Incidentul ruperii mâinii muzei lui Mihai Eminescu pentru a 26-a oară relevă, pe lângă rușinea gestului în sine, și o crasă incompetență a autorităților.
Fără să îi întrebe cineva de sănătate, edilii gălățeni au dat un comunicat în care informează cetățenii că au făcut plângere la Secția 1 de Poliție pentru incidentul din 17 decembrie.
Alternativa – Jurnalism fără mogul a scris acum o săptămână despre această rușinoasă – deopotrivă pentru cetățeni și autorități – a 26-a vandalizare a statuii poetului național Mihai Eminescu. Ca urmare, autoritățile s-au văzut nevoite să azvârle în spațiul public un comunicat, la fel de rușinos după părerea noastră, abia astăzi, la aproape o lună de la petrecerea incidentului.
Mai mult, Primăria ține să menționeze că statuia era păzită de Dialfa Security SRL, fără să menționeze care este legătura acestei societăți cu acțiunea de pază a bunului din patrimoniul public care a fost, pentru a n-a oară, vandalizat.
Mai mult, Primăria roagă cetățenii care pot recunoaște sau pot furniza informații despre persoanele care apar în imagini să-i contacteze pe polițiști. Comunicatul îl găsiți la finalul acestui articol.
Cum se scurge impotența dintr-un biet comunicat
Nu prea ne dăm seama dacă cineva l-ar putea recunoaște pe autorul actului de vandalism sau pe însoțitorii acestuia din niște imagini alb-negru, luate de la o depărtare destul de mare și pe care ne-am chinuit să le edităm din șase filme primite în care se suprapun aceleași momente.
La fel ca la accidentul de la intersecția Basarabiei cu G. Coșbuc – unde camerele sunt așa de prost montate că nu surprind un lucru esențial, semafoarele – Primăria se dovedește încă o dată măiastră în a monta/aviza camere în locuri nefericite. Practic, de la o așa distanță, cu greu poți realiza dacă persoanele au două mâini sau mai multe, nu mai vorbim de sex (masculin după mers), vârstă, înălțime, culoarea hainelor, constituție, detalii faciale etc.
Așadar, nu știm spre ce suspect ar putea arăta cu degetul cetățenii chemați să dea o mână de ajutor la identificare. În schimb, știm că pot arăta cu ambele mâini spre o grămadă de geniali din Primăria Galați care au angajat și verifică un asemenea hal de firmă de pază, spre competenții care au dispus achiziționarea unei camere alb-negru cu rezoluție vai de capul ei pentru a filma, culmea!, și noaptea, au amplasat-o la juma’ de kilometru de monument, ca să nu se mai distingă mare lucru, și mai și ies public cu imaginile la aproape o lună de la incident.
Ca să nu mai spunem de brava poliție a municipiului Galați care, în loc să iasă ea însăși „pe post” și să ceară sprijinul cetățenilor ca să-și poată face datoria, preferă să (și-)o facă cu mâna alteia. Nu a muzei, ci a altei instituții, la fel de plină de tot felul de inși care nu au ce căuta acolo.