La vreme de criză, pentru unii pare că-i Sărbătoare! Nu doar de Crăciun, Revelion și Paști se fac cadouri – mai nou, și de Coronavirus.
Când toată lumea se minuna cum își donează primarul Pucheanu salariul pe o lună, Primăria Galați tocmai atribuise în formă simplificată un contract urgent de peste 10 ori mai scump decât salariul donat de primar.
130.000 de lei – 26.878 de euro – dați pe ce credeți? Pe monitorizarea presei la Nicioproblemă SRL!
„Servicii de monitorizare zilnică a presei scrise, audio-vizuale și electronice, centrală și locală, în vederea asigurării suportului informațional al activității Biroului de presă și pentru informarea rapidă și corectă a conducerii Primăriei municipiului Galați, cu privire la apariția materialelor cu caracter jurnalistic pe domeniile de responsabilitate ale Primăriei municipiului Galați (interviuri, declarații, mesaje, comunicate de presă, drept la replică, puncte de vedere etc.)”
Asta în condițiile în care Primăria Galați, știe toată lumea, are un Birou de Presă unde lucrează vreo patru-cinci angajați, inclusiv fotograf și persoane care se ocupă de pagina de Facebook, de grafica mesajelor pline de poze colorate, borduri supraetajate, betoane fără limite și băi de mulțime.
Adică va putea o firmă care, din datele obținute de noi, are 0 angajați să facă mai mult decât Biroul de presă al Primăriei? Asta este o insultă pentru care angajații ăia, dacă ar avea vreun rest de vertebre una peste alta, ar trebui să intre în grevă totală sau chiar să-și dea demisia, să-l lase pe Pucheanu în mandatul gol!
Conform site-urilor care se ocupă de istoricul firmelor, Nicioproblemă SRL, firma care a câștigat contractul lansat de Primărie marți la ora 17:28 și atribuit miercuri la 12:49, a fost înființată în octombrie 2016.
Adică la doar câteva luni după „reorientarea profesională” a fostului director de la Ecosal, Ionuț Pucheanu. Devenit primarul „Betonuț”, cel care-și freca ieri fericit mâinile cu mănuși negre când anunța că-și donează salariul pe o lună. O sumă oricum mai mică și decât 10% din valoarea contractului atribuit direct Nicioproblemă SRL…
Înființată în 2 octombrie 2016 de Florin Mihai Cambir – un nume familiar pentru cei care citesc presa online din Galați – firma a împușcat contracte de peste 8.800 de euro în numai trei luni. Cu un profit net de vreo 3.000 de euro. În anul următor, 2017, nu a mai rulat nici 1.200 de euro, dar a avut pierderi de peste 300 de euro.
Anul 2018 a fost unul secetos penru Nicioproblemă SRL: zero lei sau euro pe toate rubricile. Iar, la 9 zile după mitingul PSD din 11 mai 2019, Nicioproblemă își suspendă activitatea. Din păcate, încă nu sunt disponibile datele economice pentru 2019, deci nu putem ști dacă în cele patru luni de activitate s-au și rulat niște bani. Urmează să aflăm…
Firma este repusă în activitate pe 16 ianuarie 2020. Doar că, pe 30 ianuarie, Florin Mihai Cambir, proprietar al majorității de 20 de părți sociale din cele 21 ale firmei, le cedează pe toate asociatului său ultraminoritar, Paul Tiberiu Slobodnic. Acesta devine acționar pe toate cele 21 de părți sociale.
Îmbătat de curajul acționariatului unic, acesta înscrie firma pe SEAP pe 12 februarie și, pe 28 februarie, câștigă o atribuire directă. Este vorba despre „Servicii de consultanta (Pachetul lunar este de 2950 de lei si consta in servicii de consultanta marketing / publicitate online si analiza presa / web. Pachetul lunar nu este conditionat de un anumit numar de anunturi, articole publicate sau de consultanta marketing.)” Anunțuri, articole publicate? A, deci tot presă de pupincurism? Dar ascunsă sub formularea consultanță…
Unde a câștigat Slobodnic, noul administrator și acționar unic al Nicioproblemă SRL acest prin contract pe SEAP/SICAP? La Transurb. Când? Fix la ora 13:10 a zilei de 28 februarie 2020.
Atenție, exact în aceeași dată, la aceeași oră și în același minut cu o altă firmă din domeniul presei, proprietara unei publicații de critici tocite și program de glumițe inofensive cu primarul, publicație unde scrie „tizul” fondatorului de la Nicioproblemă SRL.
Noi am făcut chiar o solicitare oficială primarului Ionuț Florin Pucheanu, conducătorul instituției contractante, să ne ofere un punct de vedere vizavi de oportunitatea acestei achiziții mai mult decât dubioase.
„Dat fiind că Primăria a contractat ieri «Servicii de monitorizare zilnică a presei scrise (…)»„, iar dvs. sunteți conducătorul instituției contractante, vă rugăm să ne trimiteți de urgență un punct de vedere referitor la oportunitatea acestei achiziții. De asemenea, vă rugăm să ne trimiteți și o copie a caietului de sarcini și să ne precizați durata pe care s-a încheiat acest contract ”
Am primit numărul de înregistrare 61244/27.03.2020 de la sesizari@primariagalati.ro.
Considerăm ca extrem de necesare explicațiile primarului într-o vreme în care oamenii se sufocă la propriu în spitale, iar Primăria Galați azvârle cu 27 de mii de euro, prin atribuire directă, pentru monitorizarea presei. Arată ca și cum acest purcoi de bani ar fi fost dat cadou unei firme când, de fapt, Biroul de Presă al Primăriei ar trebui să se ocupe cu astfel de statistici.
Și mai interesant ar fi de aflat ce face instituția edilului-șef cu această monitorizare. Cui foloseste și, mai ales, la ce?
Să zicem că apar într-o zi 2 articole critice, 20 zombie-consemnatoare și 20.000 laudativ-pupincuriste. Ce se întamplă cu aceste rapoarte? Cu asta se ocupă Primăria Galați, cu cititul cu boldul al presei? Că de monitorizarea informației știam că se ocupă SRI.
Dar poate Primăria ar trebui să se ocupe de monitorizarea propriilor contracte de lucrări plătite fabulos din bani publici unde, de exemplu, se surpă asfaltul pe strada Domnească reabilitată acum nici trei luni.
La 10-15 mii de lei contractul, mai treacă-meargă. Poate criticam doar așa, de principiu, fiindcă oricum n-ar fi fost o cheltuială în regulă.,
Dar la 130 de mii de lei vorbim de o adevărată sifonare! O mârlănie de sinecură de pe urma căreia ar putea supraviețui ca belferii o firmă de „viruși electorali” până trece pandemia și începe, bineînțeles, campania de alegeri electorale locale.
Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face aici. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!