Licitație penală la Galați. Pentru “cheltuieli diverse și neprevăzute” s-au alocat 23.000 de lei. În plus, prețul unui mesteacăn a fost mărit de 4 ori!

In BugeTun, Local

La adăpostul modernizării Galațiului, lucrările executate din bani publici sunt supraevaluate cu bună știință, astfel încât să facă un ban grămadă atât personajele cu putere de decizie din Primăria Galați cât și firmele de partid, abonate de ani de zile la contracte cu statul.

Licitația pentru modernizarea micului parc de lângă cotidianul „Viața liberă”, despre care am scris ieri AICI, scoate la iveală prețuri umflate și cheltuieli fictive.

Am consultat astăzi (luni) mai în amănunt Caietul de Sarcini întocmit pentru atribuirea proiectului de modernizare a zonei de pe str. Domnească, situată în vecinătatea ziarului „Viața liberă”. Și am înțeles cum a ajuns Primăria Galați la suma de 540.224 de lei cu TVA (aproximativ 120.000 de euro), sumă pe care este dispusă să o cheltuie pentru asfaltarea a două alei de 40 de metri lungime și efectuarea altor lucrări de mică anvergură.

Micul parc despre care vorbim are 1236 mp. Adică, 40/30 metri. Cum să înghită modernizarea unei zone atât de mici imensa sumă de 120.000 de euro (cu tot cu TVA)? Păi, e simplu.

De exemplu, în “Devizul general”, la Cap. 5 – Alte cheltuieli, găsim alocată suma de 22.947 de lei (5.000 de euro) pentru “Cheltuieli diverse și neprevăzute”.  O exprimare ambiguă, lipsită de conținut, care o să îi permită constructorului care o să câștige licitația să jongleze cum vrea cu acești bani. Serios, ce înseamnă “cheltuieli diverse și neprevăzute” în cuantum de aproximativ 5.000 de euro (vezi facsimil sus)?

Apoi, în “Lista de cantități lucrări”, la un moment dat ajungem la capitolul bănci. Și observăm că Primăria Galați a fost de acord să plătească 5.850 de lei pentru trei bănci “din beton + lemn cu spătar”. Asta înseamnă 1950 de lei una bucată bancă. Este exagerat.

Alte tunuri la această licitație au fost date după cum urmează: costurile cu modernizarea aleilor de 40 de metri lungime au fost fixate la 257.736 de lei (vezi facsimil), în timp ce prețurile din capitolul “Amenajare peisagistică” au luat-o pur și simplu razna ajungând la un total de 45.947 de lei (vezi facsimil mai jos).

Să exemplificăm. Lista cu arborii, arbuștii și plantele care vor fi aduse în micul parc nu spune mare lucru. Denumirile sunt științifice, astfel că un cetățean obișnuit nu va ști că “Betula pendula” înseamnă, de fapt, mesteacăn. Primăria Galați a fost de acord cu achiziționarea a 6 mesteceni, ceea ce e foarte bine, ținând cont câ nu mai puțin de 8 copaci vor dispărea din micul parc de pe str. Domnească, în urma modernizării zonei.

Problema este prețul. Astfel, beneficiarul Primăria Galați este dispus să dea 2.880 de lei pe 6 mesteceni (adică 480 de lei bucata de mesteacăn a cărui înălțime nu este specificată în Caietul de Sarcini). Dimensiunile contează în acest caz pentru că pe unele site-uri am găsit mesteacăn la 40 de lei bucata (mici, de 50 de cm.), în timp ce un mesteacăn de 3 metri înălțime se vinde, în medie, cu 120-130 de lei (vezi facsimil mai jos). Dar nu ajunge sub nici o formă să coste 480 de lei, cât este dispusă să dea Primăria Galați.

În data de 4 martie 2019, se va anunța câștigătorul licitației de 120.000 de euro pentru modernizarea mini-parcului de lângă cotidianul “Viața liberă”. Cineva o să facă bani frumoși de pe urma acestei lucrări și, cred eu, un director din Primăria Galați s-ar putea să își facă rost cu această ocazie de o vacanță în Singapore sau, mai aproape, în Dubai.


Citește în acest link cum poți să susții financiar activitatea publicației independente Alternativa – Jurnalism fără mogul.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu