Liberty Galați, în pragul colapsului. Salariile nu sunt plătite de o săptămână, iar Furnalul nr. 5 este închis de 8 luni. În plus, peste 50 de firme au dat în judecată combinatul gălățean pentru a-și putea recupera banii

Situația în care se află combinatul siderurgic Liberty Galați devine tot mai grea de la o zi la alta. Salariile nu au mai fost plătite de mai bine de o săptămână, iar singurul furnal (Furnalul nr. 5) care mai era operațional în Liberty Galați a fost închis în data de 5 iunie 2024 și nu a mai fost repornit, în ciuda asigurărilor date de conducerea Liberty Galați conform cărora furnalul va reîncepe să producă. Angajații își expun îngrijorarea pe rețelele de socializare, dar din birourile șefilor Liberty Galați nu vin niciun fel de vești, lucru care sporește starea de nesiguranță a muncitorilor.

Combinatul siderurgic Liberty Galați a început să se ducă pe tobogan cam din anul 2022 încoace.

În 2021, Liberty Galați a înregistrat un profit record de peste 1,5 miliarde de lei brut (echivalentul a peste 300 milioane de euro), la o cifră de afaceri de peste 9,37 miliarde de lei.

Dar anii care au urmat au fost din ce în ce mai slabi din punct de vedere financiar.

De exemplu, în 2022, Liberty Galați a avut pierderi de 821,5 milioane de lei (164 de milioane de euro), iar în anul 2023 pierderile au urcat până la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 460 milioane de euro, potrivit cotidianului Viața liberă.

Anul trecut, în data de 5 iunie 2024, Liberty Galați a închis  singurul său furnal care mai era funcțional, este vorba despre Furnalul nr. 5.

Oficial, închiderea a fost cauzată de dificultățile înregistrate pe piața oțelului.

Repornirea Furnalului nr. 5 ar fi trebuit să aibă loc în data de 24 iulie 2024, conform unui anunț făcut cu mare tam-tam chiar de către conducerea Liberty Galați, cităm:

„Ca urmare a cererii solide pentru produsele sale din tablă groasă și acoperite organic, Liberty Galați anunță repornirea Furnalului nr. 5 în următoarele zile, după o scurtă întrerupere. Repornirea are loc în urma unei întâlniri a Președintelui Executiv al Liberty Steel Group Sanjeev Gupta cu Viceprim-ministrul României Marian Neacșu, care a avut loc ieri (23 iulie 2024 – n.red.) la București.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate atât planurile iminente de repornire a activității furnalului pentru furnizarea produselor din oțel clienților locali din infrastructură și construcții navale, cât și planurile Liberty de a investi în transformarea companiei din România într-un producător de oțel verde.

Compania a solicitat sprijinul guvernului în alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și în implementarea mecanismelor existente pentru susținerea marilor consumatori industriali de energie.

În cadrul discuției, Viceprim-ministrul a subliniat importanța companiei siderurgice din Galați pentru economia românească și necesitatea continuării investițiilor în decarbonizare.

Guvernul României va colabora cu compania (cu Liberty Galați – n.red.) pentru identificarea soluțiilor care să susțină repornirea furnalului.

Având un business cu o poziție stabilă pe piață, repornirea Furnalului nr. 5 va contribui la creșterea avantajelor pe care compania le are în segmentele de tablă groasă și de produse acoperite furnizate clienților săi care dezvoltă proiecte de infrastructură de anvergură atât în România, cât și în toată Europa.

De asemenea, Liberty Galați este o companie solidă, care nu este afectată de situația de la Ostrava (combinatul Liberty Ostrava a intrat în faliment – n.red.)”,

declara conducerea Liberty Galați, pe 24 iulie 2024, printr-un comunicat de presă postat pe site-ul companiei.

Astăzi suntem în 18 februarie 2025, iar Furnalul nr. 5 tot nu a fost repornit.

Au trecut, așadar, 8 luni de la închiderea ultimului furnal rămas operațional din Liberty Galați, iar conducerea Combinatului nu a venit cu informații lămuritoare.


Fără Mogul are nevoie de sprijinul vostru. Donați o sumă de bani (în lei) în contul de mai jos al Asociației ALO și susțineți publicația faramogul.ro

RO 62 BREL 0002 0014 6866 0100


Problemele au început să se agraveze în asemenea hal încât Liberty Galați nu a fost în stare, la sfârșitul lunii decembrie 2024, nici să își onoreze contractul de sponsorizare de 500.000 de euro pe care îl avea cu clubul Oțelul Galați.

Altfel spus, ditamai combinatul siderurgic nu a avut (sau nu a vrut) de unde să scoată suma de 500.000 de euro pentru a ajuta echipa de fotbal.

Acest lucru l-a determinat pe antrenorul principal al Oțelului Galați, Dorinel Munteanu, să demisioneze și să acuze apoi conducerea Combinatului că nu și-a ținut promisiunile făcute cu privire la onorarea contractului de sponsorizare.

Întârzierile salariale au început să apară și ele. La început, timid, câte 2-3 zile, iar acum chiar și mai mult de o săptămână.

Muncitorii de la Liberty Galați ar fi trebuit să încaseze salariile (și-așa mici) în data de 11 februarie 2025, însă ei nu și-au primit banii nici în ziua de azi, potrivit Pro Lider FM.

Conducerea Liberty Galați nu a ieșit să spună public care este cauza întârzierilor salariale și cât de gravă este situația financiară în care se află combinatul siderurgic gălățean.

În plus, peste 50 de firme au dat în judecată Liberty Galați, pentru a-și putea recupera banii datorați de combinatul siderugic gălățean.

Sunt peste 50 de companii care au deschis procese în instanță și care solicită intrarea în insolvență a celui mai mare producător de oțel din sud-estul Europei, Liberty Galați, conform publicației Europa liberă.

Pe la colțuri se vorbește că Liberty Galați ar putea intra și el în faliment, așa cum s-a întâmplat cu „fratele” său din Ostrava, situație care ar fi sinonimă cu dezastrul pentru întreaga comunitate gălățeană.

Peste 4.500 de familii din Galați ar fi grav afectate dacă se va închide combinatul siderurgic.

Nu se știe exact câți muncitori mai sunt în prezent în Liberty Galați.

Cert este că, în anul 2022, Liberty Galați a avut 5.066 de angajați, iar în anul 2023 numărul mediu de salariați a scăzut la 4.772 de persoane.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să ne ajuți să continuăm, ne poți face o donație dând click și AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version