Cu un laptop roz-bombon, președintele Consiliului Județului Galați a semnat finanțarea unui contract pe bani europeni care ar putea crește grav taxele de salubritate.
Cel puțin așa ne spune experiența de până acum în care – cu minime investiții din partea Ecosal în ecologizarea salubrizării și reușite și mai puțin vizibile în teren – taxa de habitat în municipiul Galați a crescut cu 68% doar în ultimii trei ani. Adică, în mandatul actualului primar, fost șef al salubrizării, colegul de partid roz-trandafiriu al președintelui CJG.
În ciuda faptului că au trecut 12 ani de la aderare și opt de când el însuși se face că lucrează în funcții-cheie din fruntea județului, Costel Fotea a ținut să sublinieze că „ceea ce se va realiza este fără precedent, inclusiv în România și în această parte a Europei”.
Ne mirăm că nu s-a lăudat că am fi „cu 5% peste nivelul mondial”, cum se lăuda Ceaușescu când produceam Dacii cu carburator, televizoare alb-negru, telefoane cu disc și blocuri din prefabricate.
Asta în condițiile în care, în România, nu sunt finalizate 100% nici 3 din cele 32 de sisteme de management integrat al deșeurilor (SMID) contractate cu Uniunea Europeană încă din exercițiul financiar 2007-2013, suntem pe marginea infringementului cu sute de mii de euro zilnic amendă.
Cifre aruncate să dea bine
Cifrele din prezentarea susținută de președintele Consiliului Județului au fost jonglate să dea bine pentru presă, dar logica se năruie la o mică analiză cu simț aritmetic.
De exemplu, ajutat de sociologul (!) Camelia Epure care conduce Direcția de Dezvoltare Regională, Fotea a afirmat că depozitul de deșeuri cu o capacitate de 1.000.000 de metri cubi de la Valea Mărului ne va ajunge pentru chiar 30 de ani. Asta în condițiile în care în județ se produc 120.000 t de deșeu anual, după cum a declarat tot Fotea.
Păi, ați scris o valoare de peste 50.000 t în proiectul SMID, domnule președinte, ați uitat? Dar ce mai contează acolo o diferență de +/-25%…
Și totuși, fie că vorbim de 120 sau 150 de mii de tone anual, conform SR 13400/2007, greutatea specifică a gunoiului este de 220 kg/mc. Înseamnă că se produc în jur de 600.000 mc volum brut anual de gunoi în județ. Deci cam cât o să ne țină depozitul acela, domnule Fotea? Nici doi ani?
Dar să presupunem că gunoiul va fi mega-giga-ultra-hiper-compactat și tratat mecano-chimic, ajungând poate chiar la greutatea de o tonă pe metru cub. Tot se umple depozitul în mai puțin de 10 ani. Deci de unde cele trei decenii de împliniri mărețe, domnu’ cu laptop roz-bombon?
Ecologizarea pe banii europeni aduce scumpiri tot pentru cetățeni
Noi am încercat să aflăm un lucru simplu de la președintele Fotea și asistenta sa – pe care, la momentul conferinței de presă organizat cu ocazia semnării, bărbatul din fruntea județului nu a binevoit s-o prezinte, ulterior am aflat cine este:
-
cu cât se va ieftini serviciul de salubritate pentru cetățeni, cocoșați de taxele uriașe atât în municipiul Galați, dar mai ales în Tecuci?
Și dă-i cu bâlbe penibile:
- ba că taxele nu vor crește foarte mult,
- ba că municipiul Galați nu face parte din planul tarifar deși orașul e și el parte din județul pe care cu onor prezidentul Fotea îl conduce,
- ba că taxele vor scădea cum sună toate gogoșile în ajun electoral,
- ba că planul tarifar e public și dacă tot am venit noi la o conferință de presă din care jurnaliștii trebuie să iasă lămuriți mai bine consultați site-ul Consiliului Județului – groaznic organizat și întreținut, apropo…
- ba că Ecosal nu va ajunge operator de salubritate monopol județean deși, prin înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecoserv, pare că fix asta i s-a pregătit – cum s-a întâmplat și cu ADI Apă Canal de-a ajuns Gelu Stan vătaf pe tot ce curge prin GL…
Iată mai jos două scheme de creștere a tarifelor hotârâte de consilierii județeni sub bagheta magică a lui Fotea și a majorității PSD-ALDE-UNPR. Cele două tabele sunt anexe la, atenție!, acte legislative locale votate și emise recent, la numai 20 de zile distanță.
Ca să vedeți ce mai învârt ăștia cifrele și să fiți încrezători că, pe viitor, numai de bine vă așteaptă… Inclusiv scăderea tarifelor… Da, da!…
Și, atenție, s-a votat DOAR un nivel propus al taxei dacă vă vine să credeți. Adică în Consiliul Județului, evident, nu se votează doar lucruri certe, ci niște estimări variabile cu titlu de propunere…
Cu cât au crescut și încă mai cresc taxele după un biet ISPA la Ecosal Galați
Ca să nu ziceți că suntem noi cârcotași așa, fără motiv, ținem să vă amintim un singur exemplu din experiența recentă.
La ECOSAL Galați s-a derulat o investiție cu fonduri ISPA – Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare la Uniunea Europeană. Nu se numea SMID, ci SIMD, adică „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor urbane solide în Municipiul Galaţi şi împrejurimi” și costa în total 23 de milioane de euro.
Și nu avea un depozit de 1.000.000 mc, ci doar de 920.000. A ținut cât – 10 ani, domnu’ Fotea? Că mai nou trebuie închis că s-a umplut, este?
De fapt, s-au băgat peste 10 milioane de euro numai într-o groapă, la Tirighina. Firma grecească care o construia, Mesogeos, a dat faliment și lucrările s-au finalizat cu o firmă „de casă”, Tancrad. Nu se primise autorizație de mediu la așa-zisul depozit ecologic nici în 2013, la un an de la finalizarea lucrărilor, sortarea deșeurilor s-a implementat cum vedeți și în ziua de astăzi, la grămadă etc.
În schimb, tarifele au crescut. Grav! Numai în mandatul lui Pucheanu, fostul jupân de la ECOSAL, s-a scumpit habitatul cu 68%.
Află cum Pucheanu a majorat cu 68% taxa de habitat, de când a ajuns primar. Cât era taxa de habitat în 2016 și cât în 2020
Și să nu credeți că această taxă a crescut ca să se implementeze cine știe ce metode ecologice de salubritate. Ci pentru ca, de exemplu, fondul de salarii să crească de câteva ori. Desigur, a crescut salariul, dar nu cine știe ce pentru muncitorii de la bază, ci s-a mărit schema de personal. Mai multe guri de hrănit și mai lacome de la partid, mai mare nevoia de bani.
Iată „Beneficiile” scumpirii taxei de habitat: fond de salarii crescut cu 400% la Ecosal de când Pucheanu a ajuns primar
În videoul de mai jos, aveți în detaliu penibilele momente din încercarea celor de la Consiliul Județului de a evita sau măcar duce în decor discuția concretă despre creșterea tarifelor pe salubritate.