Monopolul gunoiului ridică tarifele mai sus decât coada măturii, peste orice inflație și creștere salarială din România!

Umflarea incredibilă a tarifelor pe gunoi la Galați ilustrează catastrofa monopolului de stat preluat de politruci de la comuniști.

Din 2008 până în prezent, firma deținută în acte de Consiliul Local și controlată exclusiv de către pesediști a umflat costurile agenților economici mai mult decât au făcut-o cursul valutar sau evoluția salariului mediu pe economie.

Iar la Galați nu doar că nu există alternativă la serviciile de salubrizare ale Ecosal, serviciul public al municipalității având concesionată exclusivitatea în domeniu. Dar, mai rău, cetățenii și firmele sunt obligați, chiar dacă nu aruncă nimic la gunoi, să plătească taxe, respectiv să încheie contract pe sumă minimă cu această companie care funcționează într-un mod unicat, inacceptabil într-o piață liberă: face profit din taxe și tarife obligatorii!

Tarife crescute după „pohta” ce-au poftit-o „businessmanii” pe bani publici 

Fiindcă, în planurile de afaceri și operațiunile curente ale firmelor, cei doi indicatori sunt unii de bază vizavi de proiecțiile pe termen scurt și mediu, i-am luat ca reper.

În 2008, cursul mediu anual al leului față de euro era de 3,68 când s-au fixat, prin Hotărâre de Consiliu Local, primele tarife ale nou creatului ECOSAL, serviciu public rezultat prin reorganizarea vechiului Ecosal Prest S.A. Și 3,78 de lei/euro curs mediu pe tot anul 2008.

Acum, când s-a dat HCL 600 din 12 decembrie 2019 cu cele mai recente tarife, cursul leu/euro era de 4,78.

Așadar, o creștere de 30% a cursului valutar.

Salariul mediu net în 2008 a fost de 1.282 de lei. În 2020, salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 este de 5.429 de lei, adică 3.176 de lei net. Așadar, o creștere de nici 250%.

Ei bine, cu cât credeți că a aranjat majoritatea PSD-ALDE-UNPR să crească tarifele ECOSAL pentru agenții economici? Cu 450% față de 2008!

Dacă un măturător, șofer pe mașina de gunoi sau manevrant de pubele avea în 2008 cam 7-9 sute de lei net și acum are 1.500-2.000 de lei net, unde credeți că se duce tot acest purcoi de bani încasați din taxele către agenți economici, din habitatul care s-a mai mult decât dublat în ultimul deceniu, din taxa pe câine care a crescut și ea deși Galațiul e actualmente stăpânit de pisici etc.?…

Cine credeți că încasează nerușinat de mult în propriu-i buzunar?…

Citește cum a majorat Pucheanu taxa de habitat cu 68% de când a ajuns primar și cât era taxa de habitat în 2016 față de cât va fi în 2020

Opoziția tace, presa majoritară idem, oamenii de afaceri au altele pe cap, iar monopolul neocomunist jupoaie

Iată una dintre notificările trimise agenților economici alintați cu apelativul „Stimate client”. Când, de fapt, vorbim, în viziunea statului local pesedist, despre niște gușteri numai buni de lăsat în buzunarele goale.

Dacă observați, ca să îndulcească ceea ce este de fapt un jaf pe față, este folosită drept comparație tocmai acea HCL tocmai din 2008 de către anonimele lăsate de Ionuț Pucheanu să-i țină scaunul cald în caz că n-o mai fi încă un mandat, Doamne-ajută!, primar. Cifrele citate sunt însă un fals grosolan fiindcă nu acela era tariful fixat atunci!

Mai exact, prin HCL 156/2008, se fixa tariful fără TVA pentru metrul cub de gunoi la numai 33,20 lei = 20,78 lei/mc pentru precolectarea, colectarea şi transportul deşeurilor produse de agenţii economici + 12,42 lei/mc pentru depozitarea acestora.

Actualmente, tariful a fost fixat prin HCL 600/2019 la 147,29 lei/mc = 78,65 lei/mc colectarea + 68,64 lei/mc depozitarea.

Între noi fie vorba, oare cum s-o putea colecta fără depozitare ulterioară? E ca și cum ai susține că poți vinde fasole fără cântărire sau apă fără serviciu de canalizare. Dar, în România captivă neocomuniștilor, se poate!

La fel cum se poate ca un serviciu care ar trebui prestat nu de una, ci mai multe firme private – că, vorba aia, concurența scade tarifele – să fie și la 30 de ani de la cică Revoluție tot un monopol de stat.

Un stat capturat de același tip de politruci ca și pe vremea comuniștilor. Însă vopsiți astăzi în capitaliști de cumetrie, generoși în a împărți cu cetățenii pierderile firmelor pe care le conduc în timp ce profiturile le țin pentru ei, transformându-le în salarii uimitoare, bonusuri amețitoare și deconturi sfidătoare, pentru ei și camarila lor.

PS: HCL din decembrie anul trecut a fost votată, e drept, doar de alianța PSD-ALDE-UNPR, cu 16 voturi la 24. Din cauză că, mai nou, pe site-ul Primăriei nu mai apar procesele-verbale de ședință și din înregistrarea audio nu se înțelege, nu știm exact care anume dintre consilierii opozanți de la PNL, PMP sau independenta Vreme a votat totuși cu majoritatea. Ca chestie, așa…

Pe de altă parte, o reală opoziție nu se face pe tăcutelea, în condițiile în care, pentru majoritatea hotărârilor, majoritatea lui Pucheanu are suficiente voturi. O asemenea creștere uriașă de tarife trebuia strigată către cetățeni încă din faza discuțiilor pe comisii, anterior ședinței în plen.

Or, în afară de Alternativa fără mogul, ați mai auzit să se preocupe careva de acest subiect?  Opoziția, vreo asociație a oamenilor de afaceri, alte organe de presă, careva?…


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face aici. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version