Și atunci când un angajat din instituția care dă amendă și pentru o legătură pătrunjel semnalizează din când în când – și nici nu acordă prioritate la trecerea de pietoni, ba chiar riscă o coliziune neasigurându-se la schimbarea benzii de circulație – parcă nu-ți prea vine să-l lași în anonimat.
Mai ales că mi-am rupt din timpul meu și, deși aveam treabă în cu totul altă parte, am mers după mașina de poliție inscripționată în noul „spirit anglo-german” tocmai pânî hăt, în gara CFR a Galațiului. Ca să-i explic domnului polițist de la volan că sunt câteva reguli grave de la care se abate.
De exemplu, că nesemnalizarea depășirii vehiculelor oprite și a revenirii pe sensul normal de mers este principala cauză a ambuteiajelor pe străduțele înguste pe unde o scurtează traficul foarte aglomerat de pe marile bulevarde. Fiindcă, neavizați de intențiile celui care vine pe contrasens de a se retrage sau nu pe banda sa, cei de pe sensul normal de mers își continuă drumul, fiindcă este dreptul lo, și așa se ajunge la blocaje, certuri, oglinzi laterale zgâriate, îngrămădeală și nervi.
Că neasigurarea la schimbare benzii poate duce la avarii majore în ciocnirea cu alt autovehicul, ba poate chiar și la victime.
Că pietonul are prioritate la trecerea de pietoni nu doar când a pus piciorul pe marcaj, dar încă de când își manifestă clar intenția de a traversa – îndreptându-se alert sprea aceasta, la câțiva metri distanță, sau așteptând precaut pe bordură (Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002, art. 123 lit h).
Mă așteptam ca, date fiind răspunsurile neconflictuale ale polițistului, eventual și niște scuze măcar timide, să-mi șterg înregistrarea, convins că orice om, chiar și polițist fiind, se poate îndrepta mai ales dacă i se bate obrazul cum se spune, în particular, fără să fie nevoie de o atenționare publică.
N-am avut noroc, am primit răspunsuri de genul „ce vorbești, dom’le!?…”, „unde scrie asta?!” și, respectiv „lăsați că v-am văzut în oglindă, erați tocmai la 150 m (!) mai în spate”, vizavi de cele semnalate mai sus.
Să vadă și contribuabilii, poate vede și un șef, poate se îndreaptă ceva înainte să se ajungă și la urmări din cauza cărora să sufere buzunarul, timpul, nervii sau chiar integritatea fizică a vreunui nevinovat.
Sau poate nu circul eu destul?…
Să nu uităm că în spațiul public încă nu s-au stins ecourile discuției despre fotbalistul Florinel Coman care este cercetat de poliția rutieră fiindcă nu ar poseda permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule, ci un fals ce poartă însemnele Ucrainei.
Dar, atenție!, asta doar după ce a fost prins cu o greșeală pe care o fac și unii șoferi cu zeci de ani de experiență și permise absolut valabile: conducea cu o viteză cu peste 35 km/h peste cea legală.
În schimb, polițistul care conduce autospeciala MAI din imagini face nenumărate greșeli în mai puțin de trei minute și se presupune că ar avea permis perfect valabil, eliberat în România. Sau poate o fi tot vreun caz Florinel Coman? Sau mai degrabă o fi având permis luat de la Pitești sau de la Suceava?