VIDEO: Moțiune de cenzură în Consiliul Local. Cum s-ar putea provoca demisia primarului Pucheanu și alegeri anticipate în Galați

Noua culoare a opțiunilor electoratului, de la ultimele alegeri, ar justifica și schimbarea componenței Consiliului Local. Rămas fără majoritatea fidelă, primarul ar putea pleca și el acasă mai devreme.

Fiindcă nu au majoritate calificată la Galați, pesediștii ar putea fi blocați de consilierii opoziției PNL și PMP dimpreună cu independenta Simona Vreme.

Din 27 de consilieri gălățeni, doar 17 sunt, însumați, de la PSD, ALDE și UNPR. Asta înseamnă că toate hotărârile la care este nevoie de majoritatea calificată, de două treimi din numărul consilierilor – adică cele care privesc într-un fel sau altul dreptul de proprietate sau folosință asupra unor mijloace fixe sau mobile din patrimoniul local, regulamente de folosire a acestora etc. – nu ar putea trece fără cel puțin un vot din partea celor care reprezintă opoziția gălățeană la politicienii „roșii”. Sau, mai exact, „trandafirii” dacă ținem cont de faptul că aproape nicio propunere a primarului sau viceprimarului PSD (Sorin Cristian Enache) nu a întâmpinat vreo opoziție din partea ALDE sau a caducilor uneperiști conduși de celălalt viceprimar, Apostol Roman Picu.

Blocat în toate inițiativele sale și ale partidului său, de acum înainte, ce ar putea face pesedistul Ionuț Florin Pucheanu? Bineînțeles, ar putea renunța la mandat. Mai ales că, în noua configurație politică națională, în special după o eventuală cădere a Guvernului, s-ar putea să-l pască chiar mai mult decât oprobriul (public) al concetățenilor. Ba poate chiar și niște acțiuni mai energice de control, declanșate inclusiv la inițiativa unora dintre adversarii poltici vizavi de cele făcute până acum în mandat: achiziții publice, multe prin încredințare directă, contracte acordate în condiții cel puțin dubioase, cheltuieli stânjenitoare pentru echilibrul bugetar local etc.

Și atunci, de ce nu ar face opoziția presiuni prin blocarea votului la hotărârile în care este nevoie de majoritate calificată, de două treimi ducând la căderea actualei majorități cu tot cu primarul pe care îl susține?

Cine „strâmbă cuiul”? Arătați-ni-l și va fi… „mâncat”

Credeți că ar putea fi un motiv frica consilierilor opoziției de a-și pierde beneficiile unui mandat dus până la bun sfârșit? Din ce punct de vedere, al celor 900 de lei lunar indemnizație? Sau mai sunt și alte beneficii?

Dar nu este evident că, în actuala preferință clar manifestată a electoratului, și PNL, dar și PMP, ba poate chiar și independenta Vreme – care a făcut o frumoasă figură opozantă până acum – nu doar că nu și-ar pierde locurile, ci s-ar alege și cu niște colegi de partid și de viziune în plus?

Oricum, noi ne așteptăm ca – date fiind inclusiv „susținerea” ce vine ca un val din partea electoratului, dar și a noii puteri ce se configurează la centru – majoritatea pesedisto-aldisto-uneperistă din Consiliul Local Galați și primarul însuși să fie blocați constant măcar de acum înainte.

Dacă există vreunul dintre consilierii opoziției – sau chiar independenta d-nă Vreme – care acordă acel vot lipsă unei majorități calificate care să mențină puterea în rândul actualei coaliții, am vrea s-o știm și noi. Măcar să știe gălățenii de ce la Galați nu se poate petrece schimbarea.

Mai jos, în video, vedeți în detaliu – colorat și explicit – cum arată și cum se poate bloca actualul consiliu dominat de pesediști și coaliția lor. Dar și de ce va fi „mâncat” acel consilier care „strâmbă cuiul”…


Află în acest link cum poți să susții financiar activitatea publicației independente Alternativa – Jurnalism fără mogul.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version