Halucinant! Cum s-au închis, la Galați, locurile de joacă care nu au fost redeschise ori s-au redeschis pe furiș | FOTO&VIDEO

Iureș mare cu închiderea locurilor de joacă fix din senin, sâmbătă puțin după ora prânzului. Dar când se redeschiseseră, apropo?

Atât Primăria, cât și Prefectura au tăcut elocvent când li s-a cerut să explice cum de funcționează locurile de joacă în aer liber private, iar cele publice au rămas închise, din martie neîntrerupt.

După două postări pe Facebook, vineri seara târziu, la care au reacționat sute de gălățeni, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a decis sâmbătă pe la prânz să închidă locurile de joacă printr-o hotărâre ce nu apare pe site-ul Prefecturii, la secțiunea Situații de Urgență.

De altfel, ultima hotărâre a CJSU pare să fi fost cea cu nr. 55, tocmai din 22 mai 2020. Așadar, cea mai recentă „hotărâre” – publicată, din câte se vede. exclusiv pe Facebook și citată în articolele de presă – pare a fi mai mult o mobilizare în scris a autorităților care au scăpat din mână aplicarea unor reguli care existau deja în majoritatea lor, deci n-ar mai fi trebuit re-decretate.

Autoritățile bâjbâie legile, dar răspund la sesizări pe Facebook

Studiind site-ul Prefecturii Galați – acolo unde nu se află nicio nouă hotărâre a CJSU după cea din mai 2020, dar văzând „măsurile” citate prin toată presa locală, brusc, sâmbătă, 25 iulie, după prânz – înclinăm să credem că este vorba despre o decizie pompieristică, luată pe genunchi.

Iar asta doar ca răspuns la niște postări ale subsemnatului pe Facebook și la sumedenia de reacții stârnite de acestea, începând de vineri, 24 iulie?!

Mai jos, prima postare, de la 22:47.

Practic, noi ne-am intrigat nu de faptul că locul de joacă privat, din Grădina Publică, era deschis, ci de lipsa măștilor, atât la părinți, dar și la copii, deși la intrare stătea scris clar că este interzis accesul fără mască.

Mai jos, o a doua postare, tot de vineri seara, de la 22:48.

În această postare, pe lângă lipsa măștilor la părinți și copii – de purtarea cărora personalul locurilor de joacă este obligat să se asigure – ne-am intrigat și de faptul că locurile de joacă private, cu tarife deloc mici, sunt deschise, iar cele publice, gratuite, stau în continuare închise.

E drept, postarea de vineri vine în contextul în care noi am sesizat încă de acum două săptămâni că, prin oraș, la terase, la locurile de joacă, în transportul în comun și în piețe, măsurile de prevenție sunt adesea vorbe în vânt. Iar promisiunile de control și impunere a stricteții în aplicarea acestor măsuri au rămas, bineînțeles, fără concretizare.

Mai mult, chiar folosirea locurilor de joacă în condiții de indiferență totală față de pericolul infectării cu COVID-19 a mers înainte, după cum puteți vedea și în filmul de mai jos. Nici angajații, nici părinții nu poartă măști.

https://www.faramogul.ro/wp-content/uploads/2020/07/Final.webm?_=1

Noi ne-am dat seama că ceva este în neregulă văzând cum prefectul de Argeș, Emanuel Soare, îi punea piciorul în prag primarului din Mioveni, pesedistul Ion Georgescu, atenționându-l într-o conversație pe un post național TV că-și face campanie electorală permițând părinților să-și ducă copiii în locurile de joacă, altminteri închise din cauza pandemiei.

Aceeași țară, legi diferite?

Dar și mai mari suspiciuni ne-a ridicat faptul că nu am primit niciun răspuns la întrebările simultane adresate Primăriei, respectiv Prefecturii, încă de pe 20 iulie, vizavi de funcționarea locurilor de joacă private spre deosebire de cele publice, rămase închise încă din starea de urgență.

„Către: Primăria Galați, În atenția: Domnului Primar, prin Biroul de Presă

Vă rugăm să ne precizați care este motivul pentru care locurile de joacă în aer liber, aflate în administrarea Primăriei Galați, sunt în continuare închise, înconjurate cu benzi de interzicerea accesului, în condițiile în care un loc de joacă privat, aflat tot pe domeniul public – cel de la Grădina Publică, de exemplu – poate funcționa la program normal?”

respectiv

„Către: Prefectura Galați, În atenția: Domnului Prefect

Vă rugăm să ne precizați în ce condiții pot funcționa locurile de joacă în aer liber, în actualele condiții definite prin reglementările aferente stării de alertă.

Precizăm că locurile de joacă publice, aflate în administrarea municipalității, sunt închise, dar cel puțin un loc de joacă privat, pe o suprafață de domeniu public închiriat/concesionat, funcționează în regim normal.”

Scurt istoric legislativ:

În 14 mai, prin Hotărârea 24 emisă de Guvernul României prin Comitetul Național pentru Situații de Urgență, „se dispune redeschiderea parcurilor pentru public, cu excepţia locurilor de joacă pentru copii” (Anexa de măsuri, pct. 17 (2)).

În 18 mai, prin Hotărârea 394, „se suspendă activitatea operatorilor economici care desfășoară activități în spații închise în următoarele domenii: jocuri de noroc, activități de fitness, activități în piscine, activități de tratament balnear, locuri de joacă și săli de jocuri”.

Locurile de joacă în aer liber rămân în… aer din punct de vedere legislativ, chiar și atunci când, prin acte legislative mediatizate intens, se redeschid ba săli de jocuri de noroc, ba terase etc.

Mai mult, într-o formulare de o ambiguitate ce denotă analfabetismul funcțional la nivelul limbajului juridic, tot în HG 394 se prevede că

„actele emise în temeiul Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 24/2020 rămân aplicabile, în măsura în care nu contravin prevederilor prezentei hotărâri” (Art. 1 (3)).

Așadar, cum despre locurile de joacă în aer liber nu se prevede nimic în HG 394, rămâne cum s-a stabilit în Hotărârea nr. 24, nu?!

Loc public de joacă, tot în Grădina Publică dar gratuit, rămas nedeschis încă de la începutul stării de urgență

Mai mult, în ultima hotărâre de guvern pe problema restricțiilor cauzate de lupta contra pandemiei, HG 476, regăsim formularea

În interiorul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici nu se permite exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri și a cinematografelor.” (Art. 7 (b)).

Bineînțeles, locurile de joacă în aer liber au fost iarăși lăsate în… aer, inclusiv în ultima hotărâre de guvern în domeniu, cea de acum două săptămâni. Dar măcar ne putem baza pe logica simplă, matematică, și, atât timp cât nu s-a mai adăugat nimic la „premiza” din Hotărârea 24 din 14 mai 2020, rămâne cum s-a stabilit acolo, nu? Adică locurile de joacă, chiar și în aer liber, rămân închise.

Altminteri, dacă legea permitea, nu ar fi deschis primarul pesedist al Galațiului locurile de joacă publice, gratuite, mai ales în plină precampanie electorală? Ori îi sunt mai aproape mulțumirile investitorilor privați decât recunoștința votanților că le-a deschis locurile de joacă publice, gratuite?

Pe de altă parte, dacă locurile de joacă în aer liber private erau deschise legal până acum, în ce bază au fost închise sâmbătă? Că am postat noi o sesizare pe Facebook? S-a găsit vreo rată a infectării alarmantă crescută fix prin activitatea acestor locuri de joacă?

Haideți să fim serioși! Galațiul nu este în stare să stabilească epidemiologic cum se infectează câte 3-5 cadre medicale numai în Spitalul Județean, zilnic! Darămite dacă cele 10-20% din cazurile zilnice, provenind din afara instituțiilor medicale, sunt cauzate de condițiile din piețe, de la terase, din autobuze sau de la cele două-trei locuri de joacă private din oraș.

Mare lucru să nu dea în judecată proprietarii acestor locuri fix autoritățile care vin cu asemenea măsuri luate în grabă, fără nicio argumentație statistică!


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version