Ziua în care marele lider al Dreptei românești s-a arătat la față ca un meschin bugetar fricos

In Actual, National, NePriveste, Sistemul

Pe măsură ce criza se adâncește, chiar și oamenii politici care păreau mai apropiați de speranțele românilor își arată alte fețe, dezamăgitoare.

Marele lider al Dreptei românești, cum îi place să se intituleze, a făcut fețe-fețe când i s-a amintit despre promisa solidaritate a bugetarilor cu mediul privat în ce privește costurile crizei. Dar, în final, a rămas cu chipul senin al bugetarului care nu concepe să-și pieptene el din venituri chiar dacă a luat foc țara.

Dacă este să facem o analogie satirică, în cele 40 de zile dintre Noaptea Învierii și Înălțare, Iisus li s-a arătat în mai multe rânduri apostolilor. Din 25 martie și până pe 15 mai, când se vor ridica restricțiile, închipuitul lider al Dreptei românești își arată diverse fețe. În cele aproximativ 40 de zile de strictă domnie a ordonanțelor militare prin care ne conduce statul pe persoane fizice – format din Iohannis, Vela, Arafat, Rafila și, până ieri, Streinu-Cercel – Ludovic Orban se înfățișează românilor depășit de dificultatea situațiilor în care cu greu mai are vreun cuvânt de spus.

Totuși, deși ar putea măcar să empatizeze cu cetățenii, Orban preferă să stea la adăpostul funcției care îi aduce un venit confortabil chiar dacă nu pare să mai aibă nimic de făcut altceva decât să pozeze într-o marionetă competentă, prezentabil îmbrăcată.

Întrebat după vizita la Institutul Cantacuzino ce se mai întâmplă cu proiectul intrării în șomaj tehnic pentru bugetari, răspunsul premierului a fost

„Nu mai este de actualitate pentru că ne apropiem de finalul stării de urgență. Pentru că o mare parte dintre cei care lucrează în instituțiile publice sunt implicați în prima linie a bătăliei, cum e Ministerul Sănătății. Nu poți să renunți la nimeni din această zonă, dimpotrivă, mai avem nevoie de specialiști suplimentari. Ministerul Apărării, MAI, Ministerul Muncii, care e implicat în derularea tuturor programelor de sprijin referitor la șomajul tehnic și celelalte forme de sprijin pentru profesioniști și alte categorii de angajați. O mare parte din sectorul public este foarte puternic turat, ne apropiem oricum de finalul prelungirii stării de urgență și nu mai e contextul necesar. Am gândit, am analizat, până la urmă nu mai e de actualitate”.

Dacă ne uităm atent pe vorbele liderului Dreptei, observăm că acesta parcă ne-ar reproșa nouă, cetățenilor, că îl întrebăm așa ceva tocmai acum. De parcă vina că s-a așteptat să treacă atâta timp fără a se lua o măsură concretă în vederea, până la urmă, a economisirii banilor publici, evident, nu ar aparține în exclusivitate lui Ludovic Orban și Guvernului pe care îl conduce.

Pe de altă parte, este evidentă solidarizarea perversă a politicianului Orban ajuns bietul bugetar de fațadă Ludovic cu acei bugetari care dorm la umbra restricțiilor impuse muncii pe teren și a sacrificiilor făcute de colegi de-ai lor care chiar își riscă propria sănătate și siguranță.

  • „Mare parte din bugetari sunt în prima linie!”, a grăit senin Ludovic Orban întrebat inclusiv despre tăierea cu 20% a salariilor demnitarilor, măsuri pe care le-a anunțat în urmă cu două săptămâni.

Conform premierului, se află, înțelegem, în prima linie, inclusiv funcționarii din Primării, cei care se duc cu rândul la serviciu.

Dar ce ziceți domnule prim-ministru de angajații teatrelor și centrelor culturale, muzeelor și bibliotecilor închise publicului, inspectorii de muncă, cei în construcții, în instalații de ridicat sau ai gărzii de mediu ori ai fiscului care n-au mai ieșit pe teren de o lună?

În viziunea lui Orban, tot în linia întâi se află probabil și funcționarii caselor de pensii sau de asigurări de sănătate închise publicului.

Pariu că se va da și sporul de antenă?

Cu siguranță, Orban vede în linia întâi și Justiția, afișată de altfel în somnolență cronică de cu două luni înainte de declanșarea epidemiei. Fiindcă, vorba aia, în țara asta Justiția nu are voie să facă grevă, dar protestează prin nemuncă…

Probabil că tot în linia întâi îi consideră Orban și pe procurorii care instrumentează doar dosare pe încălcări ale restricțiilor de circulație, dosarele curente de fapte grave, inclusiv de corupție, având termen de finalizare la Sf. Așteaptă prescrierea…

Negreșit, Orban are viziuni în linia întâi și cu funcționarii din ministere care mai vin 10% în sedii și restul se fac că lucrează de acasă.

Ca să fim cinstiți, nu credem că sunt în linia întâi doctorii și asistentele din alte spitale decât cele care tratează bolnavii de COVID-19. De exemplu, cei din spitalele golite de pacienți care fac hore prin curți bucuroși că nu mai au cine știe ce de muncă. Oricum, să fim serioși, la 10.000 de infectați, avem doar maximum 200-250 de pacienți în medie pe județ oricum a-i lua-o.

În iluzoria linie întâi a lui Ludovic Orban se mai află și funcționarii diverselor agenții deconcentrate răspândite prin teritoriu, păzind cum crește frunza și se codesc câinii s-o pască.

  • Tot acolo se află și angajații Curții de Conturi, dar și ai corpurilor de control – inclusiv al primului ministru – sub ochii larg închiși ai cărora fac ăștia achiziții directe într-o veselie pe vreme de pandemie.

Tot acolo se luptă căscând din greu și șoferii parlamentarilor și înalților funcționari baricadați la domiciliu, secretarele de stat sau de stat la stat pe pile politice, toate scursurile de partid de prin inspectorate, autorități, direcții și alte frecții, pe care nu le-a inventariat nimeni serios nici în vremurile când trebuiau să vină să semneze condica zilnic dacă ar fi dat pe la muncă. Toți sunt în prima linie!?

Pariu că, deși lucrează de acasă, tuturor funcționarilor care lucrează în sedii de ministere, clădirea parlamentului și alte sedii pe care se află antene de telecomunicații nu li se va tăia nici măcar sporul de periculozitate introdus din cauza acestor antene?

Păi, vreți să-și anuleze bieții de ei biletele deja achiziționate pentru Dubai, Maldive, Bora Bora, Canare sau măcar Grecia când angajații din privat vor privi cu jind litoralul românesc la televizor, la știrile de sezon…


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, poți s-o faci aici. Sau dă un click mai jos, spre contul nostru de Patreon, pentru a ne ajuta cu o donație. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu