Galațiul a trimis câțiva “muți” în Parlamentul României. Indivizi care încasează lunar un salariu de 10.000 de lei, dar care nu s-au sinchisit nici măcar să spună două vorbe, trei prostii de la tribuna Parlamentului, în acest prim an de mandat parlamentar.
Este limpede că un parlamentar care a tăcut mâlc timp de un an de zile nu are cum să fie un parlamentar performant. Să nu ai tu nimic de spus vreme de un an, pe orice temă, reprezintă într-adevăr o contraperformanță greu de egalat.
În data de 11 decembrie 2017 se împlinește fix un an de zile de la alegerile parlamentare. Galațiul are 13 parlamentari: 9 deputați și 4 senatori. PSD Galați are cinci deputați (Viorel Ştefan, Florin Popa, Lucreţia Roşca, Nicolae Bacalbaşa și Marius Mărgărit) și doi senatori (Ionel Butunoi și Nicolae Marin). PNL Galați are un deputat (Victor Paul Dobre) și un senator (George Stângă). USR Galați are un deputat (Bogdan Rodeanu) și un senator (Edward Dircă). De asemenea, Eugen Durbacă (ex-ALDE) şi Cătălin Cristache (PMP) au prins și ei un mandat de deputat de Galați, până la alegerile viitoare, programate (la termen) în anul 2020.
Parlamentari de Galați care nu deschid gura nici când trag aer în piept
Am fost curioși să aflăm cât de des s-au implicat parlamentarii de Galați în discuțiile purtate în plen. Numărul luărilor de cuvânt este disponibil pentru fiecare parlamentar în parte, pe site-ul Camerei Deputaților, respectiv cel al Senatului României. Și am fost interesați de parlamentarii care au avut cel mai mic număr de luări de cuvânt, în acest prim an de mandat, din decembrie 2016 încoace.
Iată cum arată Top 3 parlamentari “necuvântători” de Galați:
Locul 3: deputatul Mitică-Marius Mărgărit (PSD) – 3 luări de cuvânt. Mărgărit a vorbit de trei ori într-un an de zile, de la tribuna Parlamentului. Prima dată la depunerea jurământului și de alte două ori atunci când a fost desemnat de grupul PSD să citească niște informări trimise Parlamentului de către Președintele Klaus Iohannis.
Locul 2: deputatul Florin Popa (PSD) – o singură luare de cuvânt. Florin Popa nu a dechis gura decât o singură dată de când a devenit parlamentar. Asta s-a întâmplat în data de 21 decembrie 2016, atunci când a depus jurământul. Deputatul Florin Popa a vorbit atunci fix 46 de secunde. Și cu astea 46 de secunde a rămas Popa până în ziua de azi, 5 decembrie 2017. S-au dezbătut probleme importante pentru țară, în Parlament, însă deputatul PSD Florin Popa (fost city manager și viceprimar al Galațiului) nu a simțit absolut niciodată nevoia să intervină, să spună și el ceva. Doar a stat cuminte în banca lui și a încasat conștiincios leafa de deputat.
Locul 1: deputatul Eugen Durbacă (ex-ALDE). Eugen Durbacă este la egalitate cu Florin Popa, cu o singură luare de cuvânt în plen, tot la depunerea jurământului. Dar l-am trecut pe Durbacă pe prima poziție în acest top pentru că el stă mai rău la “golaveraj”. Iar când spunem golaveraj ne referim la numărul total de secunde vorbite în plen. Dacă pesedistul Florin Popa a reușit performanța să vorbească timp de 46 de secunde la depunerea jurământului, Eugen Durbacă a terminat de citit jurământul de pe foaie în numai 34 de secunde. Prin urmare, având cel mai mic număr de secunde vorbite în plenul Parlamentului, Eugen Durbacă ocupă prima poziție în acest top al muților cu statut de parlamentar, plătiți din banii contribuabililor.
Explicațiile deputatului Eugen Durbacă
Contactat telefonic de Alternativa – Jurnalism fără mogul, deputatul Eugen Durbacă a adoptat o poziție războinică. “Este adevărat că nu am vorbit prea mult în plen, dar să știți că până acum nu a fost cazul să iau cuvântul. Eu am vorbit mai mult în comisii, iar când va fi cazul voi vorbi. Nu o să vorbesc de dragul de a vorbi… Dumneavoastră scrieți ce vreți, dar să nu faceți comentarii incorecte, răutăcioase, că altă dată nu vă mai răspund la telefon. Da, aveți dreptul la opinie, ca toată lumea, numai să nu comentați altceva, să mă jigniți sau mai știu eu ce”, a precizat deputatul Eugen Durbacă.