexistența sistemelor de protecție a stației de pompare de la Vânători: dacă nu mai vorbim/pomenim despre hidrofoare și bazine și supape cu închidere electronică, se cheamă că berbecul de apă căzut în octombrie 2021 de la 100 de m înălțime, și care a rupt pereți, ferestre și instalații, nu există.
Există, și treaba asta de iresponsabilitate grosolană este bine cunoscută de jos până sus, adică până la șeful ANIF, la șeful Comisiei de agricultură din Senat și la Ministrul Agriculturii, nostalgicul ceaușist Florin Barbu.
Iată un extras din You Tube-ul „Florin Barbu a fost în direct”. 7 martie la 10:20. Vizită de lucru la stația SRPA Spiru Haret, din județul Brăila: Verificarea stadiului lucrărilor de reabilitare din cadrul SRPA SPIRU HARET.
Stația SRPA Spiru HARET a fost proiectată să asigure apa necesară pentru irigarea unei suprafețe de 203.104 hectare de teren arabil, dintre care 137.000 ha se află pe raza judeţului Braila, și alimentează 3 amenajări de irigații: BH Călmățui, Ianca Surdila Greci și Grădiștea Făurei Jirlău.
Ministrul Florin Barbu: Dar ălea de sus, partea de lovitură de berbec, le aveți toate? Sunt în regulă, le aveți pe toate, bazinele și supapele? Șeful stației SRPA Spiru Haret: Când băgăm apă, supapele se deschid, apoi se închid…
Ministrul Florin Barbu: Da, dar le-ați băgat în reabilitare? Șeful stației SRPA Spiru Haret Brăila: Urmează… Am luat-o de aici, de jos, ca să putem să băgăm apă… Ministrul Florin Barbu: Să le verificați și pe ălea, că la presiunea care vine… Că la Vânători (n.red: SRP1 Vânători – Câmpia Covurlui), să știți, că din cauza loviturii de berbec s-a întâmplat cu stația de acolo…(min 7 56).
Sunt explicitate procurorilor de la DNA ST Galați destule alte elemente, care în condiții normale, ar fi fost investigate cu atenție și regăsite în capete de acuzare pe numele celor care răspund de astfel de catastrofe, care atentează fără dubii la siguranța alimentară a populației din județul Galați.
Ce au făcut procurorii și ofițerii judiciariști de la DNA? Nimic! Se află în treabă o întreagă echipă, care a produs în ultimul an doar un rușinos procent de 33,33% dosare de inculpare, ce au produs efecte în instanțe.
Nu i-a sensibilizat și intrigat nimic din ce a prezentat în memoriul lui Enachi Spiru. Distrugerea de echipamente și pereți din stația SRP 1 Vânători din 2021 a fost trecută la fapte diverse. Despre acționarea în justiție a FOUAI de către FTIF –ANIF , pentru distrugeri masive ale infrastructurii de irigații, nu se mai știe nimic. Nu este exclus ca avarierea catastrofală să fi fost provocată cu intenție, pentru a ascunde nereguli și neconformități din proiectul „modernizării”, a cărei recepție a fost forțată în mai 2023, și despre care Alternativa-fără mogul a scris pe larg, la momentul respectiv.
Audiența cerută de jurnaliștii de la Alternativa-fără mogul Prefectului PSD Claudiu-Sorin Gavril a fost solicitată în aprilie 2023 și domn Prefect încă n-a găsit un sfert de oră pentru a lămuri cum s-a implicat în forțarea recepției de la SRP1 Vânători.
„Specialiștii” din echipa care a lucrat la stație (în regim de subcontractare) nu au anunțat autoritatea statului despre producerea distrugerilor (Inspecția de Stat în Construcții Mihai Oprică) iar Inspectoratul de Poliție Județeană Cornel Mototolea (de curând uns chestor, pentru merite speciale, nu?) nu s-a autosesizat după apariția materialelor de presă care semnalau atentatele la interesul public și la siguranța alimentară a României).
De altfel, chestorul Mototolea era prea sesizat, IJP Galați era parte a Comisiei Avrămescu, și aplica Procedura. Procedura de tragere de timp. Deja s-au dus patru ani, și mâine-poimâine pe dosarele deschise după Raportul prefectului Avrămescu, în 2020, ce fixa ororile din irigațiile gălățene, va fi trântită ștampila: Prescris!, ce naiba!
Conducerea feudei FOUAI cere mia de lei pentru câțiva metri cubi de apă, deși statul asigură apă și energie electrică cu titlu de gratuitate. Din tarifele percepute, Federația nu a angajat decât un personal de avarie, sub normele uzuale și nu a făcut investițiile cerute de o funcționare riguroasă a sistemului. Peste toate, apa gratuită este și purtătoare de TVA? Da! au răspuns probabil procurorii minune de la DNA Galați, și au trecut la a 5-a cafea și la a 7-a țigară. Nu le pute a evaziune? Ei, aș!
Este reamintit și clenciul (sau chichirezul) pentru care la SRP1 Vânători, stația cheie a sistemului de irigații Câmpia Covurlui, se întâmplă tot felul de avarieri și sfărâmări, incendieri de cabluri și „omisiunea” montării de debitmetre: stația trebuie să rămână ca un cal troian plantat de FOUAI în inima sistemului de irigații, care sistem ar fi trebuit, conform unei legi din 2018 să treacă din nou în administrarea ANIF. Aceasta este reforma esențială a sistemului de irigații Câmpia Covurlui, la deschiderea noului sezon de irigații.
Chichirezul cu răsputerile lui Gigel Scarlat de Covurlui este că exact când să susțină repreluarea infrastructurii Câmpia Covurlui la ANIF (ianuarie 2023), Gigelul alintat „senatorul micilor de Hanu Conachi” era mult prea preocupat să închidă gura opoziției, părea avocatul baronului de Gorj Paul Stănescu, pe chestia transformării în pășune a stufului din deltă și a subvenționării pășunilor de deltă cu fonduri UE.
Privită din direcția răsputerilor procurorilor și a șefului de interimat definitiv de la DNA Galați, chichirezul noului sezon de „anticorupție”(vorba vine!) e că inevitabil și irefutabil, nu va scăpa de sub control. E de bine? Pentru cine? Vor răsuna iar aplauze în „Raiul Infractorilor sau Paradisul Borfașilor” de pe meleagurile Covurluiului? Riscurile meseriei lovesc și pe față, dar mai ales pe din dos: aflatul în trebile anticorupției te corupe de nu te vezi, tocmai când ești gata-gata să le întrevezi. N-am găsit altă rimă!