Se confirmă că în Galați – în România, în general – autoritățile nu răspund pentru faptele lor. În schimb, simplii cetățeni sunt sancționați exemplar atunci când greșesc. De aici vine și sentimentul că autoritățile, care de fapt sunt plătite din banii cetățenilor, sunt deasupra legii în loc să fie în slujba cetățenilor.
Se întâmplă astfel de lucruri și la malul Dunării din Galați, atunci când fluviul bătrân le amintește autorităților române că a fost abandonat și nu este administrat așa cum trebuie.
Știm cu toții despre gunoaiele care se strâng pe faleză până la trecere bac Galați, o companie de tip monopol care este de aproape de 30 de ani în subordinea PSD Galați, la brelocul jupânilor și eternilor Viorel Ștefan și Dan Nica, de care Galațiul pare să nu mai aibă scăpare.
Munți de PET-uri, crengi și alte gunoaie se strâng și în jurul așa-ziselor restaurante care și-au tras ponton pe Faleza Dunării din Galați.
Și de 30 de ani încoace autoritățile apar îngrijorate în fața publicului atunci când se întâmplă ca Faleza Galați să fie cotropită de gunoaie, dar nu fac nimic concret.
Mai mult, dacă în luna iunie 2019 îi amenințau cu amenzi de 100.000 de lei (cu siguranță de atunci au mai crescut aceste amenzi) pe cei de la Navrom Bac SRL, pe patronii restaurantelor și pe riveranii Dunării dacă nu strâng gunoaiele din dreptul lor, în ziua de azi totul s-a transformat într-o simplă vorbă goală.
„Ieri dimineaţă, am făcut adrese cu privire la ridicarea deşeurilor către tot ceea ce înseamnă factori decisivi: riveranii Dunării, restaurante, Navrom Bac, Primăria Galaţi şi Apele Române. Au termen până la data de 10 iunie, altfel riscă sancţiuni cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei”,
declara fostul comisar șef al Gărzii de Mediu Galați, Marian Mocanu, în iunie 2019.
Pe vremea aia, acum 4 ani, agenții comerciali care fac profit imens de pe seama Dunării (cazul Navrom Bac) încă mai erau amenințați de autorități cu amenzi. Nu că ar și fi fost amendați, dar măcar exista acest discurs public cu privire la posibile sancțiuni care vor fi administrate celor de pe Faleza Galați care lasă munții de gunoaie să zacă în bătătura lor.
Acum, în 2023, după 4 ani de la această declarație, Faleza Galați se confruntă fix cu aceeași problemă, cu gunoaie, munți de PET-uri și crengi care zac la trecere bac și pe la restaurantele lipite de mal.
Astăzi nu mai iese nimeni public să spună că ar avea de gând să împartă amenzi celor de la Navrom Bac SRL Galați sau altor indivizi conectați politic care au reușit să își facă restaurantele alea absolut detestabile pe malul Dunării la Galați.
Nimeni de la Garda de Mediu, de la Apele Române, cei care au sute de salariați plătiți regește, nu mai zice nimic.
Explicația lor este că nimeni nu poate interveni, oficial, pentru că… nimeni nu are atribuții.
De parcă Dunărea ar fi a nimănui iar Faleza Galați ar fi picat din cer.
Cei de la APDM și AFDJ Galați, unde sunt angajați zeci de sinecuriști de partid pe salarii imense, spun și ele că nu este treaba lor. Și că nici nu au utilajele necesare.
Aceste cuiburi de trântori de la APDM și AFDJ Galați se ocupă de cu totul altceva, nu de făcut curat pe Dunăre la Galați, așa că au nevoie de alți operatori (ei spun că vor apela la Ecosal Galați?!) care să aibă grijă de gunoaiele adunate pe Dunărea pe care ei își desfășoară activitatea zi de zi.
Sursa foto: Libertatea/Arhivă Iunie 2019